Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Efectele neplacute ale ceaiurilor

Efectele neplacute ale ceaiurilor

Trebuie iei în calcul și efectele neplăcute ale ceaiurilor de plante chiar dacă o ceașca de ceai aromat este un binemeritat răsfăț, bun în orice moment al zilei. Trebuie ținut seamă că uneori efectele neplăcute sunt mai importante decât beneficiile.

Multe din ceaiurile din plante acționează ca adevărate medicamente cu efect direct și imediat fie asupra celulei nervoase și a altor organe, în special ficat, rinichi, inimă și tub digestiv.

Unele dintre cele mai populare ceaiuri din plante determină creșterea tensiunii arteriale, a pulsului, sau pot provocă stări de amețeală, crampe și diaree, ori constipație. Există ceaiuri care, în cazul în care se depășește doza recomandată, pot provocă halucinații sau pot avea alte efecte asupra stării de spirit.

Efecte de acest gen nu trebuie să te mire, în condițiile în care o mare parte din medicamentele pe care le consumăm în mod uzual sunt preparate din substanțe extrase din plante, iar jumătate din medicamente au în componența ingrediente active extrase din plante. Concluzia este că plantele nu sunt doar niște ierburi fără efect, sunt în sine medicamente, iar în unele dintre ele concentrația principiilor active este foarte mare, uneori chiar peste cea din pilule.

În plus, ceaiurile din plante pot conține o mulțime de impurități și componente active cu o varietate de efecte adverse posibile. Tocate, amestecate aceste impurități sunt insesizabile. Foarte importantă este și cantitatea de ceai folosită. Regula este valabilă și dacă este vorba despre ceaiuri de plante sau de ceai verde, negru sau alb. În consecință este de dorit că indiferent de tipul de ceai pe care îl folosești, să respecți doză recomandată și, obligatoriu, numărul de ceaiuri indicate pe o zi.

Ceaiurile din plante pot conține doar un ingredient activ, dar pot ajunge și până la 20 de alte substanțe cu efect asupra organismului, substanțe conținute în frunze și flori.

Soluția la îndemână este să-ți consulți medicul sau să întreb farmacistul despre efectele reale și doză recomandată de ceai din plante, că să știi dacă îți este cu adevărat util sau din contra.

Iată care sunt efectele neplăcute ale ceaiurilor de plante

♦ Ceaiul de ginseng – stimulează intens glandă tiroidă și cea suprarenala ceea ce determină o creștere a tensiunii și a pulsului. Interfereaza cu acțiunea unor medicamente.
♦ Ceaiul de tei – produce somnolență, amețeală și scade pulsul.
♦ Ceaiul de mentă – poate provocă constipație și poate crește tensiunea.
♦ Ceaiul de soc – poate induce deshidratare prin ceresteresa intenasa a transpirației și a diurezei.
♦ Există ceaiuri care induc insomnia, scad capacitatea de absorbție a unor nutrienți și a vitaminelor. Din categorie fac parte ceaiul verde și negru.

Din fericire există și ceaiuri sigure. Acestea sunt ceaiul de iris, lămâiță, anason, măceșe, zmeură și citronelă, care consumate în cantități normale – una-două cești, pe zi, nu au nici un fel de efecte secundare și sunt binefăcătoare pentru trup și minte.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comments

comments

Lasă un răspuns