
Primul copil conceput „in eprubeta” s-a nascut in 1978. De atunci, numarul copiilor nascuti prin fertilizare in vitro (FIV) este in continua crestere, fiind deja de ordinul sutelor de mii. Din punctul de vedere al inteligentei sau al procentului de malformatii, nu s-a constatat nici o diferenta intre acesti copii si cei conceputi natural. In plus, mai nou, in cazul parintilor cu boli genetice, se poate da un diagnostic genetic pe embrioni, alegandu-se, in final, acei embrioni la care anomalia genetica nu s-a transmis.
FIV ofera o sansa acelor cupluri infertile pentru care s-au epuizat toate variantele clasice, pentru ca la aceasta procedura nu ajung decat cuplurile care au nevoie (nu cele care solicita). Cazurile mai frecvente care ajung la FIV sunt generate de obstructii ale trompelor uterine sau de o patologie masculina foarte severa care nu permite inseminarea.
Este important de amintit ca pentru fertilizarea in vitro se pot dona si ovule, acestea fiind necesare femeilor in varsta sau aflate in premenopauza, celor cu probleme majore de sterilitate. Multe femei dupa 40 de ani doresc FIV. Acestora li se propun donatoare tinere de ovule.
Exista o limita de varsta?
In lume, majoritatea clinicilor pun o limita de varsta pentru FIV: 40-42 de ani. Dupa 40 de ani insa, chiar si cu ovule donate, rata de implantare a ovulelor este mica, pentru ca uterul este imbatranit. In Romania insa, nu exista o limita specifica de varsta. Femeia se investigheaza complet si se decide apoi daca totul este normal si daca are sanse. Peste 45 de ani nu se mai pune problema de FIV cu ovule proprii. Ramane doar varianta cu ovule donate.
In aproape toate clinicile exista atat banca se embrioni, cat si de sperma. Despre banca de embrioni si avantajele ei am vorbit mai devreme. Cat despre cea de sperma – este si ea extrem de utila, deoarece sunt destui barbati cu sterilitate definitiva! Donatorii sunt testati si li se face o fisa cu toti parametrii: culoarea parului, a ochilor, inaltime, profesie, antecedente, testele de boli transmisibile – HIV, hepatita etc. -, o ancheta genetica (nu o analiza completa) si spermograma.
Donatorii beneficiaza de toate aceste teste care se fac corect, nefiind folositi decat daca rezultatele sunt bune. Desi donatorii sunt anonimi, cuplurilor interesate (cupluri in care barbatul are sterilitate) au acces la fisele respective si pot alege, in functie de parametrii inscrisi. Exista cel putin 30 de copilasi nascuti cu ajutorul bancii de sperma. Un lucru extrem de important de mentionat este ca banca de sperma face si stocare de sperma pentru cei care urmeaza sa faca tratamente cu citostatice!
Partea practica
Probabil ca te intrebi deja: bine, bine, dar cat costa FIV? Deocamdata, Casa de Asigurari de Sanatate acopera doar cele doua zile de spitalizare necesare pentru punctia vaginala (pentru recoltarea ovulelor) si pentru transferul embrionilor. Ca sa beneficiezi de acestea trebuie sa aduci adeverinta de salariat, care sa dovedeasca ca iti platesti asigurarile.
Se plateste, asadar, doar procedura in sine care costa aproximativ 1300-1600 de euro, plus medicamentele necesare pe care le cumperi singura, inca 1000 de euro. Exista insa si reduceri! Daca faci FIV si accepti sa donezi cateva ovule cu aceasta ocazie (ti se vor recolta 10-20 de ovule), beneficiezi de reduceri importante, pentru ca exista o lista de asteptare pentru ovule. Tratamentul s-ar putea reduce astfel la jumatate de pret.
Esti insarcinata?
Dupa doua saptamani de la embriotransfer, se va face analiza sangelui pentru depistarea sarcinii. Daca esti insarcinata, dupa alte doua saptamani vei face o ecografie de confirmare si evaluare a sarcinii si vei continua tratamentul hormonal inca 8-10 saptamani. In cazul in care nu ai ramas insarcinata, intrerupi tratamentul si este bine sa faci telefonic o programare pentru o discutie cu echipa FIV, pentru a analiza impreuna ce este de facut.
Daca ai embrioni conservati, poti face direct o programare pentru urmatorul embriotransfer. Te indoiesti de o sarcina obtinuta astfel? Alunga-ti grijile! Sarcina ta va decurge la fel de bine ca si cea naturala. Nici riscul de avort nu este mai mare, iar nasterea va decurge normal: poti naste natural sau prin cezariana (recomandata femeii de peste 40 de ani, celei care are tripleti sau are indicatie de cezariana).