Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Cura de detoxifiere

Cura de detoxifiere

 

Te simti obosita fara un motiv anume, fara vlaga si lipsita de energie? Daca raspunsul tau este da, atunci inseamna ca organismul tau are nevoie de o revitalizare. Acest lucru poti sa il faci urmand o cura de detoxifiere, care iti va reda cu siguranta tonusul de care ai nevoie.

Cura de detoxifiere este de fapt un regim alimentar sanatos, lipsit de grasimi, ingrediente chimice, conservanti si alti aditivi. Ea ar trebui sa inceapa cu intestinul gros, apoi cu ficatul si rinichii. Teoretic, aceste organe ar trebui sa ajute la eliminarea toxinelor in mod natural, dar datorita stilului de viata, uneori dezordonat, ele nu reusesc acest lucru.

Cand si cum se fac curele de detoxifiere?

Este recomandat sa se faca minim 2 cure de detoxifiere pe an, intre 7 -14 zile fiecare, la schimbarea anotimpurilor sau atunci cand apar simptome ca: dureri de cap, oboseala, cearcane, acnee, pete pe piele, iritaţii, piele uscată, apariţia negilor, luarea in greutate, caderea parului, balonare, transpiraţie urat mirositoare  sau stari de iritabilitate.

Primul organ care trebuie curatat este colonul. Pentru a face acest lucru, alimentatia ta trebuie sa fie bogata in fructe, cereale, legume, ele continand fibre benefice stimularii tranzitului intestinal. Urmatorul pas este curatarea ficatului, care indeplineste mai multe functii vitale, printre care si filtrarea nutrientilor si a diferitelor  xenobiotice din sange (medicamente, aditivi din alimentatie, substantele chimice din fumul de tigara, produse cosmetice si de igiena domestica, toxine din mediu).

Rinichii, au si ei un rol important in detoxificarea organismului,  avand capacitatea de a filtra aproximativ 150 de litri de sange, in 24 de ore. Este indicat un consum de apa de minim 2 litri pe zi, dar si consumarea de fructe, legume si unele ceaiuri (matase de porumb, urzica, iarba neagra).

Alimente care ajuta la detoxifierea organismului

Lamaia  – ajuta digestia prin eliberarea de enzime, iar continutul de vitamina C ajuta la transformarea toxinelor intr-o forma solubila, usor de eliminat din organism;
Sfecla –  ajuta ficatul si vezica biliara sa descompuna toxinele;
Marul  – furnizeaza o fibra solubila numita pectina, care este de ajutor in eliminarea metalelor grele si a aditivilor alimentari;
Usturoiul – are proprietati antivirale, antiseptice şi antibiotice si ajuta ficatul in productia de enzime de detoxifiere;
Anghinarea – creste productia de bila, purifica si protejeaza ficatul;
Coriandrul – este bun la eliminarea metalelor grele din organism;
Ceaiul verde – este o sursa de antioxidanti, unii dintre ei fiind catechinele, care cresc functia hepatica;
Germenii de broccoli – contin fitochimicale, care stimuleaza enzimele de detoxifiere din tractul digestiv;
Legumele marine –  conţin antioxidanti care ajuta sangele sa se alcalinizeze si care intaresc tractul digestiv;
Legumele verzi – ajuta la detoxifiere, cresc continutul de oxigen si purifica sangele si cresc imunitatea.

 


Lasă un răspuns

Sus