Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 5 sporturi care te mențin sănătoasă

5 sporturi care te mențin sănătoasă

Îți dai seama că nu faci suficientă mișcare? Petreci prea mult timp în fața ecranului și prea puțin făcând sport? Îți venim în ajutor cu câteva idei simple și îți vom explica câte ceva despre ele, pentru ca tu să decizi care ți se potrivește mai bine. E posibil ca nu toate aceste sporturi să-ți fie la îndemână, dar cu siguranță vei găsi măcar unul de care să te poți apuca pentru a-ți îmbunătăți starea generală de  sănătate.

Înotul

Toată lumea știe că înotul este extrem de benefic pentru sănătate. Practicanții acestui sport sunt deseori invidiați pentru fizicul lor, care este definit într-un mod armonios, întrucât sportul lucrează musculatura întregului corp. Un punct forte al înotului este că protejează articulațiile, diminuând astfel șansele de accidentare. De altfel, exercițiile practicate în bazin sunt deseori folosite în programele de recuperare medicală. Există totuși și anumite dezavantaje, în sensul că accesul la o piscină nu este atât de simplu și economic pentru orice româncă, la fel cum este adevărat că înotul poate favoriza dezvoltarea otitelor, conjunctivitelor și poate agrava crizele de astm, datorită cantității neadecvate de clor din apă.

Jogging

Alergatul este un sport la îndemână, pentru că necesită un echipament minimalist și poate fi practicat și fără costuri suplimentare. Totuși, dacă nu ești atentă la câteva detalii, riști să faci mai mult rău decât bine. Tipul încălțămintei contează, la fel de mult ca și suprafața pe care alergi. Totodată, trebuie să ții cont și de calitatea aerului din zona în care alergi, pentru că nu este același lucru să alergi pe un bulevard din capitală, cum este să alergi pe o pistă de alergare undeva în natură. Este foarte important și să faci încălzire corespunzătoare înainte de a începe jogging-ul, pentru a preveni accidentările. Nu în ultimul rând, cei care au probleme cardiace trebuie să alerge progresiv și ideal este să fie monitorizați, pentru a nu face mai mult rău decât bine.

Ciclism

Este bine-cunoscut faptul că acest sport îi ajută pe practicanți să-și dezvolte rezistența. Concret, un sedentar care merge o oră pe bicicletă se va resimți în următoarele zile. Ciclismul este benfic pentru apartul circulator și previne apariția și dezvoltarea varicelor. Un alt plus este că atunci când pedălăm combatem celulita. Ce mai așteptați?

Tenis

Jucătorii de tenis sunt apreciați pentru musculatura lor, care se dezvoltă într-un mod echilibrat. Spre deosebire de Squash, un sport foarte popular în ultimii ani, tenisul este mai bun pentru că este mai sigur. Practic, riscul de accidentare este mult mai mic, întrucât mișcările sunt ceva mai previzibile și mai lente decât la Squash. Consumul energetic nu este la fel de mare precum cel din fotbal, iar riscul cardiac este, de asemenea, mai mic, așa că tenisul este un sport care ar putea fi practicat de către aproape oricine. Minusul este probabil lipsa de terenuri și costul, pentru anumite persoane.

Aerobic

Ședințele de aerobic pot fi extrem de solicitante și de aceea nu sunt recomandate pentru persoanele care au probleme cardiace, întrucât solicită din plin plămânii și inima. Sportul îmbunătășețte coordonarea și lucrează aproape toți mușchii, pe lângă faptul că sporește rezistența la efort. Există însă numeroase alte sporturi sau antrenamente care se pot încadra în această categorie, de la ședințele clasice de aerobic, până la kickboxing sau Kangoo Jumps.

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns