
De ce ti-e foame tot timpul și cum ții sub control problema – Mănânci bine și te străduiești să alegi un meniu cât mai variat, dar nu te simți sătulă și găsești mereu prilejul să ciugulești ceva. Iată câteva posibile cauze ale acestui obicei aparent dăunător doar pentru siluetă!
Tocmai ai mâncat consistent la prima masă a zilei și nu trece o oră că te pui pe ronțăit – două pachețele de biscuiți, o ciocolată, chipsuri sau ce-ți pică în mână. Nu e prima oară când organismul, deși hrănit corect, își cere drepturile. Se întâmplă și la prânz, şi seara, la televizor, după o cină copioasă. Singura ta grijă este talia de viespe, dar te-ai gândit că apetitul exagerat poate semnala o problemă în organism?
Ești stresată
În perioadele cu mare consum nervos, creierul produce corticotropină, un hormon ce controlează glandele suprarenale, dar și adrenalină, care inhibă foamea. Când stresul e continuu, se produce cortizol (denumit hormonul stresului), care, alături de insulină, are efect contrar, crescând pofta de mâncare. Dacă încordarea se menține mult timp, cortizolul rămâne și el pe poziție, provocând accese de foame. Starea de tensiune e nocivă și pentru luarea unor decizii sănătoase. Potrivit studiilor, cei stresați consumă peste măsură grăsimi și alimente excesiv de sărate sau dulci, care induc o stare de confort, plăcere și relaxare.
Nu dormi suficient
În lipsa odihnei, ești fără vlagă. Din dorința de a suplini acest deficit de energie, ai tendința să te hrănești suplimentar (cu energizante false, de tipul carbohidraților simpli, care cresc glicemia rapid și o scad brusc). Hormonii o iau razna și pun paie pe focul poftei de mâncare: astfel, când corpul este secătuit, scade nivelul de leptină (hormon produs de celulele grase, care controlează apetitul) și crește cel de grelină (hormon produs de stomac, ce stimulează pofta de mâncare).
Ai paraziți intestinali
Adesea, foamea nestăvilită este un semn al infestării cu viermi paraziți. Unii dintre ei, de exemplu teniile, pot trăi mult și bine în colonul tău fără să-ți dea simptome ori să fie depistați la analize. Este și cazul Helicobacter pylori, care provoacă gastrita și ulcerul. Paraziții secătuiesc organismul de substanțe nutritive importante, efectul fiind pofta de mâncare exagerată și suprasaturarea cu alimente interzise, precum grăsimile trans și produsele pline de zahăr.
Te-ai îmbolnăvit de diabet de tip II
Fără să știi, diabetul zaharat s-a instalat în corpul tău. El este cel care te face să-ți fie foame permanent. Desigur, e de înțeles să vrei să mănânci când scade glicemia, dar de ce ai face asta dacă ești burdușită de zaharuri? Ei bine, fiindcă asta e arma cu care te atacă diabetul: nivelul ridicat al glicemiei dă senzația de foame, chiar dacă nu ai nevoie de mai multă mâncare. Când insulina nu e suficientă, zaharurile se adună în sânge, nu ajung unde
ar trebui și transmit creierului nevoia de hrană în plus.
Ai o sensibilitate la ficat
Simptomele hipoglicemiei sunt oboseala, durerile de cap, transpirația rece, confuzia, dar și pofta de mâncare. Când ficatul este afectat, hipoglicemia se cronicizează și simți tot timpul nevoia să ciugulești ceva. Dacă funcția hepatică este perturbată, ficatul, numit creierul chimic al organismului, care se ocupă cu sinteza zaharurilor, determină variații ale zahărului în sânge și de aici nevoia de a mânca mai mult, în special dulciuri.
Suferi de hipertiroidism
Foamea exagerată este asociată cu hipertiroidismul. Funcția tiroidei este de a stimula metabolismul, iar glanda prea activă se manifestă prin hiperactivitate, insomnie sau foame constantă, care nu poate fi satisfăcută nici după mese copioase. Până acum, nu ai avut motive de îngrijorare pentru că nu te-ai îngrășat, ci chiar ai slăbit. Dar nu a fost un lucru bun – s-a întâmplat pentru că ai ars caloriile mai repede din cauza tiroidei foarte harnice.
Iei des antibiotice
Nu-i așa că iarna, când răcelile și gripele sunt în toi, ai poftă de mâncare exagerată? Te surprinde că lucrurile ar trebui să fie exact pe dos – să nu ai deloc chef de mâncat. De data asta, ai pe cine să dai vina! Medicamentele antiinflamatoare și unele antibiotice sunt de pus la zid, fiindcă vin cu acest efect advers. Prin urmare, data viitoare când urmezi un tratament pentru guturai, migrenă sau articulații dureroase, citește cu atenție prospectul și ignoră tendința să-ți pui o porție dublă în farfurie.
Ești deshidratată
Dacă în timpul zilei nu bei suficientă apă, seara pregătește-te să faci față unui apetit de necontrolat. Deshidratarea se asociază frecvent cu somnolența și lipsa de energie, care te induc în eroare, fiindcă mimează foarte bine foamea. Astfel, ajungi să mănânci mai mult decât e nevoie pentru a te revigora. Și nu e doar atât: studiile arată că tendința de a consuma produse junk-food e mai mare atunci când ți-e sete, iar un pahar mare cu apă sau o cană de ceai potolește în nici zece minute foamea de lup. Învață să vezi dincolo de semnalele de suprafață și ascultă-ți organismul, ca să fii sănătoasă!
Citeste si:
- Între foamea corpului și foamea minții
- 12 alimente care tin de foame
- Alimente pe care nu trebuie sa le mananci daca iti este foame
Articol preluat din ediția de ianuarie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com