Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Dieta antioboseala

Dieta antioboseala

oboseala

Eşti mereu cu energia la pământ? De cele mai multe ori e de vină lipsa odihnei, dar şi unele probleme de sănătate sau dieta nesănătoasă pot avea acelaşi rezultat.

Dacă dormi cel puţin șapte ore în fiecare noapte şi cu toate astea te simţi ca și cum mai ai puţin şi cazi din picioare, e foarte posibil să n-ai un regim alimentar potrivit organismului tău. Află unde greşeşti, schimbă-ţi obiceiurile şi, dacă lucrurile nu merg înspre bine, fă-ţi analizele şi cere sfatul unui medic: hipotiroidia, bolilele de inimă, diabetul, depresia, carenţele alimentare sunt câteva dintre afecţiunile care te lasă fără vlagă.

Când mănânci prea mult

O femeie de înălţime/greutate medie ar trebui să consume între 1.800 şi 2.000 de calorii pe zi. Dacă treci de 2.500, nu doar că te îngraşi, dar îţi și suprasoliciţi organele, unul din efecte fiind oboseala. Lipsa energiei este printre primele semne ale unui ficat şi colon pline de toxine, iar de vină sunt în special câteva grupe de alimente:
Prea multe grăsimi
Prăjeli, carne grasă – înlocuieşte-le cu nuci, uleiuri vegetale adăugate în salate, carne slabă.
Prea mult zahăr
Sucuri acidulate, prăjituri, napolitane – înlocuieşte-le cu produse care nu conţin zahăr rafinat, precum fructele uscate sau ciocolata neagră.
Prea multă făină albă
Pâinea proaspătă, pateurile şi alte produse pe bază de făină albă duc la probleme de sănătate precum constipaţia sau ficatul gras.

Când mănânci prea puţin

Dacă ţi-ai pus în gând să slăbeşti rapid, o dietă care-ţi promite un minus de 2-3 kilograme pe lună nu te prea convinge. În schimb, încerci un regim strict, care să te ajute să te subţiezi văzând cu ochii. S-ar putea să nu treacă mult până când eşti nevoită să renunţi! După o săptămână în care n-ai mâncat mai mult de 1.000 de calorii pe zi sau te-ai hrănit exclusiv cu supe sau fructe, te simţi epuizată şi parcă ţi-e greu şi să urci scările sau să cari o plasă când vii de la cumpărături. E valabil şi pentru dietele restrictive pe termen lung. De exemplu, dacă nu incluzi în dietă suficient fier, or să apară anemia, care scade rezistenţa fizică şi provoacă stări de apatie, dar şi deficitul de vitamina B, mai frecvent în perioada postului sau la vegetarieni.

Bei destule lichide?

Nu doar lipsa hranei, ci şi deshidratarea pot secătui organismul. Ai grijă să bei apă, ceaiuri, să mănânci supe şi fructe cu un conţinut mare de apă.

Alimente care-ţi dau energie

Dacă de vină pentru starea ta de oboseală nu este meniul prea consistent sau, dimpotrivă, prea sărăcăcios, poate că pur şi simplu nu incluzi în alimentaţie suficiente alimente hrănitoare, cu efect energizant. Ai de unde-alege!
►Orez , fasole, mazăre – toate conţin carbohidraţi buni, cu eliberare treptată, iar fără carbohidraţi e aproape imposibil să ai tonusul dorit.
►Iaurt grecesc – spre deosebire de alte sortimente, are mai multe proteine şi mai multă grăsime benefică.
►Peşte – se ştie cât de hrănitor este peştele şi că nu îngraşă, dacă nu-l mănânci prăjit.
►Spanac şi alte verdeţuri – lipsa de fier poate fi prevenită şi tratată prin consumul de fructe uscate şi verdeţuri asociate cu vitamine C (suc de lămâie), de preferat alături de carne roşie slabă.
►Cartofii-dulci – bogaţi în antioxidanţi, vitaminele B6, D şi C, conţin multe fibre şi sunt foarte hrănitori.
►Banane –fructe adecvate anemicilor, dar şi oricui doreşte un plus de energie, le poţi consuma ca atare sau sub formă de piure amestecat cu iaurt şi seminţe ori ca ingredient în shake-uri.
►Ouă – când simţi nevoia de un aliment consistent, care să conţină proteine din plin şi totuşi să nu-ţi aducă prea multe calorii, oul fiert este alegerea ideală.
►Brânzeturi – brânza slabă nu conţine multe calorii, în schimb are calciu şi proteine de ajutor ca să fii mereu în formă; nu mânca mai mult de două feliuţe la o masă!
►Ciocolată neagră – conţine cacao din plin (alege un sortiment cu peste 85% conţinut), deci efectul revigorant nu se lasă aşteptat.

Meniul care te ţine-n formă

Iată ce trebuie să conțină dieta antioboseală:

Mic dejun: un ou fiert + un iaurt grecesc 150 g
Gustare: 3 pătrăţele de ciocolată neagră
Prânz: o felie de somon sau un păstrăv mic + câteva felii de cartof copt ori orez brun
Gustare: o banană
Cină: două felii de brânză + salată de verdeţuri sau 50 g alune-de-pădure/migdale/fistic şi un fruct (la alegere)

Ştiai?

Lipsa vitaminei D se manifestă şi ea prin stări de oboseală şi slăbiciune, aşa că fă tot posibilul să ieşi la soare!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.37/2014
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: © dmitrimaruta – Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns