Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Meniu antistres

Meniu antistres

În prezent, stresul este unul dintre cei mai de temut dușmani. Există însă alimente care, dincolo de faptul că sunt bune pentru sănătate, ta, te și ajută să lupți împotriva stresului. Să vedem care sunt acestea.

Astăzi, stresul face parte din viața noastră de zi cu zi. În doze mici, el este benefic, dar, când atinge cote prea mari, avem întotdeauna de suferit. Pe lângă faptul că ne dă o stare emoțională și mentală proastă, în timp, el ne poate îmbolnăvi. Stresul e menționat ca factor de risc în numeroase afecțiuni: hipertensiune arterială, obezitate, atac de cord, accident vascular cerebral, diabet, alergii.

Din păcate, mulți dintre noi trăiesc într-o stare aproape permanentă de supraîncordare. Astfel, nu strică să știi că ajutoarele de care ai nevoie pentru a te elibera de povara stresului se află chiar în farfurie.

Pește

Peștele gras (somon, ton, hering, macrou, sardine, somn, scrumbie) conține acizi grași omega 3, despre care s-a dovedit că reduc anxietatea, reglează activitatea hormonilor de stres și, în același timp, ne feresc de bolile cardiovasculare: combat inflamația (inclusiv a vaselor de sânge), scad colesterolul rău și trigliceridele, împiedică depunerea grăsimii pe artere. În plus, peștele conține vitamine din complexul B – ajutând corpul să producă serotonină, B6 și B12  previn depresia.

Ca să te aprovizionezi constant cu „antidepresive“ omega 3, mănâncă pește gras măcar de două ori pe săptămână. Bogate în omega 3 sunt și semințele de dovleac, de chia, dar și nucile. 

Curcan

Carnea de curcan este un alt aliment de inclus pe lista alimentelor care combat tensiunea… interioară. Asta, deoarece conține triptofan, aminoacid esențial cu efect antidepresiv. În plus, curcanul îți oferă porții generoase de seleniu, care ajută la creșterea nivelului de serotonină, supranumită hormonul fericirii. Optează pentru carne slabă (piept, de exemplu) ca să ții sub control aportul de grăsimi și caloriile.

Migdale și nuci

Ești pe picior de plecare și ai nevoie de o gustare rapidă. Încearcă migdalele, nucile, fisticul. Sunt pline de vitaminele B și E, dar și magneziu și zinc, minerale indispensabile în lupta împotriva stresului. Nu uita că fructele oleaginoase sunt bogate în grăsimi bune. Chiar dacă aceste grăsimi sunt sănătate, tot conțin multe calorii. Așadar, dacă ții la siluetă, limitează porția la 30 g (cât încape într-un pumn).

Ardei gras roșu

E foarte bogat în vitamina C, iar diferite studii au scos la iveală că persoanele care au luat doze mari de această vitamină înaintea unui eveniment sau al unei situații stresante (de exemplu, o prezentare în fața publicului) au avut tensiunea arterială mai mică, iar hormonii lor de stres (mai ales cortizolul) au revenit mai repede la nivelul normal decât la cele care nu au luat vitamina C.

Așadar, include cât mai des în meniu ardeii grași roșii, dar și alte alimente bogate în vitamina C: pătrunjel, broccoli, kiwi, căpșune, portocale, roșii, varză-de-Bruxelles.

Afine

Grație bogăției de antioxidanți, printre care și vitamina C, afinele au puterea de a repara/proteja organismul de efectele nocive ale tensiunii psihice. Când suntem stresați, corpul are nevoie de mai mulți antioxidanți și de vitamina C pentru a-și desfășura activitatea. Adaugă 50 g de afine în iaurtul de dimineață sau savurează-le simple, la gustare. Nu te teme, au puține calorii și sunt sărace în zahăr, deci silueta nu ți-e în pericol.

Broccoli și spanac

„Mănâncă multe legume!“ Acest îndemn este foarte des auzit în zilele noastre. Și pe bună dreptate. Vegetalele verzi (broccoli, spanac, salată, sparanghel, varză) sunt pline de vitamine din complexul B, despre care se știe că joacă un rol esențial în reglarea emoțiilor și carene ajută totodată să combatem depresia și anxietatea. În plus, multe dintre ele sunt bogate în magneziu, un element care ne menține calmi și relaxează musculatura: când mușchii sunt relaxați, tot corp e relaxat!

Ideal ar fi să mănânci în fiecare zi măcar 100-200 g de spanac sau alte verdețuri de acest fel.

Carne slabă de vită

Când vorbim de dietă echilibrată, carnea de vită este deseori criticată. Consumată în cantități moderate (150 g/porție, de câteva ori pe săptămână), ea poate fi un minunat aliment antistres, deoarece conține cantități mari de zinc, fier și vitamine B, recunoscute TOATE pentru capacitatea de a echilibra emoțional. Carnea de vită este foarte bogată în acid folic, care stimulează producerea unor substanțe ce acționează asemenea endorfinelor, promovând relaxarea și destresarea.

Avocado

Pulpa acestui delicios fruct verde conține doi factori antistres puternici: potasiul și grăsimi mononesaturate. S-a dovedit că acestea reduc tensiunea arterială și țin depresia departe. Grăsimile mononesaturate ajută creierul să fie mai receptiv la serotonină.

E sănătos să mănânci ciocolată

Un studiu efectuat de suedezi arată că, dacă suntem extrem de încordați psihic, reușim să ne reducem semnificativ nivelul de stres mâncând zilnic 30 g de ciocolată neagră, timp de două săptămâni. Cacaua stimulează secreția unor substanțe care acționează asupra zonelor din creier responsabile de relaxare și… euforie. Savurează câteva pătrățele de ciocolată neagră și starea de încordare se va topi precum deliciosul desert!

Ce alimente să eviți

Dacă treci printr-o perioadă tensionată, ar fi bine să eviți anumite alimente. În topul listei sunt cele cu cafeină, care contribuie la apariția anxietății și exacerbarea stresului. De asemenea, nu consuma alimentele și băuturile bogate în zahăr, care stimulează secreția insulinei și împiedică glandele suprarenale, cele care produc hormonii de stres, să-și îndeplinească funcția. În final, ajungi să te simți stoarsă de energie și chiar mai stresată ca înainte de a consuma aceste alimente. 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.21/26.05.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: 123RF


Lasă un răspuns

Sus