
Dieta nordică este bazată pe peşte, fructe şi legume de sezon și poate să fie o alternativă foarte bună la dieta mediteraneană. Dieta nordică ajută la scăderea în greutate şi la reducerea tensiunii arteriale, dar poate să echilibreze și principalele constante biologice ale organismului.
Dieta nordică pune accentul pe calitatea alimentelor nu pe cantitate, impune consumul a mari cantități de legume de sezon, fructe proaspete și mult peşte. Cheia dietei stă în consumarea alimentelor de sezon.
Dieta nordică nu are limite ăn ceea ce privește cantitatea de alimente consumate, dar cere să consumi legume de sezon în orice cantitate vrei, fructe – cel mult cinci porții pe zi, de preferat de sezon sau mai ales mere și citrice și două porții de carne de pește pe zi sau carne albă, fără să impună calcului caloriilor.
Sunt permise cantități mici de ulei vegetal, cereale integrale (o porție pe zi), două felii de pâine zilnic, un produs lactat pe zi. Trebuie eliminat sau redus zaharul, sarea, produsele de patiserie, cele procesate industrial, fiind recomandat consuml de alimente preparate în casă, prin cele mai simple și mai naturale metode. Este ideală prepararea la aburi a alimentelor, coacerea și fierberea. Ideal rămâne consumul alimentelor crude, iar salatele de legume sunt temelia dietei.
Dieta recomandă asocierea dintre legume crude și sosuri naturale pe bază de lactate, uleiuri vegetale și piureuri de seminte (unt de alune, unt de nuci), ca fiind cea mai bună soluție pentru a păstra sub control senzația de foame.
Principiile unei diete sănătoase, regionale, sustenabile, sezoniere şi foarte gustoase ar putea fi aplicate, în teorie, oriunde în lume. Dieta nordică impune consumul de legume și fructe din zona în care trăiești. În dietă sunt incluse verdețuri, fructele de pădure, ciupercile şi chiar alegele marine, somonul şi calcanul și carnea de vânat, cum ar fi carnea de căprioară.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver