
Mama ta avea dreptate: micul dejun chiar este cea mai importantă masă a zilei. Nu numai că îţi oferă energia de care ai nevoie pentru a începe o nouă zi, dar micul dejun este legat de o mulţime de beneficii pentru sănătate, inclusiv controlarea greutăţii şi îmbunătăţirea performanţei.
Un mic dejun sănătos te poate ajuta din foarte multe privinţe şi vrem să demonstrăm acest lucru în rândurile ce urmează. Micul dejun te ajută să ai o dietă hrănitoare, bogată în vitamine şi minerale. Vei avea mai multă forţă şi rezistenţă fizică.
Controlul greutăţii
Studiile efectuate atât pe adulţi cât şi pe copii au arătat că persoanele ce consuma micul dejun au o greutate corporală mai scăzută faţă de cei care sar peste această masă. Teoria susţine că micul dejun reduce senzaţia de foame de pe parcursul unei zile şi îi ajută pe oameni să facă alegeri mai bune în ceea ce priveşte alte mese.
Chiar dacă ai impresia că elimini nişte calorii dacă sari peste micul dejun, aceasta nu este o strategie eficientă. În mod normal, cei care nu mănâncă de dimineaţa au tendinţa de a mânca mult mai mult la masa de prânz şi seara târziu. O altă teorie spune că prima masă face parte dintr-un stil de viaţă sănătos şi presupune echilibrarea aportului de calorii cu exerciţiile fizice.
Proteinele ca parte a micului dejun
Atunci când adăugăm proteine la masa de dimineaţa, oferim organismului nostru tot ce are nevoie pentru a scăpa senzaţia de foame supărătoare până la prânz. Proteinele sunt forte săţioase şi potolesc foamea cel mai repede. Un mic dejun tradiţional cu ouă fierte este o metodă eficientă de a beneficia de aportul de proteine necesar. Chiar dacă ouăle nu sunt asociate cu pierderea în greutate, ele sunt o sursă bogată de proteine şi îşi oferă energia de care ai nevoie la job.
În anul 2007, oamenii de ştiinţă din cadrul institutului de Cercetare Biomedicală din Pennington au comparat pierderea în greutate dintre două grupuri de femei: unele ce consumau două ouă la micul dejun şi altele ce consumau un covrig. Cele două mese erau identice ca şi volum al mâncării dar şi ca număr de calorii. Comparativ cu femeile ce consumau covrigi, femeile care mâncau două ouă la micul dejun timp de 5 zile pe săptămână, au pierdut cu 65% mai multă greutate iar circumferinţa taliei a scăzut cu 83% mai mult decât celelalte femei. Tot acestea au afirmat că se simt mai pline de energie şi nu s-au raportat diferenţe semnificative între colesteorul din sânge sau nivelul trigliceridelor.
Încă o masă cu familia
Luând în considerare ritmul alert de viaţă al societăţii contemporane, micul dejun devine una din puţinele mese care mai poate strânge membrii familiei la un loc în acelaşi timp. De aceea, profită de această masă pentru a mai socializa cu părinţii sau cu copii tăi, cu soţul sau prietenul tău şi bucură-te şi de un bol mare de fructe şi cereale pentru a avea energie întreaga zi.
Afla care sunt cele 7 alimente ideale pentru micul dejun