
Este concepută de nutriționista americană Keri Glassman și este bazată pe scala ORAC (oxygen radical absorbance capacity), care măsoară capacitatea antioxidantă a alimentelor.
Cu cât este mai mare scorul antioxidanților din farfuria ta, cu atât ești mai la adăpost de boli. Antioxidanții sunt substanțe care apără organismul de acțiunile radicalilor liberi ai oxigenului. Mai mult, rolul important pe care alimentele îl au în neutralizarea radicalilor liberi le conferă puteri antirid și te ajută să dai jos câteva kilograme. Altfel spus, să arăți și să te simți fabulos în doar o lună!
Principii
Nu este vorba de o dietă tipică, una care să te chinuie cu calcule la carbohidrați sau grăsimi. Este însă importantă puterea antioxidantă a alimentelor pe care le consumi. Dieta durează 32 de zile și presupune patru faze:
- Detoxificare – durează patru zile, aportul energetic zilnic nu trebuie să depășească 1.200 de calorii, iar punctele ORAC să însumeze 50.000. Ideea este să pregătești organismul pentru ceea ce înseamnă slăbirea efectivă, fără a-l dezechilibra. Meniul arată identic în aceste zile de curățare.
- Slăbire – acoperă cea mai mare parte a dietei și poate fi prelungită cât ai nevoie să slăbești. Aportul caloric permis este de maximum 1.500, iar valoarea ORAC recomandată este de 30.000. Combină după plac, cu condiția să fie dintre cele permise.
- Relaxare – include cam aceleași principii ca la faza a doua, însă acceptă abateri ocazionale la desert și o gustare compusă din cereale sau fructe.
- Menținere – mergi pe același drum ca la faza precedentă și adaugi o mică plăcere culinară pe săptămână și un fruct pe zi cu scor ORAC ridicat.
Ca să-ți faci o idee: 200 g de afine furnizează 9.700 de puncte, 30 g de ciocolată neagră – 5.900, iar 100 g de fasole boabe gătită – 7.800 puncte, 18 boabe de fistic – 1.000, 100 g cireșe – 3.500 puncte.
Alimente permise
Ingredientele-cheie sunt naturale, integrale, cu minimă preparare termică, pentru a păstra intacte vitaminele, mineralele și fibrele. Ai liber la legume proaspete cât cuprinde, pește, ouă, condimente, carne slabă (pui, curcan), fructe de pădure, iaurt, unt de nuci, ciuperci, ceai verde, ierburi aromatice. Acestea nu sunt alese la întâmplare – fiecare aliment are rolul lui, de la combaterea inflamațiilor, hidratare și asigurarea nutrienților complecși la clarificarea senzației de foame (este cazul apei plate cu lămâie, recomandată tocmai pentru că mulți confundă setea cu foamea). În completarea dietei se impune activitate fizică moderată, în jur de 150 de minute pe săptămână. Nutriționistul recomandă și respectarea orelor de somn și activitate sexuală regulată.
Ce nu ai voie
O etapă importantă și nenegociabilă este excluderea alimentelor ce contribuie în mod obișnuit la acumularea kilogramelor: dulciuri, prăjeli, produse fără zahăr (conțin frecvent grăsimi adăugate), produse fără grăsimi (este suplinită lipsa grăsimilor prin adăugarea zaharurilor sintetice), produse cu zaharuri adăugate, produse procesate (în general, cam tot ce e ambalat, dar și semipreparatele), alimente fast-food, carne procesată (crenvurști, cârnați, nuggets), grăsimi trans (se găsesc de obicei în snackuri, biscuiți, margarină, amestecuri instant). Pe scurt, ca să-ți fie ușor, cu cât alimentul este mai natural, cu atât ești mai sigură că-l regăsești în tabelul ORAC. Potrivit nutriționistului, în urma dietei apare slăbirea, dar își fac loc și alte beneficii deloc de neglijat: mai multă energie, piele mai curată, păr mai rezistent, scăderea colesterolului rău, risc redus de instalare a anumitor afecțiuni. Un alt avantaj este stilul de viață sănătos cu care te vei obișnui și la care nu vei renunța pe mai departe. Îți va fi mai greu totuși în primele patru zile, dacă mesele tale sunt preponderent proteice și ești obișnuită să consumi alimente grele.
Meniul de detoxificare
- Mic dejun: omletă din 3 albușuri + 1 gălbenuș, 1 linguriță cu busuioc uscat, 1 ceașcă de ceai verde, 1 pahar cu apă plată în care ai stors ½ lămâie
- Gustare: 1 măr presărat cu scorțișoară
- Prânz: 1 porție de spanac proaspăt sau gătit, 100 g de pește fript (somon, macrou) presărat cu oregano uscat, 8 jumătăți de nuci pecan, 1 pahar de apă plată cu lămâie
- Cină: 1 salată generoasă din salată verde, morcovi cruzi, roșii, ardei gras, 1 linguriță cu ulei de măsline și zeamă de lămâie; 100 g anghinare (conservă) sau sparanghel la abur, 150 g de zmeură, 1 pahar de apă plată cu lămâie.
Valoarea ORAC pentru câteva alimente (100 g)
- 267.536 pudră de scorţişoară
- 91.500 pudră de roşcove (carob)
- 80.933 cacao pudră
- 24.700 polen granule
- 19.600 cojile seminţelor de in
- 17.940 nuci pecan
- 13.541 nucă
- 9.645 alune-de-pădure sau alunele turceşti
- 6.552 prune uscate
- 5.347 mure
- 5.346 usturoi crud
- 4.882 zmeură crudă
- 4.454 migdale
- 4.275 merele roşii
- 2.386 broccoli fiert nesărat
- 2.252 varză roşie crudă
- 2.175 fulgii de ovăz
- 2.104 pâine integrală de grâu
- 1.933 avocado
- 1.819 portocale
- 1.750 merişoare
- 1.695 nuci de macadamia prăjite
- 1.447 salată verde
- 1.253 ceai verde preparat
- 1.225 zeamă de lămâie
- 1.150 ulei de măsline extravirgin
- 1.138 cartofi copţi în coajă
- 1.115 caise
- 1.034 ceapă
- 980 varză-de-Bruxelles
- 879 banană
- 847 ardei roşu călit
- 726 suc de portocală
- 508 varză albă
- 497 ţelină crudă
- 367 roșii
- 317 morcov
- 180 dovlecel
- 142 pepene verde
- 126 castravete
Citește și:
Cum să slăbești rapid, în 3 pași simpli care se bazează pe știință
Articol preluat din ediția de iunie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: Guliver/Thinkstock