Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Dieta Montignac și tot ceea ce trebuie să știi despre acesta

Dieta Montignac și tot ceea ce trebuie să știi despre acesta

Dieta Montignac nu este o dietă care îți interzice anumite alimente pentru a da jos câteva kilograme în timp record, ci un stil de viață sănătos care te va ajuta să slăbești fără prea mult efort. Este un regim disociat, astfel încât nu vei fi nevoită să numeri mereu caloriile și să îți limitezi porțiile. Cu alte cuvinte, poți mânca cât vrei, atâta timp cât alimentele consumate sunt cele permise.

Dietă Montignac este interzisă persoanelor care au probleme metabolice legate de echilibrarea nivelului de colesterol din sânge și persoanelor trecute de 50 de ani.

Dieta Montignac are două principii de bază: primul dintre ele te învață să consumi separat cele trei grupe de alimente (carbohidrați, grăsimi, proteine), iar cel de-al doilea se referă la indicele glicemic. Carbohidrații sunt sortați în funcție de acest indice glicemic, adică în funcție de efectul asupra nivelului glucozei din sânge.

Un deficit al dietei este un aportul foarte redus de carbohidrați, care poate determina o stare generală de oboseală și care poate accentua o pasă depresivă.

Dieta are două faze: de slăbire și de menținere a greutății.

Faza de slăbire nu are o durată exactă – perioada sa variază în funcție de cât vrei să slăbești, de organismul tău, și de strictețea cu care urmezi dieta. Este necesar să îți bazezi dieta pe alimente cu un indice glicemic scăzut și să eviți alcoolul, cafeaua, pâinea, cartofii, pastele și zahărul.

În cea de-a doua faza, poți reintroduce treptat și câteva alimente cu indice glicemic mediu sau mare, însă trebuie să ai grijă să nu revii la obiceiurile dinainte de dietă. Atâta timp cât vrei să îți menții greutatea, este nevoie să continui să aplici principiile dietei.

Iată câteva alimente cu indice glicemic mic: muştarul Dijon, năutul, faolea, lintea, humusul, lămâile, căpşunile, vişinele, merele, gutuile, prunele, portocalele, perele, usturoiul, semninţele de floarea soarelui, nuca de cocos, ciocolata cu 85% cacao, salata, ciupercile, spanacul, varza, măslinele, nucile, avocado.

Alimente cu indice glicemic mediu: sucul de mere, sucul de ananas, orezul brun, cartofii dulci, mango, paste şi cereale integrale, bananele crude, strugurii albi şi negri, laptele de cocos, pâinea integrală 100%.

Alimente cu indice glicemic mare: berea, cartofii prăjiţi, copţi, piureul ,popcornul, făina de grâu, mălaiul, dovleacul, bananele coapte, pepenele, zahărul, băuturile carbogazoase, orezul, sfecla gătită, mierea, pastele, orezul.

Meniul pentru dietă Montignac

Mic dejun: un fruct, cereale integrale, pâine integrală, brânză albă degresată, cafea sau ceai fără zahăr și fără îndulcitori.

Prânz: orice salată de legum crude cu ulei de măsline și suc de lămâie, 150 de grame de cotlet de porc sau 200 de grame de peste gras și legume fierte. Legumele permise:  fasole verde, țelină, varză, ciuperci.

Cină: supă de legume (făcută din legume fără carbohidrați – țelină, ceapă, dovlecei, ciuperci și roșii), o bucățică de unt cât o nuca, carne, peste sau ouă cu salată verde. la cină se poate adaugă un iaurt sau brânză de vaci degresată. La cină nu trebuie să consumi carne dacă ai mâncat carne la prânz, și nici peste dacă asta a foat alegerea de la miezul zilei.

Dietă Montignac impune să mănânci foarte diversificat și să asociezi restricțiile alimentare cu mișcare, în fiecare zi.

O altă regulă de baza pentru dietă Montignac este consumul a cel puțîn doi litri de lichide pe zi.

Despre dietă Montignac se poate spune că este dietă în care mănânci pe săturate și slăbești frumos și sănătos.

Dietă Montignac intră în categoria dietelor disociate și a fost concepută de medicul Michel Montignac care a folosit pentru a permite organismului să slăbească exact mecanismele metabolice bazale.

Principiul aplicat de dietă Montignac este acela de a nu consumă grăsimi și carbohidrați în același timp, pentru că această combinație conduce la transformarea carbohidraților în grăsime.

Restricțiile alimentare impuse de dietă Montignac se referă doar la tipul de alimente consumate și nu la cantitatea lor, ceea ce susține faptul că această dietă îți permite să mănânci pe săturate și să slăbești sănătos.

Dietă Montignac poate duce la pierderea a 4-5 kilograme pe luna. Această dietă poate fi respectată pentru o perioada de două-trei luni de zile. Dietă Montignac este unul dintre regimurile de slăbit care previne foarte eficient efectului yoyo și este o dietă lejeră pentru că fibre și proteine, incluse în meniu, oferă o senzație de sațietate de lungă durata.

Unul din minusurile acestei diete este reprezentat de consumul crescut de grasimi, care ar putea duce la cresterea nivelului de colesterol. Solutia este aceea de a alege grasimile bune: ulei de masline si alte uleiuri vegetale, peste gras, avocado.

Atenție! Fructele se consumă separat, cu cel puțin 30 de minute înainte de masă, iar după masă la minim 3 ore. De asemenea, produsele lactate trebuie să fie, bineînțeles, degresate.

Nu uita! Pentru un organism sănătos, este important să incluzi și exercițiile fizice în viața ta.

sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns