
Am selectat cateva cifre pe care poate nu le-ai luat inca in calcul, dar care abia asteapta sa fie puse la treaba. In slujba ta, desigur! Vorbim despre exercitii fizice raportate la… numere
2.000
Omul modern se ingrasa cu cel putin un kilogram pe an. Cum poti sa eviti asta? Parcurgand zilnic 2.000 de pasi. Asta echivaleaza cu 15 minute de plimbare. Ideal ar fi sa faci 10.000 de pasi – 2.000 este minimum.
7
Atatia kilometri parcurgi intr-o ora de mers sustinut. Mersul pe jos este cel mai simplu si cel mai eficient dintre toate aceste exercitii fizice. Mersul pe jos este benefic oricui, indiferent de nivelul de forma fizica. Arde 400 calorii pe ora si nu e greu de strecurat in programul zilnic, oricit ai fi de ocupata. E suficient sa formezi o rutina din renuntarea la autobuz, metrou sau taxi pentru distante ce pot fi acoperite cu piciorul; coboara cu doua, trei statii mai devreme. Sau parcheaza-ti masina la distanta mai mare de serviciu; sau fa seara doua ture de bloc. In trei saptamani o sa vezi diferenta! Cu doua conditii: sa ai incaltari potrivite si sa faci citeva miscari de incalzire inainte de a porni la drum.
12
Numarul de repetitii ale unui exercitiu – necesare si suficiente pentru a imbunatati tonusul muscular. Ai o metoda de fitness favorita? Oricare ar fi aceea, e bine sa includa si exercitii de fortificare. De exemplu, intrerupe cursa de jogging prin parc cu o serie de 12 genuflexiuni si fa 12 flotari odata ajunsa acasa. Ridicarea de greutati (accesibile!) este, de asemenea, o optiune fericita pentru a-ti modela frumos partea de sus a trupului. Multe femei cred ca antrenamentele de fortifiere le vor mari masa musculara peste masura. Gresit! De fapt, se obtine elasticizarea si „inviorarea” musculaturii.
2.106
Nu e o gluma, ci numarul de fandari executate intr-o sedinta standard de tenis. Stii de ce e tenisul un mod de exersare atat de bun? Tocmai pentru ca trebuie sa acoperi o suprafata de teren atat de mare! Urmarirea mingiutei galbene de colo-colo lucreaza grozav picioarele, stimuleaza sistemul cardiovascular, mareste echilibrul si sporeste agilitatea. O ora de tenis arde 360 de calorii, mareste rezistenta organismului si forta de reactie. Sport elegant (fustita alba, deh!), un prilej grozav sa te bucuri de aer curat, sa-ti lucrezi trupul si sa te mai si bronzezi intre timp!
80
Numarul de calorii arse de un singur kilogram din musculatura pe zi, in comparatie cu doar 8 calorii arse de aceeasi cantitate de grasime. Acesta e motivul pentru care o masa musculara mai mare creste metabolismul organismului. Exercitiile de intarire precum flotarile contribuie la tonifierea si supletea partii superioare a trupului, impiedica accidentele musculare si mareste densitatea osoasa – ceea ce reduce riscul osteoporozei.
180
Atatea calorii se consuma intr-o jumatate de ora de patinaj pe role. Un mod sanatos, practic, distractiv de a-ti explora cartierul si de a vedea cum au inflorit copacii din parc. Reprezinta un excelent exercitiu de rezistenta cardiovasculara, imbunatateste echilibrul, tonifica musculatura coapselor si a fundului; in plus, e un prilej de a-ti etala noul sort – ce se asorteaza, evident, cu genuncherele si cotierele indispensabile. Acestea sunt la fel de importante ca si calitatea rolelor.
10
Doar 10 minute de meditatie zilnica pot invinge stresul si pot alimenta trupul cu energie. Este unul dintre acele exercitii fizice pe care trebuie sa-l faci in fiecare zi, partea buna fiind ca-l poti face oricand. A medita nu inseamna insa a te inchide in tine si a bloca orice stimul exterior; mai degraba e o metoda de a te concentra pe energiile tale interioare si de a lasa gindurile parazite sa dispara. In starea de meditatie esti constienta de ceea ce se petrece in jurul tau, dar nu te lasi afectata. Daca faci o „curatenie” temeinica prin harababura mentala ce te streseaza, te vei putea concentra pe ceea ce e cu adevarat important. Unii folosesc tehnici de vizualizare sau casete speciale; dar ceea ce iti este suficient e un mediu calm, un loc confortabil si dorinta sincera de a-ti afla pacea interioara.
24
Exercitii fizice pentru abdomen. Numarul de abdomene pe care trebuie sa le faci pentru a avea o talie de admirat. Esti surprinsa ca nu sunt mai multe? Executind 100 de abdomene sau chiar mai multe, nu faci decat sa pierzi timpul, iar abdomenul tau nu va fi cu mult mai plat. De fapt, suprasolicitarea abdomenului poate fi nesanatoasa, deoarece miscarile repetitive induc mult prea multa presiune in discurile intervertebrale. Iata un plan mai bun: fa trei seturi de cate opt abdomene o data la doua zile. Pentru ca exercitiul sa fie cat mai eficient, trebuie sa te concentrezi asupra fiecarei miscari. Si nu uita sa intercalezi acest exercitiu cu o scurta repriza de cardio.
Aceste cifre sunt temelia unei vieti active. Nu trebuie sa le facei pe toate odata, nici nu ar fi posibil, dar le poti grupa, cate doua-trei in fiecare zi. Dintre toate singurul care trebuie facut zilnic sunt cele 15 minute de mers pe jos… sau cei 2000 de pasi!
Citeste si:
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/