
Dieta piramidă este un stil de viaţă sănătos care se bazează pe importanţa şi proprietăţile fiecărei grupe de alimente. Dieta piramidă este o dietă săracă în lipide, bogată în carbohidraţi, care te poate ajuta să slăbeşti şi să te menţii în formă. Diata piramidă datează de mai bine de 20 de ani şi a fost gândită pentru a le ajuta să slăbească pe persoanele supraponderale.
Iată care sunt principiile pentru dieta piramidă şi în ce constă de fapt piramidă alimentară.
Piramida alimentară pe care o cunoaştem toţi ca principiu pune accent pe distribuirea corectă a porţiilor cu mâncare din toate grupele. Fiecare nivel din piramidă este ocupat de câte o grupă de alimente, iar acestea trebuie să fie prezente în alimentaţia de zi cu zi. Bază piramidei alimentare o reprezintă cerealele şi implicit numărul de porţii de alimente din cereale va fi ceva mai mare. Următorul nivel este cel al fructelor, iar porţiile zlnice sunt ceva mai mici şi tot aşa.
Practic dietă îşi propune să va înveţe să mâncaţi mai puţin gras pentru că astfel să puteţi asimila mai uşor nutrienţii proveniţi din hrană. Nu uitaţi ¾ din alimentele consumate trebuie să fie: cereale, fructe, legume şi numai ¼ carne şi grăsimi.
Primul nivel – cerealele. Prin cereale se înţelege: pâine, cereale integrale şi paste din grâu integral. Cerealele sunt cele mai bune surse de fibre, motiv pentru care trebuie consumate zilnic (cel puţin patru porţii). Optaţi pentru produse sărace în grăsimi şi renunţaţi la dulciuri (pateuri, fursecuri etc). Evită să combini cerealele cu grăsimile (smântâna, cremă de brânză).
Al doilea nivel – fructele şi legumele. Includeţi în dietă de zi cu zi cel puţin două porţii cu fructe şi trei cu legume. Dacă unii dintre voi strâmbă din nas când aud de legume, ar trebuie să ştie că acestea, pe lângă fructe, constituie o sursă excelentă de minerale şi vitamine.
Al treilea nivel – fasole, nuci, peste, ouă, caren slabă (de pui, vită, peste) şi lactate. Trebuie să mănânci în fiecare zi două porţii cu lactate şi cel puţin trei porţii cu peste (sau alte tipuri de carne slabă), nuci, ouă şi fasole. Alimentele trebuie gătite fie pe grătar ori fierte.
Vârful piramidei – grăsimile şi dulciurile. Acestea sunt bogate în calorii şi trebuie consumate cu multă atenţe, dar pot fi incluse in dietă în fiecare zi.
Dieta piramidă merge pe un plan alimentar echilibrat în care toate alimentele trebuie săfie combinate în cantităţi rezonabile, în cele trei mese principale ale zilei. Fructele se consumă la gustări, grasimile necesare zilnic, dimineaţa, iar carbohidraţii la masa de prânz şi la cina. La micul dejun puteţi servi: un bol cu cereale cu o felie de banană, lapte sărac în grăsimi şi o felie de pâine (din făină integrală) cu un pic de marmeladă. Ce zici de un bol cu salată de fructe şi un pic de iaurt. La prânz: orez şi peste sau o tartin[ din pâine integrală cu ton, salată, carne de pui sau de curcan. La cină încercaţi un meniu bogat în proteine.