Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > De câte ori te duci la baie? Află ce spune asta despre sănătatea ta!

De câte ori te duci la baie? Află ce spune asta despre sănătatea ta!

Frecvenţa cu care te duci la baie este un indicator al stării de sănătate. Sigur că situațiile diferă, în funcție de câtă apă bei, de cât de stresat ești și nu numai, dar este important să afli dacă te încadrezi în parametrii optimi.

Firesc ar fi ca, pe parcursul unei zile, să mergi la toaletă pentru a urina de 6-8 ori, chiar de până la zece ori, în funcţie de cantitatea de lichide consumată.

Noaptea, ar fi bine să nu simți această nevoie deloc sau maximum o dată. Cauzele pentru care frecventezi de mai multe ori baia sunt multiple, unele necesitând consult medical, altele nu. Spre exemplu, dacă începi ziua cu o ceașcă de cafea, apoi mai bei 2-3, ei bine, cafeaua, dar și coca-cola, băuturile energizante şi cele alcoolice, în special berea, au efect diuretic, deci favorizează eliminarea apei din  țesuturi. Apoi, dacă bei lichide chiar înainte de culcare, acest obicei te poate determina să te trezești noaptea pentru merge la baie, chiar dacă e vorba numai de lapte sau ceai.

SEMN DE BOALĂ Dacă urinezi prea des, fără să fi consumat lichide foarte multe sau diuretice, este important să iei în calcul faptul că ai putea avea o problemă de sănătate. Iată câteva dintre afecțiunile care au printre simptome urinările frecvente.

DIABET. Un avertisment pe care ţi-l dă organismul că nu mai face față cantității de zahăr din sânge îl constituie urinările frecvente. Dacă la acestea se adaugă setea excesivă și starea prelungită de sfârşeală, mai ales după masă, este posibil să se întâmple astfel întrucât organismul încearcă să scape prin urină de excesul de glucoză. Dacă te confrunţi cu asemenea simptome, nu amâna vizita la medic pentru investigaţii sau măsoară-ți glicemia.

CISTITĂ. Nevoia de a urina devine imperioasă chiar și de mai multe ori pe oră? Ba te mai supără şi arsurile la micţiune sau mirosul înțepător al urinei? E foarte posibil să suferi de cistită. Deşi o afecţiune banală, netratată la timp şi în mod corespunzător, poate deveni o serioasă problemă de sănătate. Dacă manifestările neplăcute nu cedează după 3-5 zile, deşi ai băut mai multe lichide şi ai recurs la remediile la îndemână (comprese calde, două porții de iaurt pe zi, ceai de merișoare), sau dacă apar neplăceri precum febra, dureri în zona rinichilor ori a abdomenului, frisoane, adresează-te neapărat medicului, pentru a verifica dacă nu cumva s-a ajuns la complicaţii ale cistitei, precum pielonefrita.

VEZICĂ HIPERACTIVĂ. Frecvența mare a urinării, fie că e zi, fie că-i noapte, n-ar trebui ignorată. Cauza o pot constitui contracţiile involuntare şi inadecvate ale musculaturii vezicii urinare cauzate de o vezică hiperactivă sau iritabilă. Mai des întâlnită la femei și la vârstnici, poate afecta simțitor calitatea vieții. Mergi la medic pentru a afla cauza și posibilele soluții.

MĂRIREA PROSTATEI. La bărbaţi, cele mai multe situații de micţiuni frecvente au legătură cu afecţiunile prostatei, o glandă a aparatului reproducător masculin. Când aceasta este mărită, apasă asupra vezicii urinare şi a uretrei, de unde urinările frecvente, mai ales în timpul nopţii. În cazul unor bărbaţi, simptomele pot ceda în timp, însă pentru alții rămân neschimbate sau, din păcate, chiar se agravează, situaţie în care se impune intervenţia chirurgicală.

Opinia specialistului

CARE ESTE FRECVENȚA NORMALĂ A SCAUNELOR ȘI CE POATE ÎNSEMNA DACĂ SUNT PREA DESE ORI PREA RARE?

Tranzitul intestinal normal variază de la 3 scaune/zi la 3 scaune/săptămână. Constipația se manifestă cu mai puțin de 3 scaune/săptămână,  cu o evacuare cu efort sau dureroasă, de consistență crescută, defecație incompletă, însoțită de durere. Diareea este modificarea numărului de scaune la peste 3 pe zi, dar și a consistenței acestora (de la semiconsistente la apoase), cu un volum total peste 200 ml în 24 de ore.

Tulburările de tranzit pot ascunde patologii serioase, care necesită diagnostic precis și exact:

◆ sindromul de intestin iritabil, cea mai frecventă afecțiune intestinală funcțională;
◆ bolile inflamatorii intestinale (rectocolita ulcerohemoragică și boala Crohn);
◆ cancerul colorectal, cu o incidență foarte crescută în ultimii ani, cu o evoluție fatală dacă nu e diagnosticat la timp.

Diagnosticul de certitudine este pus de medicul specialist în urma consultației și a investigațiilor de specialitate (examen biologic complet, probe de scaun – test Hemocult sau FIT; investigații imagistice și colonoscopia – singura investigație care poate vizualiza mucoasa colonică).

Citeste și:

TEXT: Olga Sveduneac. FOTO: Guliver/iStock; PR
Articol preluat din revista Sanatatea de Azi, nr.02/2020

Comments

comments

Lasă un răspuns