Esti aici

Dieta cu oxigen

Este concepută de nutriționista americană Keri Glassman și este bazată pe scala ORAC (oxygen radical absorbance capacity), care măsoară capacitatea antioxidantă a alimentelor.

Cu cât este mai mare scorul antioxidanților din farfuria ta, cu atât ești mai la adăpost de boli. Antioxidanții sunt substanțe care apără organismul de acțiunile radicalilor liberi ai oxigenului. Mai mult, rolul important pe care alimentele îl au în neutralizarea radicalilor liberi le conferă puteri antirid și te ajută să dai jos câteva kilograme. Altfel spus, să arăți și să te simți fabulos în doar o lună!

Principii

Nu este vorba de o dietă tipică, una care să te chinuie cu calcule la carbohidrați sau grăsimi. Este însă importantă puterea antioxidantă a alimentelor pe care le consumi. Dieta durează 32 de zile și presupune patru faze:

  • Detoxificare – durează patru zile, aportul energetic zilnic nu trebuie să depășească 1.200 de calorii, iar punctele ORAC să însumeze 50.000. Ideea este să pregătești organismul pentru ceea ce înseamnă slăbirea efectivă, fără a-l dezechilibra. Meniul arată identic în aceste zile de curățare.
  • Slăbire – acoperă cea mai mare parte a dietei și poate fi prelungită cât ai nevoie să slăbești. Aportul caloric permis este de maximum 1.500, iar valoarea ORAC recomandată este de 30.000. Combină după plac, cu condiția să fie dintre cele permise.
  • Relaxare – include cam aceleași principii ca la faza a doua, însă acceptă abateri ocazionale la desert și o gustare compusă din cereale sau fructe.
  • Menținere – mergi pe același drum ca la faza precedentă și adaugi o mică plăcere culinară pe săptămână și un fruct pe zi cu scor ORAC ridicat.

Ca să-ți faci o idee: 200 g de afine furnizează 9.700 de puncte, 30 g  de ciocolată neagră – 5.900, iar 100 g de fasole boabe gătită – 7.800 puncte, 18 boabe de fistic – 1.000, 100 g cireșe – 3.500 puncte.

Alimente permise

Ingredientele-cheie sunt naturale, integrale, cu minimă preparare termică, pentru a păstra intacte vitaminele, mineralele și fibrele. Ai liber la legume proaspete cât cuprinde, pește, ouă, condimente, carne slabă (pui, curcan), fructe de pădure, iaurt, unt de nuci, ciuperci, ceai verde, ierburi aromatice. Acestea nu sunt alese la întâmplare – fiecare aliment are rolul lui, de la combaterea inflamațiilor, hidratare și asigurarea nutrienților complecși la clarificarea senzației de foame (este cazul apei plate cu lămâie, recomandată tocmai pentru că mulți confundă setea cu foamea). În completarea dietei se impune activitate fizică moderată, în jur de 150 de minute pe săptămână. Nutriționistul recomandă și respectarea orelor de somn și activitate sexuală regulată.

Ce nu ai voie

O etapă importantă și nenegociabilă este excluderea alimentelor ce contribuie în mod obișnuit la acumularea kilogramelor: dulciuri, prăjeli, produse fără zahăr (conțin frecvent grăsimi adăugate), produse fără grăsimi (este suplinită lipsa grăsimilor prin adăugarea zaharurilor sintetice), produse cu zaharuri adăugate, produse procesate (în general, cam tot ce e ambalat, dar și semipreparatele), alimente fast-food, carne procesată (crenvurști, cârnați, nuggets), grăsimi trans (se găsesc de obicei în snackuri, biscuiți, margarină, amestecuri instant). Pe scurt, ca să-ți fie ușor, cu cât alimentul este mai natural, cu atât ești mai sigură că-l regăsești în tabelul ORAC. Potrivit nutriționistului, în urma dietei apare slăbirea, dar își fac loc și alte beneficii deloc de neglijat: mai multă energie, piele mai curată, păr mai rezistent, scăderea colesterolului rău, risc redus de instalare a anumitor afecțiuni. Un alt avantaj este stilul de viață sănătos cu care te vei obișnui și la care nu vei renunța pe mai departe. Îți va fi mai greu totuși în primele patru zile, dacă mesele tale sunt preponderent proteice și ești obișnuită să consumi alimente grele.

Meniul de detoxificare

  • Mic dejun: omletă din 3 albușuri + 1 gălbenuș, 1 linguriță cu busuioc uscat, 1 ceașcă de ceai verde, 1 pahar cu apă plată în care ai stors ½ lămâie
  • Gustare: 1 măr presărat cu scorțișoară
  • Prânz: 1 porție de spanac proaspăt sau gătit, 100 g de pește fript (somon, macrou) presărat cu oregano uscat, 8 jumătăți de nuci pecan, 1 pahar de apă plată cu lămâie
  • Cină: 1 salată generoasă din salată verde, morcovi cruzi, roșii, ardei gras, 1 linguriță cu ulei de măsline și zeamă de lămâie; 100 g anghinare (conservă) sau sparanghel la abur, 150 g de zmeură, 1 pahar de apă plată cu lămâie.

Valoarea ORAC pentru câteva alimente (100 g)

  • 267.536  pudră de scorţişoară
  • 91.500  pudră de roşcove (carob)
  • 80.933  cacao pudră
  • 24.700  polen granule
  • 19.600  cojile seminţelor de in
  • 17.940  nuci pecan
  • 13.541   nucă
  • 9.645   alune-de-pădure sau alunele turceşti
  • 6.552   prune uscate
  • 5.347   mure
  • 5.346   usturoi crud
  • 4.882   zmeură crudă
  • 4.454   migdale
  • 4.275   merele roşii
  • 2.386   broccoli fiert nesărat
  • 2.252   varză roşie crudă
  • 2.175   fulgii de ovăz
  • 2.104   pâine integrală de grâu
  • 1.933   avocado
  • 1.819   portocale
  • 1.750   merişoare
  • 1.695   nuci de macadamia prăjite
  • 1.447   salată verde
  • 1.253   ceai verde preparat
  • 1.225   zeamă de lămâie
  • 1.150   ulei de măsline extravirgin
  • 1.138   cartofi copţi în coajă
  • 1.115   caise
  • 1.034   ceapă
  • 980   varză-de-Bruxelles
  • 879   banană
  • 847   ardei roşu călit
  • 726   suc de portocală
  • 508   varză albă
  • 497   ţelină crudă
  • 367  roșii
  • 317   morcov
  • 180   dovlecel
  • 142   pepene verde
  • 126   castravete

Citește și:

Dieta South Beach

Cum să slăbești rapid, în 3 pași simpli care se bazează pe știință

Slăbește în somn!

Articol preluat din ediția de iunie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns