
Ai călcat strâmb, iar glezna ți s-a umflat și te doare. Cel mai probabil, ai suferit o entorsă, una dintre cele mai frecvente traumatisme articulare. Află ce-i de făcut.
Nu-i nevoie să mergi la schi ca să te trezești cu o entorsă. E suficient să aluneci pe covorașul din baie când ieși de la duș ori pe un luciu de gheață, să calci strâmb pe un trotuar denivelat, să faci o mișcare bruscă în timp ce joci volei cu copiii ori să te lovești la gleznă. Netratată corespunzător, entorsa poate produce neplăceri în viitor, așa că-i bine să știi care sunt gesturile corecte de îngrijire.
Nu uita că, dacă ai mai avut o entorsă care a fragilizat ligamentele, riscul să suferi în viitor alte entorse e mult mai mare.
Durere și umflătură
Ligamentele sunt fascicule de fibre conjunctive, foarte rezistente și puțin elastice, care leagă oasele unul de celălalt la nivelul articulațiilor. Lor le datorăm mobilitatea. Atunci când ligamentele se întind, se răsucesc sau chiar se rup, vorbim de entorsă. Cel mai frecvent, entorsele se produc la nivelul gleznei, dar orice articulație (genunchi, pumn, degete, cot, umăr) e predispusă acestor neplăceri.
Entorsa se manifestă prin durere vie, urmată de umflarea instantanee a articulației și dificultatea de mișcare. De asemenea, zona lezată se poate învineți (echimoză).
Diferite grade
Gravitatea entorsei depinde de gradul de lezare a ligamentelor. În entorsa ușoară, de gradul I, fibrele ligamentului sunt ușor întinse. În entorsa de gradul II, ligamentul este rupt parțial, iar în entorsa de gradul III, cea mai gravă, ligamentul e complet rupt.
E nevoie să mergi la medic? Da, dacă: durerile sunt moderate sau severe; nu poți păși pe piciorul afectat; în momentul rănirii, ai auzit articulația pocnind; simți amorțeli sau furnicături în picior.
Entorsa ușoară
Când entorsa este ușoară, articulația e dureroasă, se umflă în orele ce urmează ori a doua zi și poate apărea vânătaia. Dar, foarte important, poți mișca articulația aproape normal. Un tratament corect, aplicat imediat, permite recuperarea rapidă. Totuși, vindecarea completă durează 2-3 săptămâni. Iată care sunt primele măsuri de ajutor:
* Repaus. Dacă zona lezată este glezna sau genunchiul, nu păși câteva zile pe piciorul afectat. Folosește cârje ca să te deplasezi.
* Aplică imediat gheață. Cuburi de gheață sau o pungă cu legume congelate (nu direct pe piele, ci învelită într-o pânză ori un prosop), de 3-4 ori pe zi. Menține compresa 10-15 minute.
* Bandajează articulația cu o fașă elastică, fără s-o strângi foarte tare, ori folosește o gleznieră. Dacă simți amorțeală, furnicături, durere intensă, răcirea piciorului sau edem în zona de sub fașă înseamnă că bandajul e prea strâns.
* Când stai întinsă în pat, ține piciorul lezat mai sus decât restul corpului (sprijinit de o pătură făcută sul sau pe o pernă). Membrul afectat trebuie să stea ridicat cel puțin 2-3 ore pe zi.
* Dacă te sâcâie durerea, poți lua un antiinflamator.
Entorsa gravă
La o entorsă gravă, cel mai probabil auzi o pocnitură ori ai senzația de ruptură în momentul producerii accidentului. Durerea este intensă, nu poți mișca articulația, nu ai cum să te sprijini în picior, articulația se umflă foarte tare la câteva minute după accident și se învinețește. După o ruptură ligamentară completă, durerea violentă poate diminua la un moment dat, așa că poți avea iluzia că leziunea nu-i prea gravă. Te sfătuim ca, după ce aplici măsurile de prim ajutor amintite mai sus (întreruperea activității fizice, aplicarea de gheață și bandajarea cu fașă elastică), să te adresezi medicului. Acesta îți va recomanda să faci o radiografie, pe baza căreia va stabili cât de gravă e entorsa și dacă nu cumva e însoțită de o leziune la tendon sau de o fractură.
Netratată corect și la timp, o entorsă lasă sechele precum dureri persistente, limitarea mișcării articulației, instabilitate și fragilizarea articulației (te expune pe viitor altor entorse).
În entorsa gravă, medicul poate recomanda imobilizarea articulației (în ghips sau atelă) pentru 4-8 săptămâni, dar uneori poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru refacerea ligamentului rupt.
Reeducarea, o etapă obligatorie
Dacă entorsa a fost lipsită de gravitate și ți-ai reluat activitățile cotidiene după 2-3 zile, cel mai probabil nu vei avea nevoie de nicio reeducare a articulației. În schimb, în cazul unei entorse grave, care necesită imobilizarea totală sau parțială a articulației câteva săptămâni, reeducarea este indispensabilă – altfel, există riscul ca articulația, încă fragilă, să sufere o nouă entorsă.
Tratamentul de recuperare începe la 1-3 săptămâni după traumatism, mai exact când edemul (umflătura) a dispărut sau măcar s-a diminuat. În ce constă recuperarea? Ședințe de kinetoterapie (exerciții de extensie și flexie pentru degete, exerciții pentru întărirea mușchilor), fizioterapie, masaj. Ajutorul unui kinetoterapeut este neprețuit în această etapă.
Remedii de casă
* Un leac pentru entorse vechi de când lumea: comprese cu oțet sau cu frunze de varză zdrobite, pentru atenuarea umflăturii.
* Având efect antiinflamatoare și cicatrizant, argila este un excelent remediu în entorse, contuzii, tendinită fiindcă reduce umflătura, grăbește vindecarea, diminuează inflamația. Se folosește sub formă de cataplasmă: pune câteva linguri de argilă într-un vas și adaugă apă până obții o pastă densă, puțin mai moale decât cea de modelat. Întinde pe o bucată de pânză un strat de argilă gros de 1 cm și aplic-o pe zona cu probleme. Menține cataplasma trei ore.
Citește și:
Leacuri pentru durerea de spate
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.05/04.02.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com