
Trebuie să dormi opt ore noaptea ca să te trezești în formă? E folositor puiul de somn de la prânz? Crezi că poți acumula rezerve de somn? Află acum răspunsurile!
Somnul, stare fiziologică în care ne rupem de realitate pentru refacerea forțelor, reprezintă o treime din existența noastră. Tocmai fiindcă e așa de important pentru noi s-au creat în jurul lui așa de multe mituri și idei preconcepute. Să trecem în revistă câteva dintre ele!
Ca să funcționezi optim, ai nevoie de opt ore de somn pe noapte
Fals. În realitate, nevoia zilnică de somn a oamenilor variază de la patru la 14 ore. 80% dintre noi dorm între șase ore și jumătate și șapte ore și jumătate pe noapte, iar a doua zi se simt în formă, în timp ce alții au nevoie de 9-10 ore de somn ca să funcționeze a doua zi. Nu contează dacă faci parte din categoria persoanelor care dorm mult sau puțin, important e să te trezești odihnită.
Poți să-ți faci rezerve de somn
Fals. Știind că weekendul viitor vei dormi mai puțin fiindcă mergi la o petrecere, te gândești să dormi fie mai mult în timpul săptămânii, fie 16 ore în noaptea dinaintea distracției, sperând că așa vei rezista trează până spre dimineață. Ei bine, nu ai cum să-ți faci rezerve de somn! Cu orele dormite în plus într-o zi nu acoperi nevoia de somn dintr-altă zi. În 24 de ore, fiecare dintre noi are nevoie de o anumită cantitate de somn, pe care nu o putem satisface cu orele suplimentare de somn dintr-alte zile.
E bine să te culci în fiecare seară la aceeași oră
Adevărat. Experții recomandă să ne culcăm în fiecare seară la aceeași oră pentru că un ritm regulat de somn este în acord cu bioritmul propriu. Totuși, persoanele care suferă de tulburări de somn nu vor reuși să adoarmă zilnic la aceeași oră. Dacă te afli într-o asemenea situație, nu te forța să respecți această „regulă“, fiindcă îți faci mai mult rău decât bine. Lasă-te condusă de ce-ți dictează corpul!
Liniștea și întunericul sunt esențiale pentru somn
Adevărat și fals. Într-adevăr, o cameră întunecată și în care e liniște te poate îmbia la somn, dar nu-i valabil pentru toți oamenii. Unele persoane pot adormi fără probleme, chiar dacă în jurul lor e zgomot și e multă lumină, pe când altele nu adorm nici dacă stau ore bune în liniște și întuneric. Cel mai important factor care ne ajută să dormim este bioritmul, care dictează momentul când ni se face somn. Iar dacă adormi mai ușor când în jur e întuneric și e liniște, atunci creează-ți condițiile necesare.
Dacă nu poți adormi, un pahar cu alcool te ajută
Fals. Un pahar cu alcool te poate ajuta să adormi, dar nu pentru mult timp. Alcoolul modifică temperatura corpului și blochează eliberarea neurotransmițătorilor de care ai nevoie ca să dormi optim. Rezultatul: te trezești în timpul nopții și nu reușești să mai adormi. În plus, asemenea somniferelor, alcoolul relaxează mușchii ce intervin în respirație, așa că e posibil să apară sforăitul și apneea de somn. De menționat și că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ficatul metabolizează într-un timp mai lung alcoolul.
Să te trezești în timpul nopții înseamnă să fii obosită toată ziua
Fals. De fapt, să ne trezim noaptea și să adormim la loc ar putea fi ciclul nostru natural de somn. Multe animale dorm în acest fel și există dovezi că și strămoșii noștri dormeau astfel. Când 15 persoane care au fost incluse într-un studiu au trăit câteva săptămâni fără lumină artificială (doar cu lumina soarelui și întunericul nopții), au ajuns să doarmă 3-5 ore noaptea, se trezeau pentru 1-2 ore, apoi dormeau din nou patru ore sau mai mult. Și toți au afirmat că niciodată nu s-au simțit mai odihniți. Oricum, este dovedit că ne trezim cu toții cam de 28 de ori pe noapte, dar, în cele mai multe cazuri, trezirile durează mai puțin de trei minute și nu suntem conștienți de ele.
Dacă te trezești noaptea și nu poți să mai dormi, mai bine te dai jos din pat și faci altceva
Adevărat. Dacă te trezești noaptea și nu adormi în următoarele 15-20 de minute, e mai bine să te dai jos din pat, să te duci în altă cameră și să faci ceva relaxant: să citești, să asculți muzică. Întoarce-te în pat numai când simți că te ia somnul.
Nu-i o idee bună să faci sport înainte de culcare
Adevărat. Activitatea fizică regulată favorizează somnul sănătos, dar practicarea unei activități fizice intense prea aproape de ora de culcare produce un efect contrar. Exercițiile stimulează nu doar mușchii, ci și mintea, cresc ritmul cardiac și temperatura corpului, iar toate acestea acționează împotriva somnului. Cel mai bine e să faci mișcare dimineața sau după-amiaza, cu cel puțin două ore înainte de culcare.
O baie caldă te pregătește de somn
Adevărat. Cu condiția să faci baia cu 1-2 ore înainte de culcare. Deși te relaxează, o baie în apă caldă îți crește temperatura corpului, iar asta îți sporește vigilența și întârzie adormirea. În schimb, la 1-2 ore după baie, temperatura corpului scade suficient cât să ți se facă somn (când organismul se pregătește de somn, îi scade temperatura).
Somnul e mai odihnitor dacă adormi înainte de miezul nopții
Fals. Un sfat inventat probabil de părinții exasperați că micuții lor tot amână ora de culcare. Indiferent de ora la care te culci, 8 seara ori miezul nopții, în primele trei ore ale somnului se instalează fazele de somn adânc, cel mai odihnitor. Așadar, nu te forța să adormi înainte de miezul nopții dacă acest lucru ți-e imposibil: culcă-te atunci când ți se face somn.
Dormi mai bine când în cameră e cald
Fals. Ce invitație la somn poate fi mai bună decât o pătură pufoasă, călduroasă și niște așternuturi moi? Și totuși corpul nostru preferă să doarmă la răcoare: o cameră în care temperatura e ușor scăzută favorizează odihna. Preferințele variază de la o persoană la alta în ce privește temperatura din dormitor (de la 16 la 24 de grade), dar experții ne recomandă să setăm termostatul între 18 și 20 de grade pe timpul nopții.
Dacă nu poți adormi înseamnă că suferi de insomnie
Adevărat. Să adormi greu e unul dintre cele patru simptome asociate cu insomnia. Celelalte semne sunt: te trezești dimineața prea devreme și nu mai poți adormi, te trezești des în timpul nopții, te simți obosită la trezire. Insomnia poate fi un simptom al unei tulburări de somn sau indică o problemă psihologică (spre exemplu, depresie). Dacă unul sau câteva dintre cele patru semne menționate se repetă de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, poți spune că suferi de insomnie.
Puiul de somn de la prânz te împiedică să dormi bine noaptea
Adevărat și fals. Totul ține de ora la care îți faci siesta și de nevoia ta de somn. Dacă ești insomniacă, nu-i o idee bună să tragi un pui de somn la prânz. În schimb, dacă dormi normal, siesta nu-ți va da peste cap ritmul obișnuit de somn, cu condiția să alegi momentul ideal pentru aceasta: după masa de prânz, dar nu mai târziu de ora 15. Unii medici sunt de părere că siesta ideală nu trebuie să depășească 15-20 minute – dormind mai mult, intri în faza de somn profund, iar trezirea va fi dificilă și nici nu te vei simți mai bine ca înaintea siestei.
Știai?
* O treime din copiii diagnosticați drept hiperactivi suferă de fapt de lipsă de somn. Cercetătorii au demonstrat că juniorii care nu dorm suficient dezvoltă aceleași simptome precum cei care suferă de hiperactivitate.
* Dormim mai prost când e lună plină. Deși mulți au simțit pe propria piele acest lucru, până nu de mult se credea că e doar o superstiție. Ei bine, astăzi studiile confirmă că pe lună plină adormim mai greu și somnul e mai scurt.
Gadgeturile, motiv de insomnie
Ce legătură pot avea aparatele electronice cu ritmul personal de somn? Ei bine, au. Experții au descoperit că lumina albastră a ecranelor computerelor, tabletelor și telefoanelor inteligente perturbă secreția de melatonină, hormonul-cheie al somnului. Folosind timp îndelungat aceste dispozitive în pat, vei adormi mult mai târziu. Cel mai bine ar fi să le închizi cu 1-2 ore înainte de culcare. Ecranul televizorului nu are același efect deoarece îl privim de la distanță, în schimb ne poate ține treji programul pe care îl vizionăm.
Citește și:
Leacul chinezesc impotriva insomniei
Lipsa somnului, inamicul longevității
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.12/26.03.2015
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com