
Un somn odihnitor te ajută să te concentrezi mai bine, să te preocupi mai bine de familie și să faci față serviciului, indiferent cât de aglomerat ți-ar fi programul.
Femeile au nevoie, în medie, de 20 de minute de somn în plus față de bărbați, a descoperit un studiu realizat de cercetătorii Universității Loughborough. Asta deoarece creierul femeilor este mai complex și lucrează mai intens în timpul zilei, față de cel al bărbaților, așa că au nevoie de mai mult timp pentru odihnă. Una dintre funcțiile principale ale somnului este că ajută creierul să se recupereze și să se vindece, spune Jim Horne, unul dintre cercetătorii care au participat la studiu.
„Femeile fac mai ușor multi-tasking, fac multe activități odată și sunt flexibile, astfel că își folosesc creierul mai intens decât bărbații”, spune același cercetător. Studiul a mai arătat și că efectele unui somn prost sunt resimțite mai mult de femei. Lipsa odihnei este legată de irascibilitate, depresie sau ostilitate, așa că este extrem de important să te asiguri că dormi cât mai bine noaptea. Iată cum poți să îți îmbunătățești calitatea somnului începând chiar de azi:
Cel mai important element al unui somn de calitate este cel la care ne gândim cel mai puțin
Așa cum nu ai putea alerga un maraton fără echipamentul potrivit, așa nu te poți odihni cum trebuie dacă nu ai o saltea bună. Când suprafața pe care dormi este prea tare, prea moale sau cu denivelări, nu doar că te trezești cu dureri de spate și cu mușchi anchilozați, dar somnul nu este la fel de profund și te trezești iritată și neodihnită. Pentru că ne petrecem în jur de 8 ore în pat, este important să avem saltele de calitate. Cu siguranță că ai auzit deja despre celebrele saltele cu spumă de memorie, care se mulează pe forma corpului nostru și nu pun presiune pe coloana vertebrală și pe mușchi. După cum ai văzut în imagini, acestea folosesc o tehnologie inovatoare și sunt fabricate din materiale de calitate, astfel că vei păstra salteaua ani buni în stare perfectă. O astfel de investiție nu este doar în sănătatea ta, ci și în dispoziția cu care te trezești zi de zi.
Lumina naturală te trezește mai ușor și mai rapid
Dacă obișnuiești să tragi jaluzelele înainte să mergi la culcare, este posibil să te trezești greu dimineața. Lumina naturală este cea care îi spune creierului când să înceapă procesul de trezire, prin secreția în organism a unui hormon numit cortizon. Dacă dormitorul tău este întunecat chiar și la 7 dimineața, organismul tău va simți că încă este noapte și nu va porni alarma biologică să te trezească. Ai grijă să lași măcar câteva crăpături prin care să pătrundă lumina în încăpere și vei observa că îți va fi mai ușor să te dai jos din pat dimineața. Odată ce te-ai trezit, ridică jaluzelele și dă la o parte draperiile, astfel încât să te bucuri de cât mai multă lumină naturală. Va funcționa mult mai bine ca orice cană de cafea și te vei energiza instantaneu.
Temperatura optimă pentru somn, mult mai scăzută decât ai fi crezut
Poate că iarna ești tentată să ții căldura la temperaturi de 22-23 de grade, însă aceste valori nu sunt tocmai potrivite pentru un somn de calitate. Studiile arată că, de fapt, temperatura potrivită pentru somn este situată între 15 și 18 grade Celsius. Ai început deja să tremuri de frig? Ei bine, există o explicație științifică pentru care aceste valori sunt considerate optime. Când te bagi în pat și încerci să adormi, temperatura corpului scade pentru a intra în faza de somn. O încăpere mai rece te va ajuta să adormi mai rapid și să intri în faza de somn adânc. În plus, când în dormitor este prea cald, somnul tău va fi mai agitat și riști să te trezești des în timpul nopții. Camera în care te odihnești trebuie să fie ca o peșteră pe timpul nopții: întunecoasă și răcoroasă, scrie sleep.org.
Tu ții cont de aceste sfaturi? Ai observat vreo diferență în privința calității somnului?
Sursă foto: Shutterstock, Copyright: A. and I. Kruk