Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ecografia, cea mai pretioasa fotografie

Ecografia, cea mai pretioasa fotografie

Ce este ecografia?

Ecografia este o metoda imagistica neinvaziva ce poate fi utilizata pentru diagnosticul sarcinii, evaluarea fatului, placentei si a lichidului amniotic. Se executa cu un aparat numit ecograf, care are la baza principiul ecoului. Aparatul trimite ultrasunete, care sunt reflectate inapoi de suprafata examinata. Aceste ecouri sau sunete reflectate sunt inregistrate de ecograf, procesate de un calculator si transformate intr-o imagine bidimensionala (cea mai frecventa) proiectata pe ecran.

  • Pentru diagnosticul precoce al sarcinii.
  • Poate detecta miscarile fatului. Daca nu exista nici un semn de miscare, ar putea indica o pierdere de sarcina.
  • Poate identifica formatiuni tumorale si poate diagnostica sarcina ectopica, cauza a durerilor pelviene la inceputul sarcinii.
  • Sub ghidaj ecografic se pot face punctii pentru depistarea precoce a eventualelor malformatii fetale – din lichid amniotic (amniocenteza) – la 11-18 saptamani de sarcina, sau din tesut placentar. Ecograful face diferenta intre o punctie „oarba” (in care medicul ghideaza acul intuitiv) si o punctie „ghidata ecografic” in care doctorul vede totul pe ecran si indreapta cu indemanare acul spre placenta, evitand inteparea copilului sau a cordonului ombilical. Odata ajuns la placenta, varful acului „musca” o bucatica foarte mica din aceasta, insa suficient de mare pentru a se efectua testele de laborator.
  • Apreciaza cresterea in dinamica a fatului prin urmarirea unor parametri (lungimea femurului, a humerusului, diametrul biparietal si o serie intreaga de alte masuratori). In cazul sarcinilor riscante, unde medicul ar fi nevoit sa provoace travaliul sau sa faca o cezariana, ecografia realizata intre saptamanile 16-25 ale sarcinii da posibilitatea medicului sa masoare diametrele capului fetusului si sa calculeze varsta sarcinii si data probabila a nasterii.
  • Poate monitoriza miscarile fetale, respiratia si volumul de lichid amniotic.

Examenul propriu-zis dureaza in medie intre 20 si 30 de minute, dar poate sa dureze uneori si o ora. Examenul nu necesita o pregatire prealabila speciala. Este recomandabil ca inainte cu 8 zile de examen sa se renunte la cremele aplicate pe abdomen si in special la cele impotriva vergeturilor. Examenul se poate face cu ajutorul a doua sonde: una intravaginala si cealalta abdominala.

Cum se face?

Ecografia este o procedura nedureroasa. In cadrul tehnicii abdominale, medicul acopera abdomenul femeii cu ecogel si plimba sonda exploratoare deasupra acestuia. Gelul permite o mai buna conducere a semnalului ultrasonic, care constituie principiul pe baza caruia functioneaza ecograful.

Imaginea este formata de ultrasunetele reflectate de pantecele si bebelusul tau. Uneori este necesara o examinare vaginala. Aceasta este efectuata la inceputul sarcinii si presupune insertia unei sonde vaginale. Medicul introduce usor in vagin un transductor de marimea si forma unui tampon. Ambele proceduri sunt nedureroase.

Medicul iti va cere eventual sa consumi in avans multe lichide, astfel ca procedura sa poata fi realizata cu vezica urinara plina. Aceasta permite medicului sa obtina o imagine mai clara. Este o procedura nedureroasa, cu exceptia disconfortului unei vezici urinare pline…

Cine face ecografia?

Medicul ecografist sau medicul obstetrician cu competenta in acest domeniu.

Voi primi si eu o imagine?

Da. Medicul ecografist incearca sa capteze cateva imagini in care bebelusul tau arata cat mai clar posibil. Daca uita sa-ti ofere o fotografie, nu ezita, cere-i una!

O ecografie realizata in ultimul trimestru de sarcina. Se verifica existenta si structura corecta a tuturor organelor copilului. Ex: Doctorul masoara grosimea pliului de piele din jurul gatului bebelusului ca sa poata da informatii despre unele malformatii: sindromul Down etc. Testul prezinta o acuratete de 80% dintre cazuri.

Nu toate viitoarele mamici stiu ca acest test poate depista anomalii. Daca ai dubii privind rezultatul, ai posibilitatea sa faci un alt examen ecografic. Pozitia copilului, volumul de lichid amniotic pot altera imaginea ecografica. Medicii nu pot fi siguri de rezultate pana nu fac investigatii mai aprofundate. Daca medicul dumneavoastra va recomanda alaturi de examenul clinic periodic al evolutiei sarcinii si un examen ecografic, acesta nu poate avea decat efecte benefice, prin cantitatea sporita de informatii pe care o furnizeaza despre evolutia sarcinii si nastere. Un lucru deosebit de important este acela ca „relatia medic-pacient trebuie sa fie bazata pe corectitudine. De aceea, spunem viitoarelor mame tot ce se intampla cu ele si cu sarcina lor. Interpretarile gresite ale ecografiei au consecinte neplacute, uneori cu implicatii juridice.

Pot exista erori?

Daca medicul nu poate interpreta corect imaginea ecografica obtinuta din varii motive (calitatea aparatului; pregatirea femeii in vederea examinarii – ex: vezica urinara goala; oboseala medicului), se recomanda reevaluarea ecografica.

Comments

comments

Lasă un răspuns