Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Dovleacul, un rezervor de sanatate

Dovleacul, un rezervor de sanatate

Chiar dacă Halloweenul a trecut, încă este sezonul dovlecilor, așa că te poți bucura în continuare de proprietățile sale uimitoare. Cu gustul și textura sa potrivită oricăror asocieri culinare, dovleacul rămâne vedeta incontestabilă a toamnei.

Nu te aștepta să transformi un dovleac într-o caleașcă magică, așa, ca în basmul Cenușăresei, însă, în afară de asta, sunt posibile aproape toate combinațiile care-ți trec prin minte – de la ravioli cu dovleac la rizoto cu dovleac și – atenție! – chiar bere de dovleac. Prepară-l cu încredere: inima, ochii și silueta îți vor rămâne recunoscătoare. Află ce alte beneficii are aceast fruct dulce și portocaliu, dar și semințele sale:

Ascute vederea

O ceașcă de dovleac copt, făcut piure, conține peste 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A, care ajută la acuitatea vederii mai ales când lumina este difuză. Dovleacul este bogat în betacarotenoidă, un compus ce-i conferă aspectul oranj, pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Citește și: O poveste de toamnă cu un dovleac auriu

Ajută în curele de slăbire

Dovleacul este o sursă de fibre adesea trecută cu vederea: în 100 de grame de dovleac sunt 3 g de fibre și doar 49 de calorii. Drept urmare, vei obține senzația de sațietate consumând foarte puțin din fruct.

Îmbunătățește ritmul cardiac

Nucile și semințele, inclusiv cele de dovleac, sunt bogate în fitosteroli, o substanță naturală din plante despre care s-a dovedit științific că reduce colesterolul rău.

Reduce riscul apariției cancerului

Așa cum se întâmplă și în cazul cartofului-dulce și al morcovului (la fel de portocalii), dovleacul stimulează organismul să producă betacaroten, un antioxidant care, potrivit anumitor oameni de știință, joacă un rol important în prevenția cancerului. Betacarotenul este mai eficient când e luat din surse alimentare, nu din suplimente. Iar sterolii conținuți de dovleac au un rol important în reglarea metabolismului.

Citește și: Placinta cu dovleac – reteta bunicii

Îți redă buna dispoziție

Semințele de dovleac ar fi bine să fie coapte, nu prăjite.Ele sunt bogate în triptofan, aminoacid care produce în cantități importante serotonină, substanță responsabilă cu apariția unei stări de spirit pozitive. Așadar, să nu te miri dacă o mână de semințe de dovleac coapte te-ar putea face să radiezi de fericire.

Protejează pielea

Caroternoidele au capacitatea de a neutraliza efectele nocive pe care radicalii liberi (molecule toxice pentru celule) le au asupra tenului.

Te energizează

Știai deja că banana este o sursă benefică de energie, dar și consumul de dovleac este indicat în stările de epuizare cronică, atunci când muncești intens și te simți obosită și mai tot timpul fără vlagă. O ceașcă de dovleac copt conține suficient potasiu (564 mg, în comparație cu doar 422 în cazul bananei), astfel încât organismul tău să se simtă iarăși plin de vigoare și tu să termini treaba la timp.

Citește și: Dovleacul fermecat

Optimizează funcțiile sistemului imunitar

O ceașcă de dovleac copt conține peste 11 mg de vitamina C (20% din cele 60 mg recomandate zilnic femeilor de către specialiști). Numeroase studii medicale susțin că aportul regulat de vitamina C poate duce la îmbunătățirea sistemului imunitar și scăderea apariției răcelilor sezoniere.

Știai că…

1 Cuvântul pumpkin (dovleac în limba engleză) a apărut pentru prima oară în basmul Cenușăreasa. În 1584, un explorator francez a numit fructul gros melon, adică „pepene mare“

2 Felinarele din dovleci scobiți, care se aprind de Halloween pentru a alunga spiritele rele, au fost la început confecționate din cartofi și napi. Mai târziu, imigranții irlandezi au adus cu ei obiceiul în America, unde au descoperit potențialul „înfricoșător“ al dovleacului.

3 Peste 680 de milioane de dovleci sunt produși anual în Statele Unite. Fiecare continent în parte produce dovleci, cu excepția Antarcticii.

4 Cel mai mare dovleac din lume cântărește 816 kilograme și măsoară 1,5 metri în diametru. Recordul a fost înregistrat în statul american Minnesota, în octombrie 2010.

5 Cea mai mare plăcintă de dovleac coaptă vreodată cântărește 916 kilograme. Pe vremuri, coloniștii curățau dovleacul de semințe și umpleau conținutul cu lapte, condimente și miere, apoi îl coceau pe jar.

6 În lume există peste 45 de varietăți diferite de dovleac, cu pigment roșu, galben și verde, cu nume precum Huliganul, Vată de zahăr și Smoothie de portocale.

7 Dovlecii au în compoziție apă în proporție de 90% și sunt fructe din familia cucurbi-taceelor, înrudite cu pepenele și castravetele.

Citește și: Cura cu dovleac, ideala in lunile de toamna

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.45/13.11.2014

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns