Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Depresia doare peste tot

Depresia doare peste tot

Numită tristeţe patologică, depresia este starea afectivă caracterizată prin gânduri sumbre, apatie şi o mâhnire continuă. Nu te mai poţi bucura de nimic, te podideşte plânsul din orice, te gândeşti din ce în ce mai des la moarte. Perioada lungă de manifestare şi intensitatea crescută a stărilor psihice sunt caracteristici clare ale bolii, dar întreg organismul are de suferit.

Semne fizice

Iată ce se întâmplă în corp când te îmbolnăveşti de tristeţe!

  • Tulburări de digestie: constipaţie sau diaree rebelă, dureri de stomac asemănătoare celor provocate de ulcer sunt simptome frecvente ale începutului de depresie sau ale anxietăţii, mai ales la copiii şi adolescenţii care au probleme de adaptare la şcoală sau la un grup nou. Tulburările de digestie sunt frecvente şi la adulţii care au trecut printr-o traumă emoţională precum moartea cuiva foarte apropiat (părinte, copil, iubit), divorţ sau concediere, traume care sunt printre cele mai frecvente cauze ale depresiei.
  • Tulburări de somn: depresia te împiedică să dormi aşa cum se cuvine, nu mai poţi adormi, te trezeşti de prea multe ori peste noapte sau se întâmplă să dormi ore în şir. Netratate, toate acestea sunt tulburări de somn care nu fac altceva decât să accentueze boala.
  • Tulburări de alimentaţie: acestea sunt mai cunoscute, ştiut fiind că bulimia este o problemă de alimentaţie provocată de depresie.
  • Dureri musculare, de articulaţii, de spate: un depresiv este mai tot timpul încordat, mereu chinuit de tristeţe şi de efortul de a se ascunde de ceilalţi. Acesta este motivul încordării musculare şi, implicit, e cauza durerilor.
  • Multă energie, dar prea puţin sex: depresivii au (unii dintre ei), contrar aşteptărilor, o stare continuă de nelinişte, simţind nevoia să fie ocupaţi cu o activitate cât mai mult timp. Însă chiar şi aceştia sunt din ce în ce mai puţin interesaţi de sex.

Tratament

Este indicat să nu neglijezi aceste simptome, iar când ajungi la medic, trebuie să i le descrii pe toate, pentru că, dacă tratezi numai durerea sau doar tristeţea, nu rezolvi nimic. Întotdeauna trebuie tratate împreună.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns