Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Durerea de cap si cateva explicatii de care ai nevoie

Durerea de cap si cateva explicatii de care ai nevoie

Durerea de cap este una dintre cele mai comune suferinte. Nu exista om care sa nu fi trecut prin chinurile unei dureri de cap…. Vorbim despre durerea de cap si adaugam cateva explicatii necesare.

Fiecare dintre noi sufera, cand si cand, de o durere de cap, cel mai adesea usoara, simtita ca un discomfort sau ca o simpla presiune, pe care o punem pe seama oboselii, a incordarii sau a stresului puternic. Mai rar, durerea de cap este chinuitoare, pulsatila, iti simti capul de parca ar fi prins intr-o menghina si parca nu se mai sfarseste. Te deranjeaza zgomotul, lumina si practic orice activitate este compromisa. Nu te poti concentra si apelezi la tot mai multe medicamente care sa-ti usureze simptomele. In aceste situatii, viata iti este semnificativ tulburata.

Un inamic parsiv – durerea de cap

Durerile de cap pot fi inselatoare, chiar si pentru un medic si uneori pot fi dificil de tratat. Adesea, durerea de cap apare izolat, alteori este insa insotita de simptome care pot mima o alta boala. Medicul se va asigura ca nu ai o afectiune mai grava, care determina durerea de cap. De aceea, sunt necesare mai multe investigatii care sa conduca la un diagnostic sigur. In plus, nu este deloc rara situatia in care poti avea mai multe cause suprapuse pentru durerea ta de cap.

Atunci, mai mult ca oricand, gasirea tratamentului eficient este o adevarata provocare. Nu uita! Cauzele care pot determina durerea de cap sunt extrem de multe, de la cele banale la altele deosebit de grave.

Sute de cauze pentru durerea de cap

Ei bine, chiar nu e o gluma! Specialistii au impartit durerile de cap in 12 mari categorii, fiecare avand, la randul ei, alte 60 de subcategorii. Nu ne-am propus ca acest articol sa-ti dea dureri de cap, asa ca departe de noi intentia de a le enumera si explica, mai ales ca unele dintre ele sunt foarte rare. In schimb, iti vom oferi cat mai multe informatii practice despre cele mai frecvente tipuri de durere de cap. Uneori, cefaleea (durerea de cap, adica) este doar un simptom in cadrul unei alte boli.

De exemplu, cand faci o sinuzita sau o otita, te doare capul, dar boala de baza este cea infectioasa. Odata tratata, durerea de cap dispare. Cel mai adesea insa, durerea de cap nu este determinata de o alta boala, ci apare datorita unor factori declansatori, cum ar fi oboseala, incordarea, unele mirosuri, unele alimente sau hormonii. Este cazul durerii de cap de tip tensional si al migrenei.

Durerea de cap de tip tensional poate dura de la o jumatate de ora la cateva zile. Iti simti capul greoi, cu o senzatie de presiune la nivelul fruntii, a tamplelor, mergand pana in spatele capului, in zona occipitala. Durerea este profunda si, de parca n-ar fi de ajuns, te dor ceafa si umerii.

Desi nu este foarte puternica, este sacaitoare, parca ai avea capul prins intr-o menghina. Uneori te doare pielea capului daca incerci sa pui capul pe perna, esti obosita, dar nu poti sa adormi, te concentrezi greu si ai o stare de iritabilitate. Spre deosebire de migrena, nu ai greata si nici varsaturi, dar pofta de mancare poate fi diminuata.

Un algocalmin, un ibuprofen sau un paracetamol impreuna cu un somn bun fac miracole. Nu ezita sa te adresezi medicului daca durerea de cap persista sau daca apare prea des.

Factori ce declanseaza/agraveaza durerea de cap:

  • Stresul
  • Lipsa somnului
  • Pozitie inconfortabila la lucru
  • Ai sarit peste o masa de baza
  • Sedentarismul

Mergi la medic cu lectia pregatita

Fa-ti un jurnal al durerii pentru a nu uita nici un detaliu cand apare: ziua, in timpul somnului sau dimineata, imediat cum te trezesti; este declansata cand esti foarte stresata; cum apare: brusc sau intai este ca o „sacaiala” care creste in intensitate; unde te doare: in zona tamplelor, pe o jumatate de cap, difuz, in tot capul, in crestet, la ceafa, in spatele ochilor; cat timp dureaza: cateva minute, ore, reapare dupa ce, initial, trece; este insotita de alte simptome: greata cu sau fara varsaturi, tulburari de vedere, ameteala; ce pastile iei pentru a-ti trece si in cat timp isi fac efectul.

Nu amana vizita la medic, chiar daca rezolvi durerea cu un algocalmin. Chiar daca ai deja un diagnostic pentru durerea ta de cap, mergi la control daca aceasta si-a schimbat caracteristicile. Peste migrena ta banala se poate adauga o cauza mai grava.

Starea depresiva poate fi adesea cauza unei dureri de cap. Dar se poate intampla si invers. Durerea de cap, care nu-ti da pace, determina o stare de proasta dispozitie. Nu ai chef sa faci nimic, nu te poti concentra si ai senzatia ca nimic nu mai functioneaza cum trebuie.

Anxietatea poate si ea sa determine durerea de cap. Teama induce o stare de tensiune asemanatoare stresului. Muschii sunt incordati, nu te poti odihni bine si nici nu te poti concentra. Adreseaza-te medicului tau si spune-i exact ce simti.

Fa-ti timp pentru tine

Oricat de ciudat ti se pare, este bine ca, din cand in cand, sa-ti stabilesti o intalnire cu tine, trecuta in program ca orice alta intalnire. Daca cineva te solicita pentru a face una sau alta, raspunzi foarte simplu: „Din pacate, nu pot, pentru ca am o intalnire”.

Trebuie sa te consideri cel putin la fel de importanta cum ii consideri si pe ceilalti. Specialistii sunt unanim de acord ca rezultatele sunt excelente. Ce poti face in acest timp? Orice activitate care te poate relaxa: plimba-te, colinda prin magazine, bea un ceai intr-un local cu muzica buna, mergi intr-o librarie si rasfoieste carti.

Spune nu stresului

Stresul este, de departe, fruntas in randul factorilor ce determina neplacutele dureri de cap, iar femeile sunt campioane. Cel mai adesea, esti implicate in multe activitati atat la locul de munca, dar si acasa. Nu trebuie neaparat sa fii director de banca pentru a avea multe responsabilitati. Rolurile obisnuite de mama, sotie, de a avea o cariera, de a intretine casa sunt adesea stresante. Uneori, ti-ai dori ca ziua sa aiba mai mult de 24 de ore, pentru a reusi sa faci tot ce ti-ai propus si sa-ti mai ramana un pic de timp pentru a te relaxa.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns