
Dieta vegetariana este mai mult decat o simpla eliminare a alimentelor de origine animala din alimentatie. Dieta vegetariana este o dieta care nu trebuie sa aduca dezechilibre nutritionale organismului si care trebuie sa te mentina in forma maxima.
Iata care sunt principiile de baza ale dietei vegetariene.
Stilul dietei. Sunt o multime de variante ale dietei vegetariene. Cea mai stricta elimina total din alimentatie orice fel de produs animal, inclusiv ouale. O dieta mai usoara este cea in care sunt permise ouale si lactatele. Fiecare varianta este un stil de viata in sine si presupune un regim alimentar care sa compenseze nutrientii necesari organismului, printr-o dieta specifica.
Fereste-te de junk-food si inlocuitori „de post”. Cea mai sanatoasa dieta vegetariana este bazata pe multe legume si fructe proaspete, nuci si seminte. Adauga pe lista surse sanatoase de proteine, tofu, ciuperci sau fasole si elimina alimentele de tip fast-food (cartofi prajiti de exemplu) si pe cele „de post”, care se doresc un substitut pentru carne.
Proteine. Contrar credintei populare, nu este foarte greu pentru vegetarieni sa aiba suficiente proteine in alimentatie. Ca si sursa de proteine, 30 de grame de carne si un sfert de cana de fasole gatita sunt aproximativ echivalente. Soia si quinoa sunt surse de proteine complete. Pentru a intalni gustul savuros al carnii, apeleaza la ciuperci.
Aportul de nutrienti. Vegetarienii, mai ales cei mai stricti, trebuie sa aiba grija sa includa in alimentatie suficienti acizi grasi omega 3, fier, zinc, calciu si vitamine D si B12. Solutia o reprezinta cerealele pentru micul dejun imbogatite cu vitaminele D si B 12. Zincul poate fi gasit in produsele din soia, legume, seminte, branza si nuci. Fierul poate fi asimilat din cerealele fortificate, fasole, tofu si spanac.