Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > De ce nu raman insarcinata?

De ce nu raman insarcinata?

Important este sa fie depistate cauzele si tratate corect.

Infertilitatea masculina

O treime dintre problemele de infertilitate cu care se confrunta un cuplu tin de capacitatea barbatului de procreere.

Calitatea spermei

Este cea mai comuna cauza este calitatea spermei. Aceasta poate avea urmatoarele „defecte”:

  • Numar redus de spermatozoizi (oligospermie)
  • Lipsa spermatozoizilor (azoospermie)
  • Spermatozoizi cu forme modificate
  • Spermatozoizi cu mobilitate redusa.

Pentru detectarea acestor probleme, doctorii de specialitate vor recomanda efectuarea unei analize a lichidului seminal, numita spermograma. Dupa o abstinenta de 2-3 zile sperma va fi colectata intr-un recipient steril si va fi analizata rapid la microscop. In functie de rezultat, se va recomanda un anumit tratament.

Infertilitatea masculina mai poate avea la baza, in afara de problema calitatii spermei, si alte cauze. Unele dintre acestea sunt cauzele mecanice. Acestea includ:

  • Disfunctii erectile (inabilitatea barbatului de a mentine erectia suficient de mult timp pentru a avea loc contactul sexual)
  • Disfunctii ejaculatorii (ejaculare precoce sau prematura-inaintea contactului sexual)
  • Disfunctii coitale

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) mai evidentiaza urmatoarele doua cauze ale infertilitatii masculine:

  • Infertilitatea imunologica (indica prezenta anticorpilor anspermatici care impiedica activitatea spermatozoizilor prin reducerea capacitatii de a ramane in ovul)
  • Disfunctii ale spermei (spermograma este normala, dar exista disfunctii oculte ale spermatozoizilor)

Cauzele feminine de infertilitate sunt foarte diferite intre ele si de aceea si modalitatile de tratament variaza mult. Astfel, unora dintre femei le sunt suficiente doar „bulinele”, inducerea medicamentoasa (hormonala) a ovulatiei sau tratarea cu antibiotice a infectiilor. Altele necesita insa interventii chirurgicale. Din ultima categorie fac parte:

Dezobstruarea trompelor uterine

Este cea mai frecventa cauza de infertilitate in Romania, dupa multe chiuretaje, sarcini extrauterine, boli cu transmitere sexuala. Impune folosirea unor tehnici chirurgicale laparoscopice. In majoritatea cazurilor, trompele se „desfunda”, lasand cale libera spermatozoizilor sa intalneasca si sa fecundeze ovulul in trompa. Daca totusi nu se intampla acest lucru, se va recurge la o alta minune a medicinii moderne: fertilizarea in vitro (vezi articolul „Fertilizarea in vitro – o noua sansa”).

Septurile, „cicatricele” dupa chiuretaje, fibroamele, polipii se bucura si ele de o rezolvare microchirurgicala: histeroscopia, procedura prin care se introduce in uter un tub minuscul, prevazut cu o camera video si o sursa de lumina; se foloseste atat pentru depistarea modificarilor uterine, cat si pentru corectarea lor.

Comments

comments

Lasă un răspuns