
Când afară e rece, este normal să te simți înfrigurată, dar nu-i firesc să nu te poți încălzi ori să ai tot timpul mâinile și picioarele ca gheața. Află de ce!
Ești singura care tremură de frig când toți ceilalți spun că lor le e bine? Este posibil să fie o particularitate a ta. Unii oameni pur și simplu se nasc mai sensibili la frig decât alții. În același timp, se poate ca senzația cronică de înfrigurare să ascundă o tulburare sau o problemă de sănătate. Iată câteva motive!
Ești prea slabă
Grăsimea și mușchii sunt buni izolatori termici. Dacă ai slăbit recent sau ai fost dintotdeauna mai subțire, nu trebuie să te mire dacă ți-e frig la o temperatură ambiantă ce este confortabilă pentru majoritatea oamenilor. Ar trebui să te îngrași ca să reziști mai bine? Nu! Trebuie să-ți întărești mușchii, de exemplu ridicând greutăți de câteva ori pe săptămână.
S-a acumulat oboseala
Senzația permanentă de frig poate fi cauzată de lipsa de somn sau de oboseală acumulată. Astăzi, din pricina ritmului alert de viață, cei mai mulți dintre noi dorm doar șase ore și jumătate pe noapte. Ca să afli de cât somn ai nevoie, numără orele dormite într-o zi când nu pui ceasul să sune.
Ai probleme cu tiroida
Faptul că ai întotdeauna la tine un hanorac de rezervă, chiar și în lunile de vară, poate indica prezența hipotiroidiei. Când această glandă secretă prea puțini hormoni, metabolismul e încetinit, iar corpul produce mai puțină căldură. O simplă analiză de sânge (TSH) îți spune dacă tiroida e vinovată de senzația permanentă de frig. Dacă se confirmă că ai hipotiroidie, medicul îți va prescrie un tratament cu hormoni.
Ești anemică
Fierul transportă oxigenul către celule, care produc energie. Când cantitatea de fier este scăzută, se reduce nivelul de energie, iar termostatul intern rămâne blocat la o valoare mai mică decât ar fi normal, de unde senzația de frig.
Dacă în afară de faptul că ți-e frig sunt prezente simptome precum oboseală, ten palid, rezistență scăzută la efort fizic, ar fi bine să-ți faci analizele de sânge. Dacă se confirmă că ai anemie, e posibil să ți se prescrie un supliment de fier. În pus, trebuie să incluzi în meniu mai multe alimente bogate în acest element (carne roșie, ficat, stridii).
Circulație proastă
Dacă ai mereu mâinile și picioarele reci ca gheața în timp ce restul corpului îl simți confortabil, cel mai probabil cauza e o problemă de circulație. Dacă așa ai fost dintotdeauna, asta înseamnă că te-ai născut cu o circulație periferică deficitară, dar n-ai de ce să-ți faci griji. Pe lângă mănușile călduroase și șosetele de lână, te ajută unele suplimente care stimulează circulația periferică.
În schimb, dacă sensibilitatea ta exagerată la frig a apărut brusc, cauza poate fi alta: boli cardiovasculare, diabet, obezitate, fumat, sindrom Raynaud.
Ești deshidratată
Un motiv în plus să bei măcar 1,5 litri de apă și pe timpul iernii: apa din corp reține căldura și o eliberează treptat, menținând temperatura cutanată la un nivel confortabil. În schimb, dacă ești deshidratată, corpul devine foarte sensibil la temperaturile extreme. Apa te încălzește și prin faptul că stimulează metabolismul.
Ai diabet
Dacă n-ai fost friguroasă dintotdeauna, ci de la un moment dat ai constatat că nu reușești să te încălzești ori că mâinile și picioarele sunt în permanență reci, s-ar putea să suferi de diabet. Netratată, această o boală afectează nervii și vasele de sânge, diminuând circulația sângelui la nivelul extremităților.
Ca să afli dacă ai diabet, măsoară-ți glicemia dimineața, pe nemâncate!
Suferi de boala Lyme
S-a constatat că mulți dintre pacienții cu boala Lyme, o infecție provocată de bacteriile transmise prin înțepătura de căpușă, se plâng că au extremitățile reci. Această maladie este dificil de diagnosticat deoarece are diverse simptome, fiind deseori confundată cu alte afecțiuni. Infecția poate fi confirmată cu ajutorul unor teste de laborator și se tratează cu antibiotice.
Medicamentele administrate
Citește cu atenție prospectul medicamentelor pe care le iei, întrucât unele slăbesc mecanismele de apărare împotriva frigului, de exemplu vasodilatatoarele, antiinflamatoarele, somniferele, barbituricele, antiepilepticele, unele hipotensoare.
Protejează-te!
* Înainte să ieși afară, asigură-te că ești gros îmbrăcată. Pune-ți căciulă, mănuși și șosete. De asemenea, protejează-ți gura și nasul cu un fular, ca aerul care ajunge la bronhii să nu fie prea rece.
* E mai bine să te îmbraci cu mai multe rânduri de haine subțiri în loc să pui pe tine un singur pulovăr gros. Aerul dintre straturile de haine joacă rol de izolant.
* Când e frig afară, nu sta pe loc foarte mult timp. Fii activă (mers alert, țopăit), ca să stimulezi circulația sangvină, dar fără să transpiri.
* Ai grijă ca în locuință să fie o temperatură de minimum 20°C.
* Consumă alimente și băuturi calde, dar evită cafeaua și alcoolul, întrucât care au efect diuretic și favorizează pierderea de căldură.
Știai?
Senzația de frig sau de cald apare atunci când variațiile de temperatură sunt de cel puțin 6°C pe minut – de exemplu când ieși iarna din casă, dacă te arunci brusc în apa mării, când intri într-o saună. Dacă temperatura se modifică lent, vei simți schimbarea într-un timp mai lung și numai dacă diferența dintre temperaturi (cea inițială și cea la care s-a ajuns) este mare.
Femeile, mai friguroase ca bărbații
Este un lucru cunoscut că femeile sunt mai puțin rezistente la frig în comparație cu bărbații. Care-i explicația? Estrogenii, hormoni feminini, diminuează fluxul sangvin la nivelul extremităților. În plus, femeile sunt mai scunde și au masa musculară mai mică decât bărbații.
Citește și:
Simptome ce pot trăda carența unei vitamine
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.49/10.12.2015
Autor: Angelica Câlțan
Sursa foto: pixabay.com