Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Siluetă de vis cu buget redus

Siluetă de vis cu buget redus

Îți pui în gând să slăbești, alegi o dietă care ți se pare interesantă, apoi abandonezi planul când îți dai seama că alimentele minune despre care auzi vorbindu-se la televizor sau citești pe internet au prețuri cam piperate și nu ți le permiți pe termen lung. Cu toate astea, dietele sănătoase sunt potrivite pentru orice buzunar.

Pe lângă fructe de pădure, ananas, mango, sparanghel, broccoli, cartofi-dulci, fistic, pe care le poți consuma din când în când, după posibilități, există o sumedenie de alimente prietenoase cu silueta și mult mai puțin costisitoare – nu dai mai mult de câțiva lei pe kilogram. De acestea din urmă te bucuri în fiecare zi fără să faci gaură-n buget!

Morcov

Pare o legumă extrem de fadă, pe care mai degrabă s-o folosești ca ingredient în supe și ciorbe decât s-o mănânci ca atare. Totuși, vei fi uimită să constați că e ușor și chiar gustos să înlocuiești o masă cu morcov și nimic mai mult. Pentru micul dejun, încearcă o salată de morcov ras (preparată din doi morcovi și două lingurițe cu miere) sau 500 ml de suc proaspăt stors. Pentru cină, morcovul pasat (din supă) este o variantă ideală, mai consistentă. În perioadele când nu ţii post, morcovul ras este şi o garnitură excelentă la fripturi. 100 g au cam 40 de calorii, iar consumându-i cruzi, nu se depun (caloriile sunt negative).

O sursă excelentă de betacaroten, transformat de organism în vitamina A, morcovii conţin şi vitaminele C, K, dar și potasiu, calciu, fier. Ajută vederea şi îmbunătăţesc aspectul pielii. Totul, cu numai 3 lei/kg.

Măr

În orice magazin găsești mere proaspete și frumoase care nu costă mai mult de 4 lei kilogramul. Dacă nu te dai în vânt după fructul ca atare, dă-l pe răzătoare și îmbogățește-i aroma cu miere şi scorțișoară. Merele coapte cu puţină miere sunt o variantă sănătoasă de desert când simți că cedezi în fața poftei de dulce.

Au puţine calorii şi susţin funcţionarea optimă a metabolismului. Sursă de vitamina C, potasiu, fosfor, ele sunt indicate şi diabeticilor, întrucât echilibrează nivelul de zahăr din sânge.

Ideal este să consumi cel puţin cinci mere pe săptămână, ca să-şi facă simţite efectele. Şi sucul de mere are multe calităţi. Dacă vrei să beneficiezi de ele din plin, consumă trei zile la rând numai mere (cu coajă), suc de mere, salate şi legume călite.

Gulie

Este una din legumele cu calorii negative (27 la 100 g), care nu se depun, ci, dimpotrivă, te ajută să slăbești. Are acest efect dacă o consumi crudă, tăiată cubulețe, pe post de gustare, sau rasă, în salate de legume. Un alt mod gustos de a o include în meniu este supa de gulii. Dacă timp de trei zile mănânci numai gulie (atât crudă, cât și sub formă de supă), dai jos garantat două kilograme, însă încearcă acest regim numai dacă stai bine cu stomacul. Sucul de gulie este un detoxifiant eficient şi întăreşte sistemul osos!

Salată rapidă: o gulie medie dată pe răzătoare, două cepe verzi tocate, zece măsline feliate, câteva picături de zeamă de lămâie, piper, sare.

Leurdă

O găsești numai primăvara și e mare păcat să nu profiți de ea la maximum! Întărește sistemul imunitar, este un puternic detoxifiant, curăță sângele, scade colesterolul și glicemia. Folosește-o pe post de ingredient în salate delicioase de sezon, la care poți adăuga o sumedenie de alte verdețuri benefice: salată verde, urzici, ceapă și usturoi verde, spanac. E bine să mănânci cel puţin o astfel de salată de crudităţi în fiecare zi. Se poate prepara şi supă de leurdă, dar îşi pierde din beneficii.

Ridichi

Proaspăt culese, sunt aşa de gustoase, că le mănânci crude, fără vreun adaos, în afară poate de puţină sare. Gustul uşor picant este dat de substanţele antioxidante din compoziţia lor.

Adaugă-le în salate, aşa încât să consumi cel puţin o legătură pe zi, vreme de 2-3 săptămâni. Chiar şi frunzele, bine spălate şi mărunţite, au efect terapeutic, fiind bogate în clorofilă şi vitamina C.

Ca să slăbeşti, e suficient să mănânci două, trei ridichi înaintea fiecăreia din cele trei mese principale, pentru că fibrele din compoziţia lor stăvilesc senzaţia de foame. Au numai 16 cal./100 g! Sucul de ridiche e bine să-l combini cu suc de morcov (50 ml de suc de ridiche la 500 ml de suc de morcov).

Mazăre

Conţine vitaminele A, B, C, K, dar şi fosfor, potasiu, seleniu, zinc, magneziu.

Până când te poţi bucura de cea crudă, scoasă chiar de tine din păstăi, o găseşti congelată sau la conservă. Consum-o călită, preparată la aburi, fără alt adaos în afară de condimente – piperul şi usturoiul. Supa-cremă se obţine şi ea destul de simplu. Iată o reţetă de piure de mazăre şi leurdă cu care poţi înlocui oricând o masă principală: pui la fiert zece minute 200 g de mazăre şi o legătură de leurdă, apoi le dai prin blender, adăugând o lingură de ulei de măsline, sare şi piper după gust. 100 g de mazăre fiartă au cam 65 de calorii, iar cea la conservă ajunge la 80 de calorii.

Cartof

Cartofii nu îngrașă dacă ai grijă la porție și la combinații, iar asta înseamnă să nu mănânci mai mult de un cartof mic spre mediu la o masă, fiert sau copt, asezonat cu multe crudități (are cam 90 de calorii/100 g). E o mâncare plină de fibre, care te satură și totodată ajută digestia. Dezavantajul este conţinutul mare de carbohidraţi, însă nu-ţi vor face niciun rău în condiţiile mai sus menţionate.

Năut

Este un aliment plin de fibre și bogat în proteine. Cel mai dietetic este să-l consumi ca atare (îl poţi  cumpăra crud, la kilogram, pentru ca apoi să-l fierbi, dar foloseşte fără grijă și năutul la conservă – prețul rămâne convenabil, sub 4 lei/400 g, și are avantajul că e gata de consum). Tot din el poți prepara în doi timpi și trei mișcări hummus, o mâncare adorată în țările arabe, de care e foarte probabil să te îndrăgostești fiindcă e gustoasă și foarte ușor de preparat: la 500 g de năut fiert, ai nevoie de o lingură cu suc de lămâie, una cu ulei de măsline, un cățel de usturoi zdrobit, sare, piper – dai totul prin blender și e gata! Servește-l neapărat cu felii crocante de pâine integrală sau cu rondele de ovăz expandat, nu cu pâine proaspătă – altfel, acumulezi nedorit de multe calorii (100 g de hummus au cam 170 cal).

Fasole

Conține o multitudine de substanțe nutritive, iar sortimentele închise la culoare au și foarte mulți antioxidanți. Cu 7-8 lei cumperi 1 kg de fasole cu boabe mari, din care pregătești o mulțime de rețete gustoase.

În dietă, cea mai indicată este ciorbița de fasole, pe care s-o consumi seara în loc de cină, fiind foarte consistentă. Iahnia de fasole e destul de calorică (160 cal la 100 g), așa că trebuie să te limitezi la porții mici, la fel ca în cazul hummusului, și să o consumi cu multe crudități alături.

Ține-o cel puțin zece ore în apă rece ca să se înmoaie, clătește-o și abia apoi fierbe-o, apoi o poți trage în tigaie cu ceapă tocată, suc de roșii, condimente. Fasolea fiartă are 130 cal/100 g.

Dacă nu ții post

Pe lângă legumele şi fructele despre care am vorbit, sunt şi alte alimente cu preţuri mici şi beneficii mari de care să te poţi bucura în afara postului, dacă nu alegi să-l respecţi cu stricteţe.

►Iaurt

Este foarte bun pentru stimularea tranzitului intestinal lent. Un iaurt semidegresat de 150 g n-are mai mult de 100 de calorii și costă în jur de 1,5 lei. Dacă faci sport, ține minte că este o gustare ideală după efortul fizic, ajutând mușchii să se refacă.

►Ou

Este o sursă consistentă de proteine și nu creşte nivelul de colesterol din sânge, dacă nu-l mănânci prăjit și nici nu faci excese. Un ou de găină fiert are cam 150 de calorii, cele mai multe din ele provenind de la gălbenuş. Ouăle conțin și vitamina D, fier, zinc, acid folic. Poți mânca fără grijă patru ouă fierte pe săptămână, atâta vreme cât consumul de legume este pe măsură! Dacă n-ai vreo sursă de ouă de țară, ar fi bine să le alegi din magazin pe cele ecologice, care costă cam 1,3 lei bucata.

►Sardine la conservă

Plătești cam 7 lei pentru o conservă, dar sunt foarte sățioase, pline de omega 3 și totodată unele din alimentele cele mai bogate în calciu. Le poți consuma și în timpul postului, în zilele cu dezlegare, ca ingredient al salatelor de legume.

Cu cât mănânci mai multe legume zi de zi, cu atât îți prelungești viața, arată studiile.

Slăbește în timp record!

Când ai nevoie să dai jos rapid 2-3 kilograme, reușești în numai cinci zile cu dieta de mai jos. Dacă ții post, renunță la ouă, pește și iaurt (sau alege unul pe bază de soia).

Mic dejun: o farfurie cu salată de morcov ras și măr (ingrediente: doi morcovi, un măr, o linguriță cu miere) și un iaurt semidegresat

sau

o salată de crudități (leurdă, spanac, ridichi, ceapă verde, gulie, o linguriță cu ulei de măsline, suc de lămâie, sare, piper) cu un ou fiert/o mână cu năut sau fasole boabe/50 g de sardine din conservă

Gustare: un morcov, un măr sau un iaurt semidegresat

Prânz: •o porție de supă de gulie/cartofi/leurdă/mazăre

•o salată mare de crudități (leurdă, spanac, ridichi, ceapă verde, gulie, o linguriță cu ulei de măsline, suc de lămâie, sare, piper) cu un cartof mediu copt și două lingurițe de iaurt/două felii de pâine crocantă sau cu rondele din grâu expandat cu hummus ori fasole bătută

Gustare: un morcov, un măr sau un iaurt semidegresat

Cină: o cană cu mâncare de mazăre sau piure din morcov fiert în supă sau o porție de ciorbă de fasole boabe.

Citește și:

Dieta de 14 zile. Cea mai buna dieta de vara

12 alimente care tin de foame

Dieta volumetrică

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.11/19.03.2015

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: pixabay


Lasă un răspuns

Sus