
Endometrioza, o boală prea puțin luată în calcul până nu demult, este azi o cauză importantă de infertilitate. Și efectele negative nu se opresc aici. Ea poate afecta viața pacientei în foarte multe aspecte.
Lipsa apariției unei sarcini poate fi un semnal de alarmă. Ceva nu este în regulă. Inflamația pelvină și durerea pot fi alte semne care să anunțe diagnosticul de endometrioză, însă diagnosticul va fi pus numai de un medic. “De ce oare nu rămân însărcinată? Poate ar fi timpul…”. Așa a început povestea Elenei V. cu endometrioza. De 5 ani o purta aceste întrebări, în gând. A tot amânat momentul confruntării cu diagnosticul de infertilitate și cu găsirea unei cauze. Tot timpul erau alte priorități. Mai întâi a fost cariera, apoi o casă… au trecut onorabil peste glume și întrebări ale apropiaților. “Dar voi când faceți un copil?” ȋi provoaca mereu o revoltă interioară. Apoi erau veștile venite de la prietene,“O să avem un bebeee. V-am sunat să ne bucurăm împreună!”. Toate săpau adânc în mintea, ȋn sufletul ei și în intimitatea cuplului lor. Elena V., 35 de ani, economist. O poveste care sună extrem de cunoscut pentru sute de femei diagnosticate anual cu endometrioză, ce suferă de dureri și infertilitate.
Endometrioza este o boală perfidă
Endometrioza îmbracă forme și chipuri diverse. Mai mult de jumătate dintre femei suferă de infertilitate. Nu este identificată o cauză anume a infertilității femeilor cu endometrioza, dar există mecanisme cunoscute. Poate fi luată în calcul întinderea leziunilor sau adeziunile la nivelul organelor pelvine, obstrucții la nivelul trompelor uterine, astfel încât acestea nu pot să susțină cum trebuie ovulul după ovulație. La toate acestea se adaugă procesul inflamator, care poate afecta negativ funcționarea întregului sistem reproducător. Producerea de hormoni implicați în mecanismul bolii poate avea, de asemenea, efecte negative asupra ovulației și asupra fecundării și implantării oului.
Endometrioza, un diagnostic cu multe implicații
“În primul rând, dacă femeia cu acest diagnostic întâmpină probleme și încearcă de mai mulți ani fără succes să rămână însărcinată, trebuie să se adreseze unui specialist care cunoaște această boală în întreaga ei complexitate. Acesta o va îndruma, în funcție de termenul obiectivului reproductiv, fie către un tratament pentru simptomatologia dureroasă, fie către soluția chirurgicală a bolii sau către un specialist în infertilitate, care să coordoneze un protocol pentru a îndeplini acest obiectiv. Acest diagnostic de endometrioză trebuie să fie privit 360 de grade, atât prin implicațiile pe plan fizic – managementul durerii, implicațiilor asupra fertilității femeii și calității vieții ei -, precum și din punct de vedere al impactului psiho-emoțional. De aici a plecat ideea înființării unei academii de endometrioza, un concept “one-stop-shop”, explică pentru femeia.ro Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, medic care s-a supraspecializat în diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei.
Cum gestionezi durerea în endometrioză
Femeia care suferă de endometrioză poate resimţi crampe, dureri permanente sau doar ȋn timpul actului sexual. De asemenea, durerea mai poate apărea ȋn timpul tranzitului intestinal sau la urinare. Unele paciente descriu durerea că fiind atât de puternică încât nici analgezicele sau antiinflamatoarele nu fac față. Ȋn timp s-au dezvoltat multe tratamente, din care medicul, ȋn funcţie de factorii de mai sus, va stabili un protocol personalizat, cel mai frecvent utilizat fiind tratamentul cu progestative. Aceste tratamente nu se pot aplica pe termen lung, ele având efecte adverse, iar uneori sunt chiar ineficiente, durerea persistând, ȋn ciuda tratamentului.
