Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Dinți fără pată, 5 reguli zilnice salvatoare

Dinți fără pată, 5 reguli zilnice salvatoare

Alimentele sănătoase pentru organism, pline de vitamine, minerale și antioxidanți pot fi inamicii smalțului. Fie îl pătează, fie îl agresează. Însă igiena zilnică ne poate salva dinții, lăsând cale liberă nutrienților să ne fortifice corpul.

Dinții pot fi sensibilizați chiar de alimentele care ne hrănesc zi de zi. Cu toții ne dorim dinții cât mai albi. Albul nu este doar o nuanță estetică, el înseamnă și sănătate, prin urmare albul înseamnă frumusețe și sănătate la pachet. Poate din acest motiv vânzările pastelor de dinți pentru albire cresc de la an la an. O dantură sănătoasă înseamnă și un organism sănătos pentru că multe dintre boli pot fi cauzate de afecțiuni ale dinților sau de bacteriile din cavitatea bucală. Și cum prevenția este cea mai bună cale pentru a ne menține sănătatea, spălatul pe dinți devine o necesitate, nu doar un mod în care ne păstrăm dinții albi. În plus, colorarea dinților poate avea și alte cauze, care nu țin de obiceiurile alimentare sau de igienă.

Cine ne îngălbenește dinții?

Fructele de pădure, vinul roșu, ceaiul sau cafeaua se situează pe primele locuri în topul cauzelor pătării sau colorării dinților. Fumatul este o altă cauză a îngălbenirii dinților. Mai puțin cunoscute sunt cele medicale. “Fluoroza sau tratamentul cu tetraciclină la copii mici până în 6 ani pot fi alte cauze demne de luat în seamă.”, spune dr. Lorelei Nassar, medic specialist cu o experiență de 25 de ani în chirurgie și implantologie. Din fericire, pătarea dinților poate fi remediată în mai multe feluri.

Albirea dinților fără pericol

Albirea se poate fae fie acasă, fie în cabinetul stomatologic. „Se pot aplica fațete cu compozit/ ceramică sau, în cazul discromiilor severe, se poate opta și pentru restaurări protetice fixe tip coroană ceramic”, spune dr. Nassar.

Păzește-ți dinții de pete

Evitarea alimentelor care colorează smalțul poate fi una dintre soluții, mai ales după un proces de albire. Din acest motiv, cafeaua și ceaiul pot fi băute cu paiul. Renunțarea la fumat este o altă alegere inspirată atât pentru frumusețea dinților, cât și pentru sănătate în general. Dar dacă vei consuma alimente „periculoase”, atunci igiena este cea care-ți poate salva albul. Spală-te pe dinți imediat ce le consumi sau folosește apă de gură și ață dentară pentru a curăța și spații în care periuța nu ajunge. Dacă nu-ți e la îndemână nimic din toate acestea, atunci măcar clătește bine cu apă cavitatea bucală de câteva ori.

Fructe și legume care lasă dinții fără pată

Consumul de fructe și legume crude, tari, ajută la curățarea dinților. Merele pot fi veritabile periuțe de dinți, când alceva nu avem la îndemână. Îi curăță și îi albește! Morcovii fac parte și ei din categoria legumele bune pentru dinți, atunci când sunt consumați cruzi. Conțin multă vitamina A, cea care menține smalțul puternic și stimulează salivarea, ceea ce protejează dinții în plus. Ananasul contribuie și el prin enzimele pe care le conține la albirea dinților. La fel de utili sunt și strugurii albi. Sunt excelenți pentru remineralizarea dinților, dar și pentru eliminarea petelor.

Atenție la dulciuri

Știm deja că dulciurile duc la apariția cariilor. Ba mai mult, contribuie la deteriorarea colagenului și la apariția mai multor afecțiuni. „Dacă vă plac dulciurile, consumați-le doar o dată pe zi, după care spălați-vă pe dinți pentru a menține un pH oral constant și evită bauturile carbogazoase„ ne recomandă dr. Nassar.

Desertul fracez

Francezii au un obicei foarte sănătos pentru dinți, la sfârșitul mesei consumă brânzeturi! Acestea asigură un pH bazic în cavitatea bucală și astfel scade mult riscul apariției cariilor.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

Citește și:

15 sfaturi pentru sănătatea dinților

Cat de albi ar trebui sa fie dintii?

Comments

comments

Lasă un răspuns