Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 15 minute de yoga dimineața

15 minute de yoga dimineața

Multe femei au atât de multe lucruri de făcut dimineața, încât nu se gândesc că-și pot acorda și lor un sfert de oră de exerciții blânde și înviorătoare. Fă-ți curaj, trezește-te cu 15 minute mai devreme și fă mișcare.

Ceasul sună și toate activitățile zilei se aglomerează parcă dimineața, căutând întâietate. Orice femeie s-a gândit cel puțin o dată cât de bine ar fi să poată dormi încă 20 de minute, dar, dacă reușești să-ți învingi vocea interioară care te îndeamnă mai dormi, nu vei regreta. Mai mult, vei vedea cum mintea și corpul tău vor fi în formă după numai câteva săptămâni.

Așa că iată 5 motive pentru care să te dai jos din pat mai devreme și să te faci yoga:

Acorzi un sfert de oră doar pentru tine!

Multe dintre noi se plâng că nu au timp suficient pentru a face tot ce își doresc. Găsește însă câteva exerciții eficiente de yoga care pot fi efectuate în decurs de 15 minute și elaborează-ți o rutină personală. Gândește-te că pe facebook și pe youtube te uiți mai mult de un sfert de oră pe zi. Ia din acel timp și dedică-l exercițiilor de yoga. De altfel, medicii și psihologii recomandă ca orice om să-și rezerve cel puțin 30 de minute pe zi, timp în care fie să exerseze, fie să mediteze, fie pur și simplu să lenevească. Fără acest timp pe care ni-l oferim zilnic, ne putem îmbolnăvi.

Îți creezi o rutină cu multe beneficii

Pregătește salteaua de yoga din seara precedentă. Astfel, când te trezești dimineața, tot ce trebuie să faci este să începi exercițiile. Rutinele de yoga sunt gândite astfel încât să întindă, să relaxeze și să învioreze întreg corpul, într-un timp foarte scurt. Combină exercițiile cu respirații profunde, care presupun o expirație cât mai lungă. Îmbinarea de întinderi și respirații conștiente încălzește corpul, înmoaie articulațiile, trezește mușchii și înviorează tot organismul, corp și minte. Sigur că după 15 minute de yoga pe zi nu trebuie să te aștepți la o formă fizică minune. Nu vei avea abdomen cu pătrățele și nici tricepși vizibili; în schimb, tot corpul va fi tonificat și suplu. În plus, astfel de exerciții blânde de yoga pot fi efectuate la orice vârstă și de orice persoană. Secretul este să le practici regulat –dacă nu reușești zilnic, măcar de cinci ori pe săptămână.

Îți antrenezi întregul corp

O rutină scurtă de dimineață poate începe cu salutul soarelui, care înviorează tot corpul, poate continua cu aplecări în față și în spate și cu răsuciri și se poate încheia cu un stretching al picioarelor. În timpul acestor exerciții, se extind foarte bine fasciile, adică învelișul mușchilor. În felul acesta, se acționează în profunzime asupra tuturor țesuturilor și vei avea parte de cel mai înviorător antrenament pentru tot corpul.

Te vei simți în formă toată ziua

Sună ca un clișeu, dar e adevărat: yoga te menține sănătoasă, veselă și fericită. Vei vedea că durerile de cap dispar, nu te vei mai simți încordată peste zi, vei răci mai rar sau deloc. În plus, vei avea conștiința împăcată faci mișcare zilnic, așa că după serviciu te vei putea întinde pe canapea, cu o carte în mână, mulțumită ai făcut ceva pentru corpul tău. Experții spun că exersarea regulată amplifică spirala gândurilor bune și oamenii se simt în formă și bine dispuși.

Vei fi mai relaxată, mai calmă

Instructorii de yoga spun că acest lucru are de-a face tot cu respirația. Cine exersează 15 minute și respiră în tot acest timp profund și lent se va obișnui să respire astfel și în restul zilei. Fără observi, vei deveni mai liniștită, mai calmă și mai relaxată pentru că respirația ta a devenit mai profundă și mai lentă. Respirația este o funcție fiziologică care se efectuează automat. Nu noi respirăm, ci suntem respirați. Nimeni nu se gândește că trebuie să inspire și să expire, pur și simplu o facem. Când ești încordată, respirația devine superficială și scurtă. Când ești surescitată, devine mai rapidă. Când te relaxezi, respiri lent și profund. În yoga avem posibilitatea să ne conștientizăm respirația și să respirăm lent și profund. În felul acesta, îi spunem sistemului nervos autonom că trebuie să se liniștească.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.29/27.08.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns