
În completarea procedurilor de masaj, drenaj limfatic, a băilor detoxifiante și a cremelor speciale, acordă atenție alimentației dacă vrei să scapi de inestetica piele cu aspect de coajă de portocală.
Celulita este o infecție bacteriană răspândită în țesuturile subcutanate și întâlnită îndeosebi la nivelul membrelor inferioare și superioare, cu simptome precum durerea, sensibilitatea locală și înroșirea. Celulita nu este contagioasă, dar, întocmai ca orice infecție bacteriană, poate fi combătută cu succes dacă ai un sistem imunitar puternic. Cum unele alimente întăresc scutul natural de apărare al organismului și totodată contribuie la vindecarea rănilor și a ulcerațiilor epidermei, acestea pot fi folosite și în prevenirea ori tratarea celulitei.
Ce alimente excluzi
Apariția celulitei se află în strânsă legătură cu unele alimente considerate nesănătoase și care n-ar trebui să-și facă loc într-un meniu echilibrat. Evită dulciurile și produsele cu zahăr – acestea încetinesc vindecarea rănilor și regenerarea naturală a țesuturilor, împiedicând astfel dispariția celulitei. În același timp, alimentele cu un conținut ridicat de zaharuri sunt procesate, conțin adaosuri chimice și conservanți – toate acestea sporesc toxinele din corp și favorizează celulita. Un alt aspect important de care să ții seamă este legat de intoleranțele alimentare. Astfel, dacă știi că nu-ți priesc anumite alimente, exclude-le pur și simplu din meniul tău. Nefiind acceptate de organism, nu beneficiezi de substanțele lor nutritive, ci mai mult împovărezi funcția hepatică, nemailăsându-i energie pentru detoxificare și întărirea imunității. Specialiștii recomandă moderație și în privința unor lactate, precum laptele, brânza și untul, care au potențial alergogen și pot înrăutăți simptomele celulitei.
Ce alimente ai voie
Alimentele bogate în antioxidanți au dublu rol: creează scutul natural de apărare împotriva infecțiilor de toate felurile și totodată asigură detoxificarea atât de necesară când suferi de celulită.
Consumă fructe și legume bogate în vitamina C, un antioxidant valoros, care crește imunitatea, repară țesuturile afectate și scade riscul de boli infecțioase. Cele mai bune surse sunt fructele și legumele galbene și portocalii (lămâi, portocale, pepene galben, fructe de pădure, struguri, ardei, morcovi), precum și legumele cu frunze verzi, bogate în clorofilă. Dacă iei suplimente, nu depăși 1.000 mg de vitamina C zilnic și asigură-te că nu interacționează cu medicamentele anticoagulante.
Consumă probiotice. Acestea sunt vitale pentru sănătatea digestivă și pentru imunitate. În urma tratamentului cu antibiotice, se dezechilibrează ponderea de bacterii bune și sistemul imunitar este afectat. Găsești probiotice în iaurtul natural (care nu conține zahăr, fructe și alte adaosuri), care, atunci când este consumat zilnic, luptă cu infecțiile și-ți asigură digestia optimă.
Bea apă multă pe tot parcursul zilei. Apa te ajută să scapi de toxinele care provoacă infecții precum celulita. Bea cel puțin doi litri pe zi și evită băuturile cu cofeină sau cele alcoolice, întrucât sunt diuretice și te deshidratează. La fiecare ceșcuță de cafea (150 ml), ai nevoie de un pahar mare cu apă (300 ml) pentru a compensa pierderile de săruri minerale și a menține pielea hidratată. Pentru hidratare, precum și pentru necesarul de antioxidanți, bea sucuri proaspete de fructe (făcute în casă, fără îndulcitori artificiali), care contribuie la o mai bună detoxificare.
Consumă vitamina E. I se mai spune vitamina pielii sau a longevității, fiind extrem de importantă în tratamentul infecțiilor pielii. O găsești în alune, migdale, semințe, ulei de măsline, varză, spanac, broccoli, avocado, pătrunjel, măsline.
Consumă condimente bogate în substanțe cu rol antiinfecțios și de combatere a radicalilor liberi – ardei iute, ceapă, usturoi, rădăcină de ghimbir.
Meniu orientativ
Mic dejun
1 bol cu iaurt+fulgi de ovăz + mix de nuci+fructe de pădure
Gustare
2 portocale sau 1 pahar cu fresh de portocale
Prânz
1 porție supă-cremă de broccoli
1 piept de piept de curcan la grătar+ salată de crudități (morcov, țelină) cu dressing de muștar, ulei de măsline și zeamă de lămâie
Gustare
1 avocado
Cină
1 porție de somon la cuptor + salată de spanac proaspăt + sos de iaurt și usturoi
1 măr copt
Știai?
Dacă suferi de circulație proastă, ai diabet zaharat de tip II sau ești supraponderală, riscul de apariție a celulitei crește.
Masajul cu ulei de cocos îmbunătățește circulația subcutanată și, datorită efectului antibacterian și intens hidratant, susține regenerarea celulară și previne celulita.
Ceaiul de cimbru este eficient nu doar în răcelile sezoniere, ci și în tratarea celulitei, grație proprietăților antifungice și antibacteriene ale plantei. Consultă medicul dacă iei anticoagulante, întrucât consumul în doze mari poate crește riscul de sângerare.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr10/16.03.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.co