Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Descifrează semnele inimii!

Descifrează semnele inimii!

Mesajele pe care ți le transmite inima pot fi uneori înșelătoare. Faptul că în anumite momente se palpită sau bate neregulat nu trebuie să te ducă imediat cu gândul la o problemă gravă. 

Știi cum îi merge inimii tale? Probabil că nu. Încearcă de acum înainte s-o asculți cu atenție: bate prea repede, bate neregulat, respiri greu când faci efort, obosești, te doare în piept. Învață să descifrezi mesajele pe care ți le transmite și află dacă simptomele pe care le ai reprezintă sau nu motive de îngrijorare. Astfel, dacă e nevoie, vei putea lua măsuri la timp.

Inima bate prea repede

Stând liniștită în pat și citind o carte, simți dintr-odată cum inima începe s-o ia la trap. Dacă ți-ai măsura pulsul, ai constata că numărătoarea e la peste 100-120 de bătăi pe minut. În câteva minute însă, la fel de brusc, inima revine la ritmul normal.

În mod normal, inima bate atât de discret, încât nu-i percepem bătăile. Cu toții putem simți la un moment dat că ea bate prea puternic sau prea repede. Ce înseamnă această accelerare anormală a bătăilor inimii? Un astfel de episod te poate speria, dar, de cele mai multe ori, este lipsit de gravitate, fiind vorba de un banal scurtcircuit electric produs la joncțiunea dintre atriu și ventricul.

* Când să te adresezi medicului Când tahicardia apare frecvent sau e însoțită de dificultăți de respirație, dureri în piept, amețeli, transpirații abundente. Aceste simptome nu trădează neapărat o afecțiune cardiacă, ci pot avea și alte cauze, precum hipertiroidie, anemie, stres, anxietate.

Inima bate neregulat

Când inima bate neregulat, vorbim de extrasistole, cea mai frecventă formă de aritmie. În timpul extrasistolei, inima se contractă prematur, astfel că următoarea contracție este mai puternică pentru a o compensa pe cea dinainte, care a fost mai puțin eficientă și nu a pompat suficient sânge, iar ceea ce simți tu este exact această contracție mai puternică.

La o inimă sănătoasă extrasistolele sunt sporadice, survin la repaus și dispar la efort, fiind provocate adeseori de stres, emoții, anxietate, consumul de excitante (cafea, tutun, alcool etc.), dar ele apar și în alte boli, precum hernie hiatală, litiază biliară, hipertiroidie etc. În cazul în care știi că suferi de o afecțiune cardiacă, nu trebuie să te mire extrasistolele: ele sunt prezente în toate formele de cardiopatii.

* Când să te adresezi medicului Extrasistolele sunt, în majoritatea cazurilor, lipsite de gravitate. Totuși, este bine să te adresezi medicului dacă ele sunt dese, dacă durează mult, dacă apar în serie sau sunt accentuate de efort.

Respiri greu după un efort banal

Urci doar un etaj și deja simți că ți se taie respirația? Este vorba de dispnee de efort, manifestată ca senzație de blocaj în respirație, de torace strâns, de sufocare, de lipsă de aer. Te întrebi de ce respiri greu după un efort fizic atât de banal? Cauza probabilă este lipsa de antrenament. Dacă îți petreci toată ziua pe scaun, în fața computerului și nu faci mai deloc mișcare, nu prea ai cum să fii în formă. Senzația că nu ai suficient aer poate interveni și dacă ești anxioasă din fire, situație în care toți mușchii, inclusiv cei respiratori, sunt încordați în permanență.  

* Când să te adresezi medicului Când senzația de sufocare, de lipsă de aer se accentuează în timp, dacă apare în cursul activităților normale de zi cu zi ori se manifestă și la repaus. Este posibil să suferi de insuficiență cardiacă sau de o afecțiune pulmonară.

Ai dureri în piept

O jenă sau o durere resimțită la nivelul pieptului nu-i neapărat un semn de infarct. Poate fi vorba de un junghi intercostal declanșat din cauză că un nerv este presat între două vertebre. Există însă și alte cauze ale durerilor de piept, fără legătură cu inima: o infecție pulmonară, indigestie, reflux gastroesofagian, ulcer gastric, litiază biliară etc.   
Dacă durerea în piept apare la efort fizic și dispare la repaus, este vorba de angină pectorală. Cea mai frecventă cauză a anginei pectorale este ateroscleroza, adică obstruarea mai mult sau mai puţin accentuată a arterelor inimii din cauza depunerilor de colesterol, grăsimi și calciu pe pereții acestora.


* Când să te adresezi medicului Când durerea apare când la efort fizic și dispare la repaus, e posibil să ai angină pectorală, o afecțiune care poate fi tratată. Dacă intervine o durere violentă în stern care îți dă senzația de gheară care strânge și iradiază în brațul stâng, în spate, în gât sau maxilar și este uneori însoțită de greață, vărsături, amețeli, respirație îngreunată, adresează-te imediat medicului! Poate fi vorba de un atac de cord. O durere în piept aparent banală, dar care se tot repetă necesită, la rânduul ei, evaluare medicală.

Semne că inima ta e sănătoasă

* Ești plină de energie. Dacă ești în stare să te duci la o petrecere sau să ieși cu copiii în parc după o zi de muncă fără să te plângi de oboseală înseamnă că inima ta e în formă. Oboseala cronică și extenuarea se numără printre semnele inicipiente ale unei probleme cardiace.

* Când ești odihnită și relaxată, inima bate de 60-79 de ori pe minut? Nota zece pentru motorașul neobosit care te ține în viață! Studiile arată că persoanele cu un ritm cardiac mai mare de 80 de bătăi pe minut prezintă un risc cu 85% mai mare să sufere de o afecțiune cardiovasculară fatală.

* Obezitatea este un factor principal de risc pentru bolile de inimă. Ai o greutate normală pentru vârsta și înălțimea ta? Asta înseamnă că ai scăpat de jumătate din îngrijorările legate de sănătatea inimii.

* Abilitatea de a rămâne calmă în situații stresante arată că ai o inimă puternică. Oamenii care au inima slăbită își pierd cumpătul și adeseori transpiră când sunt stresați.

Citește și:

Nuci pentru o inimă sănătoasă

5 pasi pentru o inima mai sanatoasa

Bolile de inima

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.17/30.04.2015

Autor: Angelica Câlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns