
Studiile arată că aproximativ 20% din femeile din Romania se confruntă cel putin o dată in viată cu pierderea involuntară de urină. Acest lucru este deseori stanjenitor si afectează semnificativ calitatea vietii, pacienta fiind uneori constransă să-si limiteze relatiile sociale sau mai mult, pe cele sexuale.
Electrostimularea perineala trateaza incontinenta urinara – Sfaturi Kinetoterapie
Incontinenta urinară astăzi poate fi tratată si prin proceduri de recuperare medicală menite să redea femeii tonicitatea musculaturii pelvine si să prevină interventia chirurgicală.
“Incontinenta urinară poate fi de două feluri: de stres sau de efort. Incontinenta de stres apare atunci cand vezica este plină si exercită o presiune crescută asupra planseului pelvin. Cand se produce acest lucru, persoana in cauză va experimenta o senzatie puternică de mictiune, iar in conditiile unei musculaturi slăbite si cu o rezistentă scăzută apar pierderile de urină. Incontinenta de efort se manifestă pe acelasi fond, al unei musculaturi pelvine slăbite si este declansată de un efort fizic moderat precum tusea sau strănutul”, a explicat Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Miscare.
De cele mai multe ori incontineta urinară este intalnită in randul femeilor cu varsta intre 40-50 de ani, mai ales la cele care au născut in mod natural, dar si la femeile care au avut unele interventii chirurgicale in zona pelvină.
Factori declansatori
Atunci cand unul din factorii declansatori ai incontinentei urinare este musculatura locală slăbită, incontinenta poate să fie tratată prin recuperare medicală. In ciuda acestui fapt, specialistii sustin că dacă problema a apărut de multi ani, recuperarea medicală nu va mai fi eficientă, unica solutie fiind operatia.
“La prima vizita, fizioterapeutul va realiza o evaluare a pacientei, ulterior el va concepe un program de recuperare personalizat care va fi alcătuit din kinetoterapie individualizată, dar si din ectrostimulare perineală. Exercitiile presupun efectuarea unor serii de contractii perineale, avand un timp variat de contractie in functie de fiecare persoană, in diferite posturi indicate de specialist, cu scopul de a intări musculatura pelvină. De asemenea, prin electrostimulare se va urmări ca prin plasamentul electrozilor să se obtină contractia aceleiasi zone, astfel incat pacienta să aibă forta si rezistenta musculară necesare pentru a nu mai inregistra pierderi de urină”, a adăugat fizioterapeutul.
Totodată, Bogdan Goga sustine că procedurile nu sunt dureroase, iar pentru rezultate vizibile sunt necesare minim 10 sedinte.
Centrul de recuperare Terapie pentru Miscare face parte din cea mai mare platformă de clinici private din Romania – Consultaclick.ro
Consultaclick este o platformă de programări medicale online, fiind o retea formată din peste 300 de clinici si spitale private din Romania si peste 3000 de medici afiliati in retea.
Rolul platformei este să faciliteze accesul pacientilor la servicii medicale private, de a le pune la dispozitie oferte medicale care să ii ajute să facă economie in bugetul personal si de a le oferi informatii utile.
Pană in prezent prin intermediul platformei Consultaclick s-au efectuat peste 40000 de programări medicale.
Pacientii pot alege un doctor sau o clinică pe baza ratingurilor primite de la alti pacienti, după pret sau pe baza criteriului proximitătii.
Text: Anca Ardeleanu