
Costă mai puțin decât mersul la sală și putem să alergăm oricând dorim. Dar astea nu sunt singurele motive pentru care alergarea ne face fericite. Iată explicațiile specialiștilor:
Te îmbraci în tricou, pantaloni scurți și pantofi de alergare, iei cu tine muzică, o prietenă, pe soț sau absolut nimic și-i dai drumul: nu există un alt sport mai simplu. Unele femei vor să-și elibereze mintea de griji, altele vor să scape de tensiunile din corp, unele se antrenează pentru maraton, altele nu se simt bine dacă nu fac mișcare în aer liber. Alergarea ne mulțumește pe toate: ne menține în formă, sănătoase și fericite. Specialiștii au enumerat mai multe motive pentru care merită să cumperi o pereche de pantofi de alergat.
Adio, lene!
Ce poate fi mai mulțumitor decât să-ți învingi lenea și inerția și să ieși în aer liber pentru a face mișcare? Acest lucru face bine nu doar corpului, ci și spiritului și te va ajuta să duci o viață activă pe toate planurile. În plus, disciplina întărește caracterul și modelează personalitatea.
Reconectarea cu natura
După o zi petrecută în fața calculatorului, printre hârtii, în birouri cu aer stătut și în discuții de serviciu este minunat să te detașezi de toate astea și să te bucuri de monotonia pașilor ritmici și a sunetului propriei respirații, care au efect calmant asupra organismului.
Inimă bună
Alergarea regulată întărește mușchiul inimii, îmbunătățește circulația sângelui, reduce riscul infarctului și atacului cerebral. Dacă ții la inima ta, îi vei oferi periodic acest antrenament excelent.
Prietenii noi
Duminica dimineața, la ora 7, se poate întâmpla să vezi că mai există și alți oameni care aleargă, iar după un timp vei ajunge să-i saluți. Faceți toți parte din comunitatea secretă a alergătorilor acum. Sportul în aer liber este o ocazie de a-ți face cunoștințe noi.
Fericire la pachet
În timpul alergării, creierul eliberează endorfine (așa-numiții hormoni ai fericirii), care garantează buna dispoziție. Aceste substanțe te protejează de depresie. Nu în ultimul rând, la sfârșitul antrenamentului, și respectul de sine a crescut, pentru că ți-ai atins scopul.
O respirație mai bună
Plămânii sunt foarte solicitați în timpul alergării, așa că este un antrenament bun și pentru ei. Datorită acestui fapt respirația se îmbunătățește, deoarece volumul pulmonar crește.
Renunță la autobuz și mașină cât mai des
Pune în rucsac hainele de alergat și întoarce-te de la serviciu în pas alergător. În felul acesta, îmbini frumosul cu utilul, faci sport, iar acasă ajungi transpirată și relaxată.
Bucură-te de ploaie
Ploaia are ceva eliberator și purificator, aproape magic: aleargă prin ploaie de câte ori ai ocazia, în fond hainele s-ar fi udat oricum de la transpirație. Vei simți cum te purifici și tu împreună cu natura.
Siluetă zveltă și atrăgătoare
Mușchii se modelează frumos datorită alergării. Este adevărat că ei cântăresc mai mult decât grăsimea, dar alergarea arde calorii, iar tonusul general al corpului se traduce printr-un aspect atrăgător și o formă sportivă. Silueta ta va deveni frumoasă, iar hainele vor sta mult mai bine pe tine.
Sistem imunitar de oțel
Alergarea întărește sistemul imunitar ș ne protejează astfel de răceli, alergii și tulburări de digestie. Toate sistemele și funcțiile corpului se îmbunătățesc și lucrează la randament optim, astfel încât, cu timpul, vei observa că nu doar arăți mai bine, ci și că te simți excelent.
Pulsul scade
Nu doar nivelul colesterolului scade, ci și pulsul în repaus. Antrenarea sistemului cardiocirculator aduce cu sine acest efect excelent, datorită căruia starea ta de bine crește.
Învinge stresul
toate efectele pozitive ale alergatului te pun în postura de a reacționa mult mai bine la stres. Vei fi mai calmă, mai disciplinată și mai echilibrată și vei ști să iei decizii bune în situații stresante.
Întărirea oaselor
Un alt efect extraordinar al alergatului este că întărește oasele, care devin mult mai puțin sensibile la osteoporoză.
Un somn odihnitor
Efortul fizic moderat pe care-l faci dacă alergi o dată sau de două ori pe săptămână te ajută să dormi mai bine și mai mult. Astfel, randamentul tău crește și te menții în formă ușor și ești sănătoasă.
Concentrare mai bună
Circulația mai bună a sângelui asigură oxigenarea creierului și aportul de substanțe nutritive necesare acestuia. În felul acesta, neuronii cresc mai repede și mai sănătoși. Creierul va prelucra mai bine stimulii, iar consecința este că vei gândi mai bine, te vei concentra mai ușor, vei lua decizii rapid și vei face planuri clare.
Citește și:
- Topeste kilogramele cu mâncare ca de bebelus!
- 15 miute de yoga dimineața
- 13 metode pentru a scăpa de calorii într-o oră
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.36/14.09.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay