
Dacă ți s-a spus că trebuie să faci un RMN sau CT, este foarte posibil să ai câteva întrebări, asta deoarece multe persoane doresc să știe diferența dintre aceste două teste, însă și riscurile și beneficiile oferite de fiecare.
Chiar dacă testele tradiționale cu raze X sunt încă utilizate pentru obținerea imaginilor necesare, tehnologia din ziua de azi poate oferi imagini mult mai detaliate din interiorul corpului.
Dintre aceste metode noi, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM/RMN) și computerul tomograf (CT) reprezintă cele mai utilizate teste, diferențele dintre ele fiind în mare parte legate de motivul procedurii, de regiunea corpului care trebuie scanată şi de urgenta procedurii.
Cu toate acestea însă, trebuie menționat că interpretarea rezultatelor, diagnosticul și planul de tratament sunt realizate de medicul specialist, la fel ca orice alt test imagistic.
Importanța unei a doua opinii
Indiferent de claritatea imaginilor, interpretarea acestora este asigurata de oameni, și poate fi uneori neconcludenta.
Astfel, medicii specialiști pot avea diferite opinii despre aspectul imagistic și din acest motiv este recomandat să apelezi în anumite situații la un second opinion RMN sau CT ca să beneficiezi de o interpretare precisă a testelor tale.
Pentru a susține importanța unei a doua opinii, în anul 2018 a fost publicat un studiu realizat de Inês Alves și Teresa Margarida Cunha, intitulat „Clinical importance of second-opinion interpretations by radiologists specializing in gynecologic oncology at a tertiary cancer center: magnetic resonance imaging for endometrial cancer staging” care și-a propus să observe dacă sunt diferențe între interpretarea inițială a unor scanări RMN și interpretările obținute din a doua opinie.
Rezultatele studiului au arătat o diferență de opinii în 58 de cazuri din 152, iar interpretările obținute din second opinion erau în măsură să schimbe planul de tratament în 38 dintre cazuri.
Diferența dintre RMN și CT
Atât scanările RMN, cât și cele CT, oferă imagini din interiorul corpului tău. Cu toate acestea, metoda prin care imaginile sunt redate este foarte diferită și poate reprezenta un factor important de luat în considerare.
Utilizarea radiațiilor
CT-ul folosește tehnologie cu raze X pentru a reda imaginile necesare, iar aparatul se rotește în jurul corpului ca să creeze multiple imagini 2D din diferite unghiuri care ulterior sunt unite de computer pentru a forma o imagine 3D.
RMN-ul nu folosește radiații, ci unde de radiofrecvență și un câmp magnetic puternic pentru a crea imaginile. Aparatul formează un câmp magnetic care trimite semnale înapoi spre scanner, computerul folosind acele semnale pentru a genera o imagine 3D a segmentului vizat din corp.
Timpul de scanare și nivelul de confort
RMN-ul oferă în general o experiență mai neplăcută pacientului, durata de scanare fiind undeva între 30 de minute și două ore, pacientul fiind obligat să stea nemișcat pe tot parcursul procedurii.
Din cauza imobilizării și a timpului îndelungat petrecut într-un tub, este foarte ușor ca pacientul să prezinte anxietate sau claustrofobie în timpul testului. Cu toate că sunt și RMN-uri deschise, care exclud disconfortul claustrării, nu au apărut și opțiuni pentru reducerea timpului.
În ceea ce privește CT-ul, majoritatea testelor pot fi efectuate în aproximativ 5 minute, unele scanări fiind realizate în mai puțin de 30 de secunde, iar astfel pacientul evită expunerea îndelungată și senzațiile negative.
Limitări
Atât RMN-ul cât și CT-ul au anumite limitări. În ceea ce privește imaginile, CT-ul este bun pentru a analiza mușchii, oasele, tumori și sângerări interne, dar nu este la fel de versatil ca RMN-ul, care este recomandat pentru analiza articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor, creierului, coloanei vertebrale, gâtului și abdomenului.
Alte limitări țin de eligibilitate, pentru că pacienții cu pacemaker, tatuaje sau implanturi metalice nu au voie să efectueze un test RMN din cauza câmpului magnetic, în timp ce CT-ul nu are astfel de limitări, singura excepție fiind supraponderabilitatea, pentru că aparatul poate susține greutatea corporală numai până la o anumită valoare.
Referinţe:
Alves, Inês, and Teresa Margarida Cunha. Clinical Importance of Second-Opinion Interpretations by Radiologists Specializing in Gynecologic Oncology at a Tertiary Cancer Center: Magnetic Resonance Imaging for Endometrial Cancer Staging. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5846322/.
Sursă: Digital Workforce
Sursă foto: Pixabay