Chirurgia bolii este o altă soluție
“Ȋn endometrioză, de pildă, tratamentul chirurgical va viza excizia completă a leziunilor și va realiza un echilibru ȋntre obiectivele pacientei pe termen scurt-mediu-lung: managementul durerii, prezervarea sau ȋmbunătăţirea fertilităţii și prevenirea recurenţei bolii. De multe ori marea provocare este găsirea sursei durerii. Dacă ne referim la zona pelvică, se va realiza o chirurgie de teritoriu, care trebuie să se adreseze și implicaţiile la nivel genital, gastrointestinal, urinar. O mare provocare este cunoașterea inervaţiei structurilor nervoase din pelvis. În chirurgia endometriozei este importantă cunoașterea anatomiei, dar contează foarte mult ȋndemanarea și experiență chirurgului în această patologie.”, punctează Prof. Dr. Elvira Brătilă.
Impactul infertilității asupra femeii și cuplului
În perioada fertilă, femeile care se confruntă cu endometrioza se află într-un carusel de decizii: între a opta pentru intervenții chirurgicale care să elimine leziunile și ţesutusul endometrial sau să aștepte apariția unei sarcini și abia apoi să facă o intervenție chirurgicală.
Managementul endometriozei ȋn cazul femeii ȋn perioadă fertilă trebuie gândit foarte echilibrat, ȋn funcţie de caz: de vârsta femeii, de rezerva ovariană, de cât de multe leziuni prezintă, de cât de mari sunt cele care afectează ovarul. Ȋn afară de acești factori se ia ȋn considerare și simptomele. Dacă este o pacientă cu o formă severă de endometrioză, dar ea este asimptomatică, nu există niciun motiv să se opereze. Tratamentul endometriozei trebuie privit că un act medical foarte responsabil, iar chirurgul trebuie să țină cont de implicații pentru pe termen mediu și lung.
Endometrioza poate afecta și relațiile
Durerea în endometrioză, precum și impactul ei asupra vieții de cuplu rămâne o mare provocare. Atunci când se asociază cu oboseala, cu stresul, implicațiile pe care pacientele cu endometrioză și infertilitate îl poartă ani de zile, percepţia este că durererea le devine parte din viață. Durerea este ciclică, periodică și această ciclicitate determină o modificare de percepție a sinelui și a mediului ce o înconjoară, societății care nu înțelege cu ce se confruntă pacienta. Este motivul pentru care femeile suferă de endometrioză, atunci când nu sunt înțelese, se izolează de lume și în cuplu, deseori chiar rămân singure. Există parteneri care nu înțeleg și nu acceptă trauma partenerelor de cuplu.
Endometrioza afectează capacitatea socială, puterea de muncă, viaţa sexuală, viaţa familei, calitatea vieţii în multe aspecte, determină inclusiv simptome psihice. Aceste femei ajung să se obișnuiască cu durerea, ceea ce nu-i firesc. Se confruntă cu infertilitatea, care este o traumă asupra cuplului. Din cauza durerilor, pacientele iau foarte multe analgezice, antiinflamatoare, medicamente care afectează capacitatea de muncă, de concentrare, de desfășurare ȋn bune condiţii a activităţilor zilnice. Este o luptă de zi cu zi endometrioza, ce impactează femeia individual, familial și social. O mare ȋntrebare, un mare “de ce?” și o mare provocare pentru femei din toată lumea, cât și pentru medicii care tratează aceste paciente.
“Femeile au nevoie, fără ȋndoială, de suport psihologic care să le ajute să ȋși conștientizeze boala, să ȋnţeleagă procesul terapeutic, să ȋși accepte toate trăirile, să accepte că pot simţi teama, ca pe un sentiment firesc. Se confruntă cu o boală care nu este vina nimănui, cu atât mai mult a lor. Este doar o etapă din viaţă, iar viaţa are și părţi frumoase, de care trebuie să ȋnveţe să se bucure. Așa ȋncepe procesul interior de vindecare”. explică Prof. Dr. Elvira Brătilă
Text: Luminița Tăbăran
Foto: 123RF
Citește și:
Infertilitatea la feminin și masculin
9 factori care influenteaza fertilitatea