Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Dulciurile afecteaza memoria

Dulciurile afecteaza memoria

 

Se stia deja ca mentinerea sub control a consumului de zahar este benefica pentru sanantate, dar o serie de studii recenta au dovedit ca un consum crescut de dulciuri afecteaza memoria si determina declinul cognitiv.

Concluziile studiului arata ca simpla reducere a consumului de zahar reprezenta o strategie in sine nu doar pentru prevenirea pierderilor de memorie ci si pentru recuperarea unor probleme de memorie.

Cercetatorii au testat 141 de persoane, cu varsta medie de 63 de ani, care nu sufereau de diabet. Participantilor li s-a testat nivelul de zahar de zahar din organism si li s-au facut tomografii pentru a li se masura dimensiunile hipocampusului. Apoi au fost supusi unor teste de memorie care constau in principal in abilitatea de a retine cuvinte si imagini. Cei care aveau un nivel scazut de zahar au punctat mai bine la testele de memorie, in timp ce persoanele din cealalta categorie au avut probleme in a-si aminti o lista de 15 cuvinte la doar jumatate de ora dupa ce le auzisera.

Se stie ca diabetul de tip 2 constituie un factor de risc pentru declansarea maladiei Alzheimer, dar studiu arata ca nivelul ridicat de zahar in organism poate sa provoace probleme cu memoria chiar si la persoanele care nu au diabet.

Diminuarea consumului de zahar este necesara cel tarziu la varsta de 40 de ani, pentru ca dupa aceasta varsta riscul aparitiei unor complicatii, deseori ireversibile, pe fondul unui consum mare de zahar si dulciuri, in general, creste cu pana la 40%. O atentie deosebita trebuie acordata zaharului ascuns in alimente. Afla cum identifici zaharul ascuns in alimente.

Zaharul este un drog, produce dependenta si imbatraneste

Medicii si nutritionistii sunt unanimi in a afirma ca la fel ca alcoolul si tutunul, zaharul produce dependenta (afla cum poti scapa de dependenta de zahar), perturba apetitul si creeaza o dorinsa necontrolabila de a continua consumul de dulciuri.

Zaharul da peste cap mecanismul apetitului. Cei care consuma zahar vor tot mai mult, chiar daca nu le mai este foame. Zaharul si dulciurile produc o forma de dependenta, iar a renunta la consumul de dulciuri este la fel de greu cu a renunta la fumat. (Otilia Ignat)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus