Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Sucurile de fructe nu sunt sanatoase!

Sucurile de fructe nu sunt sanatoase!

Sucurile din fructe nu sunt sanatoase, in timp de fructe, da! Consumul de sucuri de fructe, în cantităţi mari, poate duce la diabet şi obezitate, spun specialiştii. Problema este cu adevărat serioasă, în condițiile în care România ocupă locul doi în Europa la obezitate infantilă, iar peste 11% din populaţia ţării prezintă cazuri de diabet.

Persoanele care beau zilnic sucuri de fructe, prezintă risc major de obezitate şi diabet de tip II, atrag atenţia medicii specialişti în boli de nutriţie. Într-un fresh de portocale, adică 500 de grame de fruct, avem 40 de grame de carbohidraţi, echivalent cu patru felii de pâine. Un pahar de 250 de mililitri cu suc de fructe poate conţine 115 calorii, echivalentul a şapte linguriţe de zahăr. Prin comparaţie, o cutie cu cola conţine 139 de calorii (nu recomandam cola, dar comparația este necesară). ȘI toate acestea pentru că fructele sunt pline de zahăr, iar sucurile de fructe trebuie consumate dor ocazional, niciodată zilnic.

Și asta nu este tot! Sucurile de fructe consumate zilnic la micul dejun pot contribui la instalarea hipertensiunii arteriale, crescând astfel riscul de infarct şi angină pectorală.

Persoanele care consumă în mod regulat sucuri de fructe proaspete, de exemplu de portocale, au un nivel al tensiunii arteriale mult mai mare decât cele care consumă ocazional astfel de băuturi. Hipertensiunea arterială poate creşte riscul de instalare a unor tulburări cardiace, precum angina pectorală, şi de producere a unui infarct. Deşi conţin vitamine esenţiale, (sucurile de fructe, n.r.) au un nivel ridicat de zaharuri şi o cantitate neglijabilă de fibre.

Nu în ultimul rând, sucul de fructe proaspete consumat regulat poate afecta smalţul dinţilor în cazul copiilor mici, specialiştii recomandând părinţilor să înlocuiască aceste băuturi cu apă şi lapte.

Specialiștii avertizează asupra riscurilor pe care le au sucurile de grepfrut, portocale şi mere care pot reduce absorbţia în organism a anumitor medicamente, diminuând drastic eficacitatea acestora. De mai mulţi ani, sucul de grepfrut era singurul recunoscut pentru creşterea capacităţii organismului de a absorbi anumite medicamente, cu riscul, însă, de a le transforma în toxine, reamintesc autorii acestui studiu. Un nou studiu prezintă noi motive pentru care oamenii ar trebui să evite să consume anumite sucuri de fructe în perioadele în care se află sub tratament medicamentos împotriva cancerului, maladiilor cardiovasculare sau pentru acceptarea unui transplant de către organism.

Este vorba de toposid, un agent anticancer, tratamente împotriva hipertensiunii arteriale, precum atenolol, celiprolol şi talinolol, medicamente împotriva respingerii organelor transplantate – Ciclosporin – şi antibiotice ca ciprofloxacin, levofloxacin şi itraconazol. Sucurile de grepfrut, portocale şi mere diminuează semnificativ capacitatea organismului de a absorbi anumite medicamente în sistemul digestiv. Pericolul este reprezentat de diminuarea eficacităţii acestor tratamente necesare pentru probleme medicale grave.

ÎN loc de final trebuie spus că nici una din aceste inconveniete nu apar în cazul consumui de fructe întregi.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus