
De ce nu se ingrasa frantuzoaicele – Au în vocabular denumiri precum croissant, camembert sau foie gras, care sună savuros, dar şi… hipercaloric. Totuși, în ciuda alimentelor dulci şi grase din meniul zilnic, franţuzoaicele nu-s deloc „pufoase“, rar vezi femei durdulii prin Paris. De ce nu se îngrață frantuzoaicele și care e secretul lor?
Cartofii prăjiţi (les frites) au fost inventaţi nu de marile lanţuri de fast-food cu care au împânzit americanii lumea, ci de parizieni, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, imediat după Revoluţia Franceză. Preparatele cele mai pline de gust, grăsimi şi calorii vin din ţara lui Voltaire, dar, odată cu legenda că mâncarea franţuzească e irezistibilă, însă periculoasă pentru siluetă, s-a mai născut una: că franțuzoaica tipică are breton, mâini delicate, osatură fină şi şolduri mici. Că e mai degrabă genul androgin decât voluptuos. Şi că, în ciuda aspectului de invidiat, mănâncă tot ce vrea ea, cu poftă şi pasiune, fără să se îngraşe.
Secretele din carte
Pornind de la aceste două legende aparent contradictorii, Mireille Guiliano a scris o carte care a făcut înconjurul lumii: „Franţuzoaicele nu se îngraşă. Secretul mâncatului de plăcere“. Autoarea demontează, în acest volum, contradicţia amintită mai sus şi arată că poţi mânca bine, bun şi pe săturate fără să pui pe tine un gram în plus faţă de greutatea ideală. Totul e să ţii cont de câteva reguli de stil de viaţă foarte uşor de respectat:
Controlează porţia
Dieta franceză poate fi descrisă foarte pe scurt într-o singură propoziţie: contează calitatea, nu cantitatea. Adică e mai important ce pui în farfurie, nu cât pui. Din păcate, în multe culturi, printre care şi a noastră, a românilor, oamenii s-au învăţat să creadă că o masă bună e una îmbelşugată, cocoşată de platouri cu bunătăţi. Noi cam semănăm cu americanii, pentru că un studiu al Universităţii din Pennsylvania a arătat că în restaurantele din SUA o porţie medie de mâncare este cu 82% mai mare decât una din Franţa. Un hot dog american e cu 63% mai „dolofan“ decât omologul său parizian, iar o acadea de peste Ocean are diametrul cu 41% mai mare decât al bomboanelor pe băţ vândute în cofetăriile franceze. Mărimea contează, spun nutriţioniştii, când e vorba de porţie, pentru că tendinţa fiecărei persoane este să consume tot din farfurie, indiferent câtă mâncare este în ea.
Nu te grăbi, savurează
Mănâncă pe îndelete, fără să te grăbeşti, şi niciodată în picioare. Chiar şi când vine vorba de mâncat pe grabă, franţuzoaicele au o anumită lentoare. Un studiu efectuat în restaurantele unui important lanţ de unităţi fast-food a demonstrat că, în Paris, clienţii petrec 22 de minute mâncând, pe când în New York durata minimă în care este dat gata un meniu e de 14 minute. În condiţiile în care, cum am spus în paragraful anterior, porţiile americanilor sunt mult mai mari.
Problema e că, dacă mănânci repede, consumi mai mult, pentru că e nevoie de 15 minute ca la creier să ajungă semnalul de saţietate transmis de stomac. Deci, cu cât iei masa mai încet, mestecând bine, cu atât te vei sătura mai repede, cu puţină mâncare.
Mizează pe proaspăt, stropeşte cu vin
Da, franţuzoaicele mănâncă și gras, și dulce, dar foarte rar apelează la semipreparate. Totul se găteşte proaspăt, înainte de servire, din ingrediente atent controlate la capitolele calitate şi prospeţime. Ai liber la iaurt gras, unt şi pâine, dar să fie dintre cele premium, în cantitate redusă, şi să însoţeşti masa cu fructe proaspete şi legume ori fresh, ori preparate la grătar. Carnea se va consuma cu zgârcenie, în porţii mici, cât o palmă, alegând puiul şi peştele în detrimentul cărnurilor roşii. Iar răsfăţul suprem constă în 2-3 pătrățele de ciocolată neagră şi un pahar cu vin roşu degustat la cină.
Deşi consumul exagerat de alcool creşte riscul de obezitate cu 46%, cel moderat îl scade, au relevat cercetări recente. Cea mai sănătoasă băutură alcoolică e vinul – preferă-l berii sau tăriilor. Alege-l pe cel roşu, asortează-l felurilor sănătoase, iar atât silueta, cât şi sănătatea ta vor avea de câştigat datorită antioxidanţilor, vitaminelor şi mineralelor conţinute de licoarea zeilor.
Ia masa cu cei dragi, la o şansonetă
În Franţa, mesele principale au însemnatul rol de a-i apropia pe membrii familiei şi de a lega conversaţii între prieteni sau colegi de serviciu. Nouă ni se spunea în copilărie să nu vorbim cu gura plină şi tocmai de aceea am deprins obiceiul prost al mâncatului solitar. Când se strâng mai mulţi în jurul mesei şi vorbesc (nu cu gura plină, ci între înghiţituri) e benefic, pentru că automat ajungi să mănânci mai încet și pe îndelete. Un truc e să pui tacâmurile jos în timp ce mesteci, pentru a nu fi tentată să bagi în gură un dumicat înainte de a isprăvi cu cel dinaintea lui. Muzica lentă, în surdină, care să însoţească prânzul sau cina stimulează digestia şi încetineşte ritmul în care mănânci.
Meniu parizian
Dieta franceză nu te slăbeşte peste noapte, dar, dacă alegi s-o adopţi ca stil de viaţă, vei putea rămâne gurmandă şi pretenţioasă fără să acumulezi colăcei şi celulită. Iată un exemplu de meniu zilnic pe care l-ai putea urma, adaptându-l, desigur, fiecărui sezon şi gusturilor tale. Principiile de bază rămân însă aceleaşi: puţin şi bun!
Mic dejun
- iaurt combinat (de tine) cu cereale şi fructe de pădure sau căpşune proaspete
- un croasant cu unt
- o cafea sau un ceai
Prânz
- o tartă cu sparanghel și spanac – celebrul quiche
- o salată verde preparată cu mirodenii și ulei de măsline
- un cocteil nonalcoolic de fructe
Cină
- o supă de mazăre sau linte
- 2-3 coaste de miel la grătar (sau peşte, vită ori pui fript sau la cuptor)
- legume la grătar
- un pahar cu vin roşu
Răsfăţuri ocazionale
- cartofi prăjiţi (făcuţi în casă, nu la fast-food)
- ciocolată neagră
- pate de gâscă (foie gras); o porție cât o nucă, lângă friptura la grătar
- brânză cu mucegai sau feta – porţii „microscopice“!
Citeste si:
- Secretele franțuzoaicelor. Fa si tu ca ele!
- 20 de trucuri pentru păr adunate din toată lumea
- Lectii de stil de la frantuzoaice
Articol preluat din ediția de iunie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Alina Grozea
Sursa foto: pixabay.com