Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Dinți sensibili? Există soluții!

Dinți sensibili? Există soluții!

Te strâmbi de durere când sorbi dintr-un ceai fierbinte ori când mănânci înghețată. Până și spălatul pe dinți a devenit o provocare. Fără îndoială, ai dinții sensibili. Ce-i de făcut?

Hipersensibilitatea dentinară este o problemă frecventă și afectează peste 35% din populație. Să ai unul sau mai mulți dinți sensibili poate fi un adevărat chin: când aceștia intră în contact cu alimente sau băuturi calde, reci, dulci sau acre ori sunt atinși cu periuța, apare o durere bruscă și ascuțită, care, din fericire, durează doar câteva secunde.

De ce apare durerea

În interiorul dinților se află dentina, un țesut foarte sensibil, bogat în terminații nervoase. În mod normal, dentina e protejată de smalț la nivelul coroanei (partea vizibilă a dintelui) și de gingii la nivelul rădăcinii dintelui (partea ascunsă sub gingie). Atunci când se pierde din stratul de smalț sau când se retrag gingiile, dentina rămâne expusă, iar contactul dinților cu diverși agenți agresori (căldura, recele, presiunea) stimulează terminațiile nervoase, provocând durerea.

Cauzele sensibilității

Iată cele mai frecvente cauze de erodare a stratului de smalț ce acoperă dinții și ce anume poate duce la retragerea gingiilor:

* Carie. Dacă sensibilitatea a apărut recent la unul dintre dinți, este posibil ca vinovată să fie o carie. Mergi neîntârziat la dentist ca să-ți verifice atent dantura și să vadă dacă dintele sensibil e atacat de carie. Odată cu tratarea cariei, sensibilitatea dispare. De asemenea, dacă gingiile au devenit recent sensibile, mergi cât mai curând la dentist.

* Traumă ocluzală. Când dinții sunt strâmbi, mușcătura este incorectă și determină distrugerea smalțului atât în zona unde dinții intră în contact unii cu ceilalți, cât și la baza dinților. Astfel, dentina ajunge să fie lipsită de protecție.

* Obiceiuri alimentare. Consumul frecvent de băuturi gazoase, sucuri citrice, vin alb sau alimente acide duce la eroziunea smalțului și, implicit, la expunerea dentinei. Eroziunea dentară poate fi cauzată și de refluxul gastroesofagian.

* Vârstă. Pe măsura înaintării în vârstă, stratul de smalț se uzează, gingiile se retrag tot mai mult, dezvelind sensibila dentină.

* Periaj incorect. Gingiile se retrag și ca urmare a periajului dentar prea viguros sau incorect (de pildă, exclusiv orizontal), a lipsei de igienă dentară, a folosirii pastelor de dinți prea abrazive.

* Parodontoză. Gingiile sunt roșii, sensibile și sângerează când te speli pe dinți? Asta înseamnă că ai gingivită. Dacă nu iei rapid măsuri (nu menții o igienă dentară ireproșabilă), se ajunge la parodontoză: gingiile încep să se retragă, iar dinții capătă mobilitate.

Ce-i de făcut

Hipersensibilitatea dentinară nu e o problemă fără leac, așa că, din fericire, nu trebuie să suporți disconfortul și durerea. Astăzi, există diverse metode ce rezolvă problema dinților sensibili.

* Paste de dinți. Pastele de dinți destinate dinților sensibili conțin substanțe care formează un strat mineral protector pe suprafața dinților, împiedicând astfel apariția durerii. După folosirea zilnică timp de câteva săptămâni, problema dinților sensibili ar trebui să dispară.

* Apă de gură. Folosirea regulată a unei ape de gură cu mult fluor reduce temporar simptomele.

* Lacuri și geluri de desensibilizare. Medicul dentist poate aplica local, direct pe zonele sensibile, un produs profesional de desensibilizare (lac, rășină, gel, soluție), dar uneori e nevoie de aplicări repetate pentru a se obține rezultate bune. Există însă produse desensibilizante și pentru uz domestic, așa că te poți trata acasă respectând sfaturile medicului.

* Obturație. Dacă alte metode nu dau rezultat, dentistul propune obturația dintelui sau dinților sensibili, adică „plombarea“, acoperirea zonei sensibile cu un material special (de obicei, o rășină compozită în culoarea dintelui).

Cum previi sensibilitatea

Cariile, retragerea gingiilor, uzura dinților sunt probleme ce pot fi prevenite prin respectarea unei bune igiene bucodentare. Câteva sfaturi: 

* Spală-te pe dinți cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara. Folosește o periuță cu peri moi, care să execute un masaj ușor al gingiilor, fără să le agreseze.

* Când folosești periuța, nu freca dinții și gingiile cu forță – un periaj prea viguros duce în timp la retragerea gingiilor.

* Nu uita să schimbi periuța de dinți la fiecare 2-3 luni, dacă perii sunt uzați.

* Ca să-ți păstrezi gingiile sănătoase, folosește zilnic ață dentară și duș bucal. Jetul puternic de apă al dușului bucal curăță excelent spațiile interdentare, precum și pe cele subgingivale, îndepărtând resturile alimentare și bacteriile care încearcă să colonizeze. În aceste zone periuța nu ajunge.

* Nu consuma în exces alimente acide, care uzează smalțul.

* Mergi la dentist cel puțin o dată la șase luni. În acest fel, poți depista și trata la timp eventualele carii, imperfecțiuni ocluzale, inflamații gingivale, pungi parodontale. 

Vizita la medic

Dacă un dinte a devenit brusc foarte sensibil la cald sau rece și problema persistă mai mult de 3-4 zile, nu amâna vizita la dentist, fiindcă poate fi vorba de o pulpită.

Reține că sensibilitatea dentară poate apărea și în urma unui tratament dentar (plombă, fațetare, albire), care constituie un traumatism pentru dinte. Într-o asemenea situație, sensibilitatea dispare în timp (2-4 săptămâni).

Citește și:

Control trimestrial și alimentație corectă pentru o dantură sănătoasă

15 sfaturi pentru sănătatea dinților

5 greșeli pe care le facem cu toții când vine vorba despre îngrijirea danturii

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/03.12.2015

Autor: Angelica Câlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns