Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Efectele menopauzei asupra creierului

Efectele menopauzei asupra creierului

Efectele menopauzei asupra creierului – În ultima vreme uiți mai des sau te concentrezi cu dificultate? Multe femei observă că în timpul menopauzei nu mai sunt la fel de agere la minte precum erau odată.

Menopauza se instalează de obicei între 45 și 55 de ani, vârsta medie fiind de 51 de ani. Această nouă etapă din viața unei femei este definită ca oprirea ireversibilă a funcției ovarelor, având drept consecințe dispariția ovulației, scăderea producerii hormonilor sexuali feminini (estrogenii și progesteronul) și încetarea menstruațiilor. Spunem că o femeie este oficial la menopauză dacă au trecut 12 luni de la ultima ei menstruație. Memoria, capacitatea de concentrare, starea sufletească, gândirea, somnul… Toate sunt afectate de scăderea nivelului estrogenilor. Te confrunți și tu cu asemenea probleme? Există soluții!

♥ Se știe că bulversările hormonale care însoțesc menopauza stau la originea multor simptome neplăcute: bufeuri, insomnie, transpirații abundente, piele uscată etc. Însă nici creierul nu scapă de influența menopauzei.

Tulburări de somn

Insomnia poate avea diverse cauze, dar dacă ai împlinit 45 de ani și ai observat că de la o vreme ai tot felul de probleme cu somnul, de la adormire dificilă la treziri frecvente în toiul nopții, vinovate ar putea fi fluctuațiile hormonale ale menopauzei ce se apropie. În cazul multor femei, contribuie la insomnie și supărătoarele bufeuri și transpirațiile nocturne. După o noapte în care nu te-ai odihnit nu e de mirare că a doua zi ești iritată și obosită.

* Soluții. Medicul endocrinolog ți-ar putea propune ca soluție terapia hormonală de substituție, dar, dacă nu vrei sau nu poți apela la un asemenea tratament hormonal, încearcă soluțiile naturale: shiatsu, exerciții de respirație, yoga, extracte de plante (valeriană, tei, lavandă etc.).

Dificultăți de concentrare și memorie

Îți găsești mai greu cuvintele când discuți cu cineva, nu-ți amintești ce ai notat în lista de cumpărături sau numele actorilor ori titlurile filmelor văzute recent, gândești mai lent, te concentrezi greu. Parcă ai creierul în ceață. Sigur că toate acestea te irită la culme; dacă te apropii de menopauză, află însă că singurii vinovați de micile tale rateuri sunt estrogenii.

Ce se întâmplă: studiile arată că estrogenii protejează neuronii anumitor zone cerebrale, în special cele responsabile de memorie și fluența verbală. Iată de ce fluctuațiile acestor hormoni în perioada menopauzei determină la unele femei tulburări de memorie, dificultăți de concentrare și gândire.

* Soluții. Nu te speria, toate aceste efecte sunt temporare. Apar de obicei cu 2 ani înainte și 2 ani după ultima menstruație. Când fluctuațiile hormonale vor dispărea, funcțiile cognitive își vor reveni la normal. Până atunci, însă, te poți ajuta singură: fii activă, mănâncă multe legume, odihnește-te suficient, acordă-ți momente de relaxare și, nu în ultimul rând, antrenează-ți memoria cu jocuri precum sudoku, integrame, rebus, scrabble. Poți încerca și o cură cu tinctură de salvie: pe lângă faptul că alină bufeurile, salvia îmbunătățește funcția cerebrală. Adresează-te medicului dacă tulburările de memorie sau gândire îți afectează viața de zi cu zi.

Schimbări de dispoziție, stări depresive

Până și tu observi că echilibrul tău emoțional e perturbat. Totul îți pare cu susul în jos, acum râzi, acum plângi (deseori din nimic), orice mică problemă îți pare o tragedie, te cerți cu cei din jur pentru fleacuri. Nu erai așa, dar menopauza te-a adus în această stare de labilitate emoțională. Fluctuațiile constante ale estrogenilor și progesteronului afectează producerea serotoninei și endorfinelor, neurotransmițătorii responsabili de buna dispoziție. Consecințele sunt vizibile pentru toți: iritabilitate, crize de nervi, schimbări bruște de dispoziție, ba chiar depresie, manifestată cu tristețe, oboseală sau epuizare, pierderea interesului pentru activitățile ce odinioară îți făceau plăcere, scăderea sau creșterea poftei de mâncare.

* Soluții. Mai întâi, redu stresul din viața ta. Încearcă orice soluție crezi că funcționează – citește, ascultă muzică, ieși cu prietenii, fă drumeții, yoga, tehnici de respirație. Când te enervezi, în loc să începi să țipi, inspiră adânc și retrage-te în altă încăpere 5-10 minute sau ieși la plimbare. Cel mai probabil, în acest răstimp îți vei regăsi calmul și, astfel, vei reuși să eviți un conflict. Ca să-ți regăsești echilibrul emoțional, poți încerca preparate cu talpa-gâștei sau sunătoare.

Migrene

Dacă înainte sufereai regulat de migrene sau dureri de cap, există riscul ca în perimenopauză să observi că acestea apar mai des ori sunt mai intense, cel mai probabil tot din cauza scăderii estrogenilor, spun specialiștii. Vestea bună este că după instalarea menopauzei, la cele mai multe femei migrenele se atenuează sau chiar dispar.

* Soluții. Adoptă o dietă echilibrată, evitând alimentele care pot declanșa migrene (alcool, vin roșu, cafeină, brânzeturi maturate precum parmezanul), fă regulat mișcare și elimină stresul. Când durerea e sâcâitoare, ia un calmant pe bază de paracetamol sau ibuprofen.

Viața intimă va avea de suferit?

Deși la menopauză pot apărea mici probleme precum scăderea libidoului și uscăciunea vaginală, viața sexuală din această nouă etapă depinde în mare măsură de calitatea relațiilor sexuale și afective anterioare în sânul cuplului. Dacă viața intimă a fost mereu bogată și satisfăcătoare, sunt șanse mari ca și după menopauză lucrurile să se mențină la fel. În schimb, dacă în cuplu au existat dispute și dezacorduri, iar viața sexuală a fost plictisitoare, unilaterală ori săracă, e puțin probabil ca situația să se îmbunătățească acum. Dacă partenerii își doresc să aibă în continuare relații sexuale, micile piedici pot fi depășite. Uscăciunea vaginală poate fi combătută cu un gel lubrifiant, iar dorința poate fi reaprinsă cu ajutorul partenerului: preludiu prelungit, gesturi de afecțiune reciproce, practici sexuale variate.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, septembrie/2018
Text: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns