Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > De ce poftim fast food si dulciuri si nu fructe

De ce poftim fast food si dulciuri si nu fructe

Motivele pentru care poftim mancare grasa sau dulce, in loc de alternative sanatoase, ca fructe si legume, sunt de mult timp cercetate de expertii in alimentatie, acestia relevand unele cauze pentru care simtim nevoia la un moment dat pentru un anumit aliment.

Unii prefera mancarurile dulci, altii mancarurile sarate si multi cred ca pofta este o modalitate prin care corpul le transmite ce are nevoie sa consume. Altii cred ca poftele sunt determinate pur si simplu de foame si lacomie.

„Este esential sa tinem seama de faptul ca pofta de mancare nu este pur si simplu foame”, a spus profesorul Andrew Hill, directorul sectiei de Psihiatrie si Stiinte Comportamentale de la Universitatea Leeds.

Foamea este felul in care corpul se asigura ca primeste energia necesara, sub forma nutrientilor din mancare. Cand avem stomacul gol, organismul secreta un hormon numit grelina care comunica cu centrul de comanda din creier – hipotalamus. Astfel se creeaza senzatia de foame si stim cand trebuie sa mancam.

Satietatea este, pe de alta parte, semnalata prin secretia altor hormoni – leptina, de celulele adipoase, si insulina, de pancreas, ca raspuns la cresterea nivelului de zahar din sange.

Poftele sunt insa mult mai complexe si sunt asociate cu mai multe substante din creier.

Din perspectiva evolutionista, pofta de fast food este legata de vremurile preistorice, cand opioidele si dopamina din creierul oamenilor reactionau la beneficiile mancarii cu multe calorii, ca mecanism de supravietuire.

Stresul este un alt factor pentru dorinta de a manca alimente dulci sau grase.

Astfel studiile au aratat ca, atunci cand suntem stresati, ne atrag alimentele cu o valoare energetica mai mare, precum prajiturile si alte dulciuri, stresul relevand ca nu mai avem energie. Pe de alta parte, la stilul de viata pe care il avem in prezent, este mai greu sa ardem apoi caloriile din aceste alimente, mai spune Gibson.

Poftele au si o componenta psihologica – dispozitia, in special cea proasta, fiind un factor puternic, spune Andrew Hill.

„Poftim mancaruri de tip recompensa. Acest tipar este partial inradacinat in copilarie, cand parintii ne ofera dulciuri pentru a ne recompensa sau a-si arata afectiunea”, mai spune el.

Gibson arata ca dulciurile contribuie la calmarea durerii, eliberand opioide, dand astfel o scuza pentru a-i oferi ceva dulce unui copil care s-a lovit. Ciocolata in special determina creierul sa elibereze aceste substante care induc o stare de placere. Nu este deci deloc surprinzator ca pofta care apare cel mai frecvent, in proportie de 50% din toate poftele, este cea pentru ciocolata.

Sexul persoanei influenteaza de asemenea natura poftelor pe care le resimte. Potrivit lui Hill, studiile au aratat ca, in general, femeile prefera alimentele dulci, grase si cu valoare energetica mare, in timp ce barbatii se indreapta catre mancaruri mai savuroase, desi nu au fost inca explicate aceste tendinte.

Ce incearca poftele sa spuna?

Ciocolata si alte dulciuri

Cauza este de obicei dorinta psihologica pentru a consuma o anumita mancare ce da o stare de bine si „o solutie” pe termen scurt la probleme. Totusi, ciocolata neagra contine magneziu, antioxidanti si fier, asa ca are in mod cert beneficii nutritionale.

Pizza, paste si preparate pane

Poate fi un semn de intoleranta la faina de grau, in cazul pizzei si pastelor, pentru ca, in mod ironic, poftim acele alimente fata de care corpul nostru manifesta intoleranta. Teoria prin care este explicat fenomenul este ca, daca nu digeram sau absorbim corespunzator anumite alimente, corpul nostru le doreste tot mai mult, pentru ca nu primeste substantele de care are nevoie din acele alimente.

Peste

Pofta de somon indica o nevoie de acizi grasi Omega3, cea de ton poate releva nevoia de sare, in special la cineva care consuma predominant alimente cu un continut scazut de grasime si multe fructe si legume, avand un aport mare de potasiu, dar nu suficient sodiu.

Lactate

Laptele contine nutrienti esentiali, iar pofta de branza poate indica nevoia de vitaminele A si D solubile in grasimi, in special la cei cu o dieta saraca in grasimi.

Carne

Pofta de carne inseamna ca organismul are nevoie de proteine. In plus, dorinta de a consuma carne rosie poate fi explicata prin deficienta de fier, in special la femeile insarcinate.


Lasă un răspuns

Sus