Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Dieta anti-colesterol

Dieta anti-colesterol

 

Nivelul recomandat al colesterolului este intre 1,50 g si 2 g la litru. In cazul in care vezi ca pe buletinul tau de analize nu regasesti aceste limite, inseamna ca e cazul sa faci niste schimbari in modul tau de alimentatie si de viata.

Consuma:

– toate tipurile de legume si fructe

– carne slaba (vita) si de pasare (pui, curcan, fazan)

– peste (somon, hering)

– lapte degresat, iaurt slab, branza alba 0%, branza cu mai putin de 40% grasime

Afla aici care sunt alimentele care scad colesterolul.

– fainoase in cantitati moderate: paine, orez, gris, paste fara oua

– 2 oua pe saptamana

– ceai si cafea slaba, vin, sucuri de fructe fara zahar, sucuri de rosii sau de morcovi

Evita:

  • carne grasa (oaie, porc, rata, gasca)
  • organe (ficat, rinichi, creier)
  • fructe oleaginoase (alune, migdale, arahide, curmale, avocado)
  • bauturi de ciocolata/cacao
  • produse zaharoase: biscuiti, briose, cornuri cu ciocolata, produse de patiserie
  • inghetata si galbenus de ou
  • produse prajite, clatite, semipreparate care de obicei contin multa sare
  • unt, smantana, sosuri, maioneza

 

Reguli de aur:

1. Redu consumul de grasimi saturate.

2. Limiteaza consumul de zaharuri.

3. Consuma grasimile sub forma de margarina de porumb sau de floarea-soarelui.

4. Foloseste uleiuri bogate in acizi grasi polinesaturati (floarea-soarelui, porumb, soia, rapita) si mononesaturati (ulei de masline).

5. Mananca alimente bogate in fibre alimentare care favorizeaza tranzitul intestinal.

6. Bea apa: 1,5-2 litri pe zi (mai ales la trezire si inainte de culcare).

7. Schimba-ti stilul de viata: activitatea sportiva favorizeaza pierderea in greutate, te ajuta in lupta impotriva stresului si scade tensiunea arteriala. Redu fumatul sau renunta la el, intrucat tutunul provoaca o intarire a peretilor arteriali.

Cum prepari alimentele?

Carnea (pielea trebuie indepartata dupa preparare):

  • la gratar sau la cuptor
  • frigarui

Pestele:

  • la gratar
  • gatit in sos slab (vin alb, apa, suc de lamaie, condimente si plante aromatice)
  • la cuptor (cu rosii, ardei, lamaie si plante aromatice)
  • in hartie (cu rondele de lamaie si plante aromatice)

Legumele verzi:

  • gatite in apa sau la vapori
  • crude, cu vinegreta
  • tocana

 

Exemplu de meniu anti-colesterol:

MIC DEJUN

  • cafea, ceai sau lapte degresat + indulcitor
  • 1 felie de paine sau 2 pesmeti cu 10 g margarina dietetica
  • 100 g de branza alba (20% grasime)

PRANZ

– salata de cruditati cu vinegreta (cu ulei de masline) – 100 g

– carne la gratar – 125-150 g

– un aliment feculent la alegere (cereale, seminte de leguminoase: fasole, linte, cartofi sau paste fainoase) – 150 g cu 10 g margarina dietetica

– branza – 25 g

fructe la alegere – 100 g

– paine 1/4 bagheta (70 g)

– 1/4 l de vin

CINA

  • farfurie cu cruditati + vinegreta
  • un peste la alegere 150 g
  • legume verzi 200 g cu 10 g margarina dietetica
  • 100 g de branza alba 20% grasime
  • paine 1/4 bagheta (70 g)
  • suc de fructe sau 1/4 l de vin

 


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus