Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Dieta cu fibre

Dieta cu fibre

Dieta cu fibre nu este o dieta in sine, dar respectarea unor principii alimentare care sa aduna suficiente fibre in dieta este o garantie a succesului oricarei diete care urmareste scaderea in greutate.

Daca te bazezi pe fibre alimentare in dieta o sa ai o alimentatie sanatoasa, vei slabi si vei reduce la maxim riscul de a reacumula kilogramele pierdute. In plus, vei elimina toxine si iti vei purifica organismul. Cresterea cantitatii de fibre alimentare in dieta este garantia unui sistem digestiv sanatos, ferit de boli grave.

Meniu de o zi in dieta cu fibre

Micul dejun este format dintr-un bol mare de cereale integrale, fara zahar, sau trei felii de paine integrala cu branza degresata.

Masa de pranz cuprinde carne de pui sau curcan si o portie mare de legume (fasole verde, spanac, dovlecei, varza sau radacinoase), un iaurt si o felie de paine integrala.

Pentru cina, ideala este combintia dintre o felie de paine integrala, o felie de branza fara grasimi si o portie de peste cu legume.

Pentru cele doua gustari ale zilei cea mai buna alegere sunt merele.

O astfel de dieta cu fibre poate fi respectata intre doua si trei luni si garanteaza o slabire eficienta, care poate ajunge pana la 5-7 kilograme.

O dieta sanatoase impune o alimentatie sanatoasa. Dieta cu fibre nu este o dieta in sine, dar respectarea unor principii alimentare care sa adua suficiente fibre in dieta este o garantie a succesului oricarei diete care urmareste scaderea in greutate.

Toata lumea stie ca este fundamental necesar consumul de fibre in cadrul unei diete, dar prea putini sunt cei care folosesc avantajele pe care fibrele le aduc, atat pentru sanatate in general, si in sustinerea efortului de a scapa de kilogramele in plus, in special.

Interesant este ca importanta fibrelor in dieta este un principiu relativ nou in nutritie.

Exclusiv de origine vegetala, fibrele alimentare se gasesc in cantitati mai mari sau mai mici in toate fructele si legumele, dar si in fructele uscate si in cerealele integrale, precum si in legumele uscate, cum este fasolea, lintea si in fructele oleaginoase, respectiv, nuci, alune, migdale si masline.

Fibrele alimentare aduc minerale si vitamine, practic fara sa incarce balanta calorica si contribuile in mod fundamental la eliminarea grasimilor si la mentinerea sub control a colesterolului. Daca un regim echilibrat din punct de vedere alimentar aduce un aport de fibre cuprins intre 15 si 20 de grame zilnic, nutritionistii recomanda valori cuprinse intre 30 si 35 de grame, iar in conditiile unei diete bazate pe fibre alimentare, nivelul acestora poate sa ajunga pana la 50 de grame zilnic.

Introducerea de fibre alimentare in dieta, in cantitate crescuta se face respectand cativa pasi. In primul rand cresterea aportului de fibre se face treptat, pe parcursul a cel putin o saptamana. Aceasta previne balonarea sau alte probleme intestinale. Concomitent trebuie crescut aportul de lichide.

Dieta cu fibre, fara un aport hidric corect poate determina probleme in tranzitul intestinal normal

Exista doua tipuri de fibre alimentare, cele solubile care impreuna cu apa formeaza un gel ce taie senzatia de foame, si cele insolubile, provenite din cereale, fructe si legume uscate. Fibrele alimentare reduc inclusiv apetitul pentru dulciuri, ca urmare a senzatiei de satietate extrem de confortabile pe care o aduc.

 


Lasă un răspuns

Sus