
Dieta mediteraneeana recomanda alimentele bogate in carbohidrati, cerealele integrale si pastele, consumate in prima parte a zilei, urmand ca spre seara sa fie consumate si alimente bogate in proteine (peste) si sarace in calorii. Mesele consistente seara favorizeaza ingrasarea, asa ca evita-le.
In afara de paste, cereale integrale, peste si ulei de masline, dieta mediteraneeana abunda in legume: cartofi, varza, ardei, rosii, ceapa, vinete, morcovi, dovlecei, masline.
Nu trebuie sa uiti nici de fructe, din care mediteraneeni mananca zilnic cateva portii. La fel de importante sunt verdeturile si condimentele: maghiran, tarhon, busuioc, telina, patrunjel, marar.
In afara de peste, o sursa valoroasa de proteine in dieta mediteraneeana sunt fructele de mare, una dintre cele mai bune resurse de seleniu si zinc, minerale care stimuleaza imunitatea.
Pe langa zinc si seleniu, fructele de mare – midii, calamar, caracatita, crevete, crab, homar, languste – contin acizi grasi esentiali Omega 3. Acestia previn cresterea colesterolului si stimuleaza sistemul nervos si pe cel imunitar.
Fructele de mare au un continut mic de calorii, de aceea pot fi savurate si in diete. 100 grame de crab contin 130 de calorii, homarul si midiile cate 100 de calorii, crevetele – 99 calorii, iar calamarul – 81 de calorii.
Ponturi naturiste
- Cerealele contin foarte putine grasimi nocive si sunt o componenta importanta a dietei mediteraneene.
- Nu manca paine cu unt sau cu margarina, fiindca au cantitati insemnate de grasimi saturate.