
Originara din Peru si adusa pe continent de marinarii spanioli, fasolea a cucerit Europa tomcia pentru ca se poate pastra peste iarna, cultivarea ei nu e dificila, iar mancarurile sunt, cum aminteam, spornice.
Cu valoare nutritiva mare, fasolea a devenit curand vedeta. Se spun despre ea lucruri adevarate, dar si destule false.
- Citeste si: Pro si contra: Dieta fara carbohidrati
Buna pentru inima – adevarat
Fasolea, verde sau boabe, e saraca in calorii si nu are grasimi. Fasolea are un continut redus de sodiu si foarte putin colesterol, ceea ce o face ideala pentru persoanele predispuse la boli cardiovasculare.
E o sursa bogata de magneziu, care ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale echilibrate, dar si la stabilizarea fierului in organism, ceea ce asigura sanatatea globulelor rosii.
Creste glicemia si ingrasa – fals
Este un anorexigen natural (taie pofta de mancare), recomandandu-se in tratamentul naturist al mai multo boli metabolice si de nutritie.
Este recomandata, prin urmare, in dieta obezilor, in tratamentul bulimiei, dar si in regimul diabeticilor.
- Citeste si: Slabeste cu dieta de post
Contine insa destul de multi carbohidrati, chiar si dupa fierbere, dar, consumata cu masura (nu mai mult de 200 g fasole fiarta pe zi), nu influenteaza glicemia; in schimb, ajuta la prevenirea diabetului si la mentinerea unei greutati normale.
Contine molibden, un mineral care stimuleaza metabolizarea glucidelor si a grasimilor.
Buna pentru colon – adevarat
Consumata in mod constant, fasolea ajuta la echilibrarea metabolismului si la un tranzit intestinal bun datorita in special fibrelor solubile continute de boabe.
Daca schimbi apa, nu mai baloneaza – fals
Nu schimbatul apei la fierberea fasolei ajuta la evitarea balonarii, ci fierberea propriu-zisa. Pe de o parte, indigestia provocata de fasolea uscata este cauzata de o toxina care dispare prin fierbere la 100 de grade Celsius.
- Citeste si: Salata de fasole cu Gorgonzola
Pe de alta parte, balonarea este provocata de cantitatea mare de fibre introduse in organism care, daca fasolea este bine fiarta, se dizolva si nu mai provoaca neplaceri.