Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Donează sânge! Sângele tău valorează 3 vieți!

Donează sânge! Sângele tău valorează 3 vieți!

14 iunie este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Sângele înseamnă viață și o singură donare salvează trei vieți! Donează sânge!

În 2004, la Johannesburg, în Africa de Sud, s-a sărbătorit pentru prima dată această zi. A fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, născut pe 14 iunie, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge AB0. Datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală și care salvează mii de vieți.

Prima transfuzie de sânge

În 1824, James Blundell făcea la Londra prima transfuzie de la om la om. În 1853 Dr. Carol Davila încearcă o transfuzie unei gravide, la București. În 1925 apare primul serviciu de transfuzie sanguină organizat la Spitalul Filantropia și în 1941 este înființat Centrul de Colectare și Transfuzie de Sânge din țară – Eforia Spitalelor – condus de dr Virgil I. Ionescu. De atunci lucrurile au evoluat mult și azi transfuziile sunt ceva normal și mai ales necesar în cazul operațiilor. Însă numărul donatorilor nu este pe măsura nevoilor de sânge și plasmă.

Avantaje pentru donatorii de sânge

Deși exită și câteva bonusuri materiale, respectiv bonuri de masă, zi liberă plătită și reducere de 50% pentru abonamentul stb și de metrou, donatorul beneficiază și de analize gratuite. În primul rând sângele este testat pentru hepatita B și C, sifilis, SIDA, iar dacă există rezultate pozitive, donatorul este anunțat imediat printr-o scrisoare cu un ton neutru (pentru că se păstrează confidențialitatea!) și testat din nou pentru a elimina orice eroare. În plus, dacă donatorul dorește să-și facă un set de analize de sânge mai amănunțit, se poate programa ulterior pentru acest lucru. Și totul este gratuit.

Sângele donat poate trata în fiecare an un milion de pacienți.

Plasma e importantă

Din fiecare pungă de sânge se extrag trombocite, celule roșii și plasmă, extrem de importantă și ea. Este formată din 90% apă, 1% substanţe anorganice (săruri minerale care conţin ioni dintre care mai importanţi sunt cei de sodiu Na, clor, Cl, potasiu, K, magneziu, Mg, fosfor, P şi calciu Ca). Este necesară în procesele de coagulare, în afecțiuni hepatice, arsuri, dar și pentru fabricarea multor medicamente.

Cum se donează sânge

Orice persoană sănătoasă cu vârsta 18-60 ani poate dona sânge o dată la două luni. Femeile nu pot depăși 4 donări pe an și bărbații 5! Trebuie să completezi un chestionar pe propria răspundere, să fii sincer, pentru că acesta este primul criteriu de evaluare a donatorului eligibil. Apoi urmează un control medical clinic și o testare a glicemiei, grupei de sânge și RH-ului. În funcție de rezultate, vei putea dona sau nu. În cazul în care totul este în regulă, vei dona 450 ml de sânge, o intervenție ușoară, care nu doare și care durează 8-10 minute. Recoltarea sângelui se face în condiții de siguranță, de către personal medical calificat, toate instrumentele sunt sterile și de unică folosință, prin urmare nu există risc de îmbolnăvire.

Experiența unei donatoare

Andreea e foarte slabă, dar fit. Merge la sală și participă aproape la toate competițiile de alergat din țară. Avea peste 30 de ani când și-a făcut curaj să doneze, iar acum o face de cel puțin două ori pe an. „Când am donat prima oară, mă așteptam să fie dificil. Îmi era teamă să nu leșin, eram convinsă că o să mă simt obosită și moleșită după. În realitate, a fost foarte simplu, aproape ca la o recoltare obișnuită de sânge pentru investigații de rutină, doar că durează mai mult analizele premergătoare. Donarea în sine e floare la ureche, înțepătura nu doare deloc, trece totul foarte repede și te simți excelent după. Cel puțin eu așa m-am simțit. Știu precis că de fiecare dată când am donat am mers inclusiv la sală în aceeași zi, la aerobic și n-am avut nicio problemă. Important este să bei multe lichide și să mănânci bine.“

Reguli înainte de donarea de sânge

Mulți cred că nu trebuie să mănânci nimic înainte de donare, la fel ca în cazul analizelor de sânge, însă este total greșit. În primul rând, trebuie să fii bine odihnit. E important să te hidratezi foarte bine, cu apă și ceaiuri, dar să eviți cofeina, să mănânci ceva ușor, mai puțin grăsimi sau dulciuri concentrate. Nu trebuie să iei aspirină, anticoagulante sau medicamente antidiabetice.

După donarea de sânge

E bine să eviți efortul fizic în ziua respectivă, să conduci, să bei alcool sau să fumezi. În schimb, trebuie să bei mai multă apă, sucuri și să mănânci alimente bogate în fier: carne roșie, ficat, fasole, stafide sau prune.

Unde se poate dona sânge?

Peste an se fac multe campanii ce au ca scop donarea de sânge în locații mobile. Se poate organiza sesiuni de donare chiar la sediul instituțiilor dacă există solicitări din partea acestora. Dar dacă vrei să donezi independent, vei găsi pe internet cel mai apropiat centru de casa ta. Sunt astfel de centre de recoltare în toată țara, iar pe https://sieudonez.ro/centre/, vei găsi adresa și numărul de telefon. Programul de recoltare este de luni până vineri înre 7:30-13.30.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

Citește și:

Magia unei picaturi de sange

Ce spune grupa de sange despre sanatatea ta

Dieta grupelor de sange

Comments

comments

Lasă un răspuns