Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Dieta care reglează hormonii

Dieta care reglează hormonii

Fluctuațiile hormonale produc nu doar schimbări de dispoziție, ci și îngrășarea. Ceea ce punem în farfurie accentuează sau reduce cantitatea de hormoni feminini, iar dezechilibrul hormonal îți afectează ritmul cotidian normal. Un nivel crescut de estrogeni se manifestă prin oboseală excesivă, stres sau depresie, chisturi ovariene, dureri menstruale și de sâni, migrene, iritabilitate și dificultatea de a slăbi. Printr-o dietă adecvată, scapi de simptomele sindromului premenstrual și de cele din menopauză, precum și de kilogramele în plus.

Estrogenii, ficatul și digestia

Funcționarea deficitară a ficatului este una dintre cauzele care provoacă tulburările de natură hormonală, întrucât acest organ se ocupă de eliminarea surplusului de estrogeni și restabilește echilibrul. Tot ficatul te scapă de surplusul de hormoni din scaun. Dacă ai probleme de tranzit și suferi de constipație, hormonii sunt reabsorbiți în circuitul sangvin și înrăutățesc simptomele. Este, ațadar, important să consumi alimente care susțin buna funcționare a ficatului, a digestiei și care echilibrează totodată nivelul hormonilor. Potrivit studiilor, rezistența la insulină și o alimentație cu un conținut ridicat de carbohidrați și grăsimi cresc nivelul de estrogeni. Poate nu știai, dar enzima denumită aromatază, care se găsește în țesutul adipos, transformă testosteronul în estrogeni. Prin urmare, dacă ai câteva kilograme în plus, cel mai probabil suferi de tulburări hormonale. În acest caz, reducerea carbohidraților ajută la slăbire, dar și la reglarea hormonală.

Planul de dietă

Specialiștii recomandă alimentele care mențin în parametri normali hormonii feminini și evitarea celor care cresc nivelul sau favorizează producerea lor. Îți sunt permise șase mese, astfel încât să fii la adăpost de atacurile de foame și să-ți păstrezi energia la cote maxime întreaga zi. Dieta este alcătuită din trei faze, dar poate deveni un stil de viață, fără pericolul efectelor secundare:

Ai liber la alimente prietene cu ficatul − legume crude, la abur, sotate sau sub formă de supă (morcovi, broccoli, spanac, conopidă, varză, sfeclă-roșie, cartofi, salată verde, anghinare, bame), cereale integrale (ovăz, orz, quinoa, mei), ouă bio, pește (somon, ton, hering, macrou), leguminoase (năut, fasole boabe, linte), fructe (în special citrice). Este numită și faza detoxificării, aceste alimente accelerând procesul de curățare a organismului de substanțele dăunătoare. În această etapă îți sunt interzise brânzeturile, produsele din carne, zaharurile și cerealele rafinate. Etapa durează 1-2 săptămâni și se poate întinde până la o lună.

Pe lângă alimentele din faza 1, adaugă grăsimi bune  din nuci, migdale, alune, semințe de susan, avocado, ulei de măsline. Grăsimile sănătoase au în structura lor substanțe numite steroli, care inhibă formarea în exces a hormonilor, asigurând echilibrul de care ai atâta nevoie. De asemenea, îți sunt permise laptele de soia, orezul brun, precum și alimentele fermentate, considerate produse-minune pentru digestie datorită acizilor organici, antioxidanților, enzimelor și probioticelor − esențiale în eliminarea excesului de hormoni. Etapa durează 2-3 săptămâni, dar poate fi urmată à la long.

Acum este momentul să reintroduci, dacă vrei, carnea, pastele, pâinea albă cu moderație, alimente interzise în primele două etape ale dietei. Această ultimă fază nu este indispensabilă decât în măsura în care produsele din carne au constituit până acum baza dietei tale. S-a dovedit că o alimentație bazată preponderent pe fibre vegetale îmbunătățește eliminarea estrogenilor în exces.

Alimente interzise

Iată lista produselor de evitat dacă țintești echilibrul la nivel hormonal. Acestea îngreunează digestia și perturbă ficatul (organe vitale pentru sănătatea hormonală), favorizează răspunsul inflamator și îngustarea vaselor de sânge:

  • Sucurile tip cola, energizantele, dar și ceaiul, cafeaua sau ciocolata.
  • Alimentele bogate în grăsimi saturate, precum carnea grasă, margarina, untul.
  • Lactatele de tipul brânzei cottage sau laptelui de vacă.
  • Carbohidrații albi, ca făina, zahărul, pastele și orezul.

Beneficii

Ideea de bază este să eviți sau să consumi cât mai rar alimentele care produc exces de hormoni în organism. Dieta pentru reglarea hormonală nu este restrictivă. Dimpotrivă,  aceasta se dovedește o metodă sănătoasă de urmat pe termen lung, întrucât reduce riscul de diabet, oboseală cronică, cancer mamar sau de col uterin.

30 de minute de mișcare efectuată zilnic (mers, înot, jogging, aerobic) contribuie semnificativ la reducerea efectelor supraîncărcării hormonale.

Bea în fiecare dimineață la trezire un pahar cu apă caldă în care ai stors o jumătate de lămâie.

Condimentează fără măsură!

Semințele de chimen, mărarul uscat, feniculul, pătrunjelul proaspăt, ghimbirul, turmericul, rozmarinul, salvia, precum și ceapa, usturoiul și prazul, toate sunt de ajutor în pregătirea mâncărurilor ce te echilibrează hormonal.

 

Citește și:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr33/18.08.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus