Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Femeile sedentare, de doua ori mai expuse riscului de embolie pulmonara

Femeile sedentare, de doua ori mai expuse riscului de embolie pulmonara

Femeile sedentare prezinta un risc de peste doua ori mai mare de a suferi de embolie pulmonara – o afectiune ce consta in formarea de cheaguri sangvine in plamani, potrivit unui studiu publicat.

Sedentarismul este de mult timp asociat de medici cu aparitia unor boli grave, precum diabetul, tulburarile cardiace si un nivel ridicat al colesterolului, insa acesta este primul studiu care indica o crestere considerabila a riscului de aparitie a emboliei pulmonare, aflata adeseori la originea atacurilor de cord.

Embolia pulmonara se produce atunci cand un cheag sangvin se deplaseaza prin vene, de la picioare catre plamani. Pacientul poate avea in acele momente dificultati in respiratie, dureri la nivelul pieptului si incepe sa tuseasca. Embolia pulmonara reprezinta o cauza frecventa de deces.

O echipa de specialisti, condusa de Christopher Kabrhel, de la Massachusetts General Hospital din Boston (SUA), a adunat diverse detalii si informatii despre viata cotidiana a 69.950 de infirmiere, pe o perioada de 18 ani. Cercetatorii au constatat ca riscul de embolie pulmonara era de peste doua ori mai mare la femeile care, in afara programului lor de munca, petreceau peste 41 de ore pe saptamana ramanand asezate, in comparatie cu femeile care faceau acest lucru mai putin de 10 ore pe saptamana.

Rezultatele au ramas aceleasi si dupa ce s-a tinut cont de alti factori – varsta, greutatea corporala si fumat. Studiul sugereaza faptul ca inactivitatea fizica ar putea fi unul dintre mecanismele ascunse care face legatura dintre maladiile arterelor si cele ale venelor.

Savantii americani au declarat ca doresc ca rezultatele lor sa fie aprofundante, pentru ca oamenii de stiinta sa verifice daca ele se aplica si in cazul barbatilor sau al persoanelor cu origini non-europene.

Comments

comments

Lasă un răspuns