Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Fa-ti analizele medicale! E vital!

Fa-ti analizele medicale! E vital!

De ce? Pentru ca:

… trebuie sa „monitorizezi” fiecare alunita sau neg

Examineaza-ti regulat epiderma, pentru a sesiza aparitia unor noi alunite sau schimbarea aspectului celor existente: culoare, forma, marime, textura sau senzatie pe care ti-o produc. Desi cancerul de piele loveste practic fara discriminare, marii iubitori de soare, persoanele cu pielea deschisa la culoare sau cei cu antecedente in familie sunt cei mai susceptibili de a se imbolnavi de cancer, si ei sunt cei care trebuie sa mearga la control dermatologic la primul semn suspect. Cancerul de piele poate fi tratat daca e depistat timpuriu.

… nu crezi pana nu vezi

Un control oftalmologic regulat e necesar pentru a verifica daca nu cumva ai nevoie de ochelari de vedere, daca cei vechi – sau lentilele de contact – sunt inca utili.

Controlul medical trebuie sa cuprinda informatii despre:

  • Conditie sociala, ocupatie, antecedente medicale si ereditare
  • Problemele de sanatate si tratamentele anterioare
  • Obiceiuri si stil de viata

Un examen complet e important pentru a diagnostica, printre altele, ambliopia, glaucomul sau cataracta. Mai mult, ochiul poate fi „martorul” unor maladii aparent fara legatura: diabetul sau hipertensiunea arteriala.

… zambetul ti-e dat ca sa dureze viata intreaga

Cand mergi pentru prima oara la un stomatolog, e de mare folos sa ai un istoric limpede al tratamentelor anterioare. Acesta poate indica o problema anume sau neglijarea ingrijirii corecte a danturii. Lipsa unei igiene orale corespunzatoare e cauza majora a afectiunilor gingivale. Daca nu sunt tratate la timp, acestea duc nu numai la un miros urat al gurii, cat si la caderea dintilor! Odata asezata pe scaunul dentistului, nu te consola rapid cand sau daca iti spune ca n-ai carii, ci solicita un detartraj o data la sase luni.

… nu se amana asa ceva de pe un an pe altul

E vorba de examenul ginecologic anual, OBLIGATORIU si esential pentru toate femeile, indiferent de existenta sau intensitatea vietii sexuale. Acesta trebuie sa includa si testul Papanicolaou, care determina modificarea celulelor epiteliale ale colului; necauterizate, acestea duc la cancer cervical. Cu ocazia examenului, se mai fac teste pentru depistarea eventualelor MTS (maladii cu transmitere sexuala); unele afecteaza trompele si produc inflamatii pelviene – cauzele principale ale infertilitatii si sarcinilor extrauterine. Un examen al sanilor e la fel de indispensabil, mai ales daca exista in familia ta cazuri de cancer mamar, daca ai depistat cel mai aparent inofensiv nodul sau daca ai scurgeri din mamelon. Autoexaminarea nu tine loc de control medical de specialitate!

… paza buna trece primejdia rea

Controlul medical general inseamna o trecere in revista a tuturor organelor si sistemelor. Cel respirator, gastrointestinal, cardiovascular, genito-urinar, muscular si osteoarticular; starea epidermei, a sistemului endocrin si nervos central, a ochilor. Nu uita de analizele sangelui si nici de controlul ORL.. Te va costa ceva – dar ceea ce ai putea castiga valoreaza mult, mult mai mult.

… iti poate salva viata

Indexul masei corporale e un indicator „sincer” al obezitatii, iar obezitatea e calea catre o multime de suferinte serioase, care iti pot ameninta viata, nu doar imaginea. Afectiunile legate de obezitate apar cu incidenta mare si la cei cu hipertensiune, glicemie ridicata, hipercolesterolemie (colesterol crescut), antecedente familiale de afectiuni cardiace, fumatori si persoane sedentare.

Nu uita!

  • Hipertensiunea, cel mai important factor de risc al congestiei cerebrale si cauza multor afectiuni cardiace, nu are intotdeauna simptome vizibile, de aceea trebuie ca medicul s-o verifice regulat.
  • Nivelul colesterolului face parte din lista de analize recomandabile, deoarece e lipsit de simptome evidente, ca si hipertensiunea.
  • Pentru ca diabetul loveste si in oamenii tineri, glicemia trebuie verificata regulat, mai ales la persoanele obeze, cu rude diabetice, la femeile cu hipertensiune sau care au avut diabet pe timpul sarcinii, precum si la cele care au nascut copii de peste 4 kg.
  • Nu ezita sa faci un examen gastrointestinal. Cu aceasta ocazie, medicul verifica tot traseul digestiv, de la gura pana la anus, pentru depistarea eventualelor ulcere, hemoroizi, polipi etc.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus