Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Dureri dupa epiziotomie? 6 sfaturi de urmat

Dureri dupa epiziotomie? 6 sfaturi de urmat

Sfaturile noastre te vor ajuta sa te simti ca noua, alaturi de puiul tau. Iata ce trebuie sa faci:

1. Ingrijeste-ti zona genitala

Aceasta o faci prin spalari delicate cu un sapun lichid antibacterian, imediat dupa folosirea toaletei si seara inainte de culcare. Cat timp? Cel putin cateva saptamani. Astfel, te vei proteja eficient impotriva bacteriilor si a infectiilor, iar drumul spre vindecare este pe jumatate parcurs. Permanganatul de potasiu in solutie diluata este un dezinfectant foarte bun.

Daca medicul ti l-a recomandat, foloseste-l cu incredere si acasa. Firele cusaturii nu trebuie scoase, ele fiind total resorbabile. Spala-te cu apa calduta in care stai zece, cincisprezece minute pe zi. Poti sa adaugi in ea un amestec de ceai de sunatoare, de galbenele si de musetel pentru a grabi cicatrizarea cusaturii.

2. Schimba-ti lenjeria intima

E recomandabil sa o faci de mai multe ori pe zi, pentru ca zona genitala sa fie in permanenta curata si uscata. Renunta la lenjeria tanga si la cea sintetica in favoarea celei de bumbac, de altfel mult mai confortabila. Te vei simti excelent chiar de la inceput.

3. Evita constipatia

Este suficient sa te rasfeti cu cat mai multe fructe si legume, cu supe calde si sucuri naturale. Fibrele stimuleaza tranzitul intestinal, impiedicand intinderea perineului prin fortare suplimentara. Ceaiul caldut de tei sau de sunatoare este ideal pentru micul dejun. Nu trebuie insa sa renunti la alimentatia bogata in proteine de origine animala, absolut necesara copilasului tau. Cu cat tu mananci mai echilibrat, cu atat micutul tau va fi mai sanatos si va creste mai voinic.

Astfel musculatura perineala va fi relaxata, grabind si usurand vindecarea. Te vei convinge singura cat de comod poate fi sa stai pe un colac gonflabil din plastic sau din burete, pe care il poti achizitiona de la un magazin de articole sportive sau de tehnica medicala. ti-l poti confectiona si singura, dintr-o bucata groasa de burete. Este normal ca timp de cateva saptamani sa te doara locul epiziotomiei, cand stai direct pe scaun.

Muschii perineului se intind, fortand cusatura. Orice astfel de efort trebuie evitat pentru a nu se rupe fibrele musculare. In cazul in care nu ai la indemana colacelul, cand te duci in vizita, de exemplu, poti sa „inventezi” o pozitie care sa-ti protejeze perineul. Te asezi pe o parte cu picioarele lipite, evitand sa stai picior peste picior.

5. Evita contactul sexual sase-opt saptamani dupa nastere

Oricum tu stii ca te afli in asa-numita perioada de lauzie, cand nici nu este recomandat sa faci dragoste.

6. Exerseaza-ti perineul cel putin cateva saptamani dupa nastere

Exercitiile sunt foarte simple, le poti face relaxata, oriunde. Tot ce trebuie sa faci este sa iti contractezi usor muschii perineului si vaginul, sa mentii contractia cinci secunde si apoi sa relaxezi usor. Zece astfel de exercitii pe parcursul zilei iti asigura o recuperare fizica perfecta. Este bine ca muschii perineului sa isi recapete elasticitatea.

Altfel pot sa apara tot felul de neplaceri, cum ar fi pierderea de urina la un stranut mai puternic sau la tuse, nevoia de a merge foarte des la toaleta. Organele din pelvis pot sa coboare putin prin relaxarea perineului, ceea ce nu este deloc placut.

Comments

comments

Lasă un răspuns