Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Dieta japoneza

Dieta japoneza

 

Supranumita si dieta tineretii fara batranete, dieta japoneza sau dieta  Okinawa este in fapt stilul de viata al localnicilor insulei cu acelasi nume din arhipelagul Japoniei, unde speranta de viata trece de 87 de ani, iar oamenii se bucura de viata, activi, sanatosi si lucizi si dupa 100 de ani.

Dieta japoneza este o dieta aproape perfecta si un stil de viata, inainte de a fi un regim care sa duca la pierderea de kilograme, desi pare foarte eficienta si din acest punct de vedere. Dovada:  pe insula Okinawa nu exista nici un locuitor care sa depaseasca greutatea normala.

Simpla respectare a principiilor si regulilor de dieta impuse de dieta japoneza duce la imbunatatirea starii generale de sanatate si la scaderea in greutate.

Regulile impuse in dieta japoneza:

1. Un consum cat mai mic de sare. In principiu dieta recomanda adaus de sare, in cantitati mici, doar in timpul prepararii alimentelor.

2. Grasimile din alimentatie nu trebuie sa depaseasca 25% din totalul caloriilor.

3. Dieta japoneza recomanda consumul de produse alimentare cu indice glicemic (indice caloric), mai mic de 0,7 (castravete, andive, dovlecei, portocale, caise, alge, mere, iaurt degresat), pe un consum moderat al celor cu indice glicemic 0.8 – 1.5 (banane, cartofi, peste alb, orez, paste, legume, carne de pasare) si a unor cantitati mici si doar ocazional al celor cu indice glicemic de 1,6 pana la 3 (peste gras, paine, carne slaba, fructe uscate, inghetata, nuci, ciocolata, unt).

4. Regimul impune cinci mese pe zi, trei principale si doua gustari, mancate incet. Regula mai spune sa nu manainci la nici una din mese mai mult de 80% din cat ai vrea sa mananci, respectand regulile dietei. Insumate aceste cinci mese nu trebuie sa depaseasca 1800 de calorii pe zi. Masele pot fi copioase, asigurand senzatia de satietate, daca sunt consumate alimente cu indice glicemic mic si densitate calorica scazuta, respectiv fructe, legume, cereale integrale, legume, crustacee, carne alba, iaurt si derivate din soia.

Un exemplu: un hamburger o suta de grame aduce 300 de calorii, in timp ce o masa traditionala din Okinawa alcatuita din trei feluri de mancare (legume prajite, orez, si supa) reprezinta tot 300 de calorii, dar la o greutate totala de cinci sute de grame.

5. Mancarea este gatita in principal prin fierbere sau la aburi. Cel putin un sfert din alimentele de la fiecare masa sunt consumate in stare naturala.

6. Principalele alimente sunt pestele, legumele si cerealele integrale. Pe parcursul unei zile se mananca sapte fructe si legume diferite.

La fiecare masa trebuie sa existe un produs bogat in calciu si un aliment care sa contina omega-3.

Dieta nu este recomandata personelor care au disfunctii tiroidiene. Daca vrei sa incerci aceasta dieta este recomandat sfatul unui nutitionist, care sa compuna, in functie de organismul tau, o dieta cat mai eficienta care sa respecte regulile acestei diete japoneze.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns