
Asa deci, aseara ai dat gata o ciocolata intreaga si filmul nici macar nu se terminase. Ce, e mare nenorocire? Totul e sa mentii echilibrul. Dieteticienii ne incurajeaza sa privim alimentatia noastra in ansamblu, nu sa plangi in pumni pentru o masa unde ai exagerat putin. Stabileste-ti singura cel mai normal si mai comod PLAN ALIMENTAR.
Mananca la ore fixe
CUM? Mananca de-a lungul zilei; atat cele trei mese principale, cat si micile gustari dintre ele. Micile gustari nu inseamna ciocolata sau chipsuri. Pastreaza la indemana ceva sanatos – iaurt degresat, fructe uscate. Foamea trebuie potolita, nu ignorata; altfel, devii mult prea flamanda pana la urmatoarea masa si mananci mai mult decat ai fi avut nevoie. Gusta cate ceva la fiecare trei ore, si chiar mai des, daca esti foarte activa.
- Nu stii ce alimente sa consumi la ora X? Afla de aici: Uitat-te la ceas ca sa stii ce sa mananci.
Nu sari peste mese
CUM? Nu e o idee buna sa chiulesti complet de la o masa – nu faci decat sa incetinesti metabolismul. Cand trece momentul critic in care organismul iti da semnale de foame naturala, saracul nu mai stie ce sa faca altceva decat sa treaca pe pilot automat si sa-si traga energia din rezervele strategice. Rezultatul? Te simti obosita, letargica, si ravnesti mai tarziu la o masa copioasa.
Variaza felurile de mancare
CUM? Asigura-te ca farfuria contine o gama bogata de alimente. De exemplu, mananca la micul dejun cereale cu indice glicemic redus (fulgi de ovaz) si paine integrala. Ambele reduc activitatea sistemul digestiv si pastreaza nivelul energetic constant. Include la micul dejun proteine – oua, branza degresata, care odata ajunse in stomac, poposesc acolo mai mult – ceea ce te mentine satula mai multa vreme.
- Pentru a stii cum sa combini alimentele, citeste despre „Formula celor trei” in alimentatie.
Nu numara fiecare calorie
CUM? In afara de situatia in care vrei sa slabesti si ai un plan caloric zilnic, nu trebuie sa te concentrezi pe numarul de kilojouli pe care il are fiecare aliment pe care il ingurgitezi.
Mai degraba concentreaza-te pe semnalele pe care ti le trimite propriul corp – de exemplu, cand si de cate ori ti se face foame in timpul zilei.
Incearca sa estimezi cam cata hrana iti trebuie pana te simti satula. Si nu uita: mananca incet, la fiecare masa, mestecand bine fiecare imbucatura, ca sa-i dai timp creierului sa inregistreze ce ai mancat.
Nu manca de foame
CUM? Recunoscand foamea adevarata. Cel mai adesea, nu foamea ne indeamna spre frigider, ci motivele emotionale, cum ar fi seara, dupa o zi grea la birou sau la facultate. Asculta-ti corpul, intra in armonie cu limbajul lui; daca esti indecisa, preocupata, derutata, a manca e un mod de-a evita sa te confrunti cu problema. Cand esti plictisita, deprimata sau vesela, mancarea devine exprimarea acestor emotii, si nu nevoia fiziologica de hrana.
Consuma grasimi „bune”
CUM? Exista grasimi „prietenoase”, cum ar fi nucile si avocado, iar beneficiile lor sunt imense: pielea arata bine, scade colesterolul din sange si riscul bolilor cardiace. E OK sa mananci ocaziona si grasimi „rele”, cum ar fi branza din pizza (in acest caz, e sanatos sa ceri si o salata).
Citeste mai multe despre grasimi: